2.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alin_Kris).
Hoci rastú v mnohých slovenských lesoch a záhradách, oveľa radšej siahame po malinách alebo jahodách. Škoda, pretože černice sú skutočným zdrojom vitamínov. Podporujú obehový systém, pôsobia protizápalovo a omladzujú pokožku. Sú teda zdravé, ale aj chutné a univerzálne v kuchyni. Dajú sa z nich pripraviť naozaj mnohé chutné jedlá.

Foto: shutterstock/Alin_Kris
V lete radi siahneme po jahodách, čerešniach alebo malinách. Zabúdame však na iné ovocie, ktoré si zaslúži našu pozornosť. Černice si mnohí spájajú len s detstvom, keď sa zbierali priamo z kríkov počas výletov do lesa. Sú trochu trpké, sfarbujú jazyk a prsty. Dnes sa na našich stoloch neobjavujú často, čo je škoda. Majú množstvo zdravotných výhod a široké využitie v kuchyni.
Černice – slovenské superpotraviny
Černice sú tmavo fialové plody, ktoré rastú na tŕnistých kríkoch. Vo voľnej prírode sa vyskytujú na okrajoch lesov, v krovinách a na lúkach. Čoraz častejšie sa pestujú aj v domácich záhradách (v bezostnej verzii). Plody černice sú malé, zložené z drobných guľôčok s kôstkami. Tvarom pripomínajú maliny. Chuťovo sú sladkokyslé, niekedy až trpké – v závislosti od stupňa zrelosti a odrody.
Kríky sú ľahko pestovateľné a ich plody dozrievajú od júla do septembra. Černice priťahujú pozornosť nielen svojím lákavým vzhľadom, ale aj výraznou vôňou. Sú príbuzné malín a často prirodzene rastú vedľa seba. Černice však majú tmavšiu farbu a silnejšiu chuť. Vyznačujú sa tiež silnými zdravotnými účinkami, preto sa nazývajú slovenskou superpotravinou.
Stojí za to jesť černice
Tmavo fialové plody sú skutočnými pokladmi prírody, ktoré sú plné cenných živín. Prečo je dobré jesť černice?
- Obsahujú vitamíny C, E a K a vitamíny skupiny B. Sú zdrojom mnohých minerálov, vrátane draslíka, horčíka, mangánu, železa, zinku, medi, vápnika a fosforu.
- Okrem toho sú nízkokalorické (cca 43 kcal na 100 gramov plodov) a neobsahujú veľké množstvo cukru.
- Je to jeden z menej sladkých bobuľových plodov (cca 4,9 g cukru na 100 gramov černíc).
Dodávajú tiež vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu peristaltiku čriev. Nechýbajú v nich antioxidanty – najmä antokyány, ktoré sú zodpovedné za ich tmavú farbu. Ide o zlúčeniny s protizápalovým účinkom, ktoré podporujú imunitu a chránia pred predčasným starnutím organizmu.
- Černice majú priaznivý vplyv na obehový systém. Posilňujú krvné cievy, znižujú tlak a zlepšujú pružnosť žíl.
- Majú tiež antibakteriálne a antivírusové účinky.
- Fytoestrogény v nich obsiahnuté zmierňujú príznaky menopauzy.
Odporúčajú sa predovšetkým ľuďom s vysokým krvným tlakom, aterosklerózou, cukrovkou, tým, ktorí chudnú, a tým, ktorí majú kožné problémy.
Tieto plody však stojí za to podávať všetkým, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie prirodzeným spôsobom. Bez obáv ich môžu jesť deti, seniori aj tehotné ženy.
Černice v kuchyni – čo z nich pripraviť?
- Černice chutia výborne ako samostatná desiata. Väčšina ľudí ich jednoducho oberá z kríkov a po umytí pod tečúcou vodou ich konzumuje.
- Môžu byť aj prísadou do šalátov – ovocných (dobre sa hodia k iným lesným plodom), ale aj slaných (s rukolou, orechmi, hruškou a plesnivým syrom).
Čo ešte môžete urobiť s černicami v kuchyni?
- Sú skvelou základnou surovinou na spracovanie. Môžete z nich pripraviť domáci džús, kompót alebo likér, ale aj konfitúry, džemy a želé.
- Budú skvelou zložkou dezertov – koláčov, muffinov, zmrzliny, studených sladkostí, ale aj omáčky na palacinky, lievance alebo vafle. Ich kyslastá chuť sa výborne hodí k čokoláde, vanilke a orechom.
- V lete stojí za to pridať hrsť čerstvých černíc do ovsenej kaše alebo jogurtu. Dodajú jedlu farbu, chuť a veľa výživných látok.
- Z plodov sa dajú pripraviť aj zdravé koktaily – s banánom, rastlinným mliekom a ľanovými semienkami.
- Černice sa dajú sušiť, mraziť alebo spracovať na omáčku k mäsu (napr. diviny).
Majú široké využitie v kuchyni – hodia sa k sladkým aj slaným jedlám. Stojí za to využiť sezónu a kupovať alebo zbierať ich čo najčastejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na drahé lieky: Tieto 4 potraviny zlepšia vašu pamäť a koncentráciu!
Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.