Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Je to jedno z najzdravších slovenských ovocí, ale jeme ho len zriedka. Zlepšuje krvný obeh, posilňuje cievy a pôsobí na pokožku ako balzam.

2.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alin_Kris). Hoci rastú v mnohých slovenských lesoch a záhradách, oveľa radšej siahame po malinách alebo jahodách. Škoda, pretože černice sú skutočným zdrojom vitamínov. Podporujú...

2.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alin_Kris).

Hoci rastú v mnohých slovenských lesoch a záhradách, oveľa radšej siahame po malinách alebo jahodách. Škoda, pretože černice sú skutočným zdrojom vitamínov. Podporujú obehový systém, pôsobia protizápalovo a omladzujú pokožku. Sú teda zdravé, ale aj chutné a univerzálne v kuchyni. Dajú sa z nich pripraviť naozaj mnohé chutné jedlá.

Je to jedno z najzdravších slovenských ovocí, ale jeme ho len zriedka.
Foto: shutterstock/Alin_Kris

V lete radi siahneme po jahodách, čerešniach alebo malinách. Zabúdame však na iné ovocie, ktoré si zaslúži našu pozornosť. Černice si mnohí spájajú len s detstvom, keď sa zbierali priamo z kríkov počas výletov do lesa. Sú trochu trpké, sfarbujú jazyk a prsty. Dnes sa na našich stoloch neobjavujú často, čo je škoda. Majú množstvo zdravotných výhod a široké využitie v kuchyni.

Černice – slovenské superpotraviny

Černice sú tmavo fialové plody, ktoré rastú na tŕnistých kríkoch. Vo voľnej prírode sa vyskytujú na okrajoch lesov, v krovinách a na lúkach. Čoraz častejšie sa pestujú aj v domácich záhradách (v bezostnej verzii). Plody černice sú malé, zložené z drobných guľôčok s kôstkami. Tvarom pripomínajú maliny. Chuťovo sú sladkokyslé, niekedy až trpké – v závislosti od stupňa zrelosti a odrody.

Kríky sú ľahko pestovateľné a ich plody dozrievajú od júla do septembra. Černice priťahujú pozornosť nielen svojím lákavým vzhľadom, ale aj výraznou vôňou. Sú príbuzné malín a často prirodzene rastú vedľa seba. Černice však majú tmavšiu farbu a silnejšiu chuť. Vyznačujú sa tiež silnými zdravotnými účinkami, preto sa nazývajú slovenskou superpotravinou.

Stojí za to jesť černice

Tmavo fialové plody sú skutočnými pokladmi prírody, ktoré sú plné cenných živín. Prečo je dobré jesť černice?

  • Obsahujú vitamíny C, E a K a vitamíny skupiny B. Sú zdrojom mnohých minerálov, vrátane draslíka, horčíka, mangánu, železa, zinku, medi, vápnika a fosforu.
  • Okrem toho sú nízkokalorické (cca 43 kcal na 100 gramov plodov) a neobsahujú veľké množstvo cukru.
  • Je to jeden z menej sladkých bobuľových plodov (cca 4,9 g cukru na 100 gramov černíc).

Dodávajú tiež vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu peristaltiku čriev. Nechýbajú v nich antioxidanty – najmä antokyány, ktoré sú zodpovedné za ich tmavú farbu. Ide o zlúčeniny s protizápalovým účinkom, ktoré podporujú imunitu a chránia pred predčasným starnutím organizmu.

  • Černice majú priaznivý vplyv na obehový systém. Posilňujú krvné cievy, znižujú tlak a zlepšujú pružnosť žíl.
  • Majú tiež antibakteriálne a antivírusové účinky.
  • Fytoestrogény v nich obsiahnuté zmierňujú príznaky menopauzy.

Odporúčajú sa predovšetkým ľuďom s vysokým krvným tlakom, aterosklerózou, cukrovkou, tým, ktorí chudnú, a tým, ktorí majú kožné problémy.

Tieto plody však stojí za to podávať všetkým, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie prirodzeným spôsobom. Bez obáv ich môžu jesť deti, seniori aj tehotné ženy.

Černice v kuchyni – čo z nich pripraviť?

  • Černice chutia výborne ako samostatná desiata. Väčšina ľudí ich jednoducho oberá z kríkov a po umytí pod tečúcou vodou ich konzumuje.
  • Môžu byť aj prísadou do šalátov – ovocných (dobre sa hodia k iným lesným plodom), ale aj slaných (s rukolou, orechmi, hruškou a plesnivým syrom).

Čo ešte môžete urobiť s černicami v kuchyni?

  • Sú skvelou základnou surovinou na spracovanie. Môžete z nich pripraviť domáci džús, kompót alebo likér, ale aj konfitúry, džemy a želé.
  • Budú skvelou zložkou dezertov – koláčov, muffinov, zmrzliny, studených sladkostí, ale aj omáčky na palacinky, lievance alebo vafle. Ich kyslastá chuť sa výborne hodí k čokoláde, vanilke a orechom.
  • V lete stojí za to pridať hrsť čerstvých černíc do ovsenej kaše alebo jogurtu. Dodajú jedlu farbu, chuť a veľa výživných látok.
  • Z plodov sa dajú pripraviť aj zdravé koktaily – s banánom, rastlinným mliekom a ľanovými semienkami.
  • Černice sa dajú sušiť, mraziť alebo spracovať na omáčku k mäsu (napr. diviny).

Majú široké využitie v kuchyni – hodia sa k sladkým aj slaným jedlám. Stojí za to využiť sezónu a kupovať alebo zbierať ich čo najčastejšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na drahé lieky: Tieto 4 potraviny zlepšia vašu pamäť a koncentráciu!

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmi z kuchyne a hoď do bazéna: Voda zostane krištáľovo čistá celé týždne!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Zabudnite na drahú bazénovú chémiu! Tento jednoduchý trik z kuchyne premení váš kalný bazén na dokonalý oázový raj…

Takto ochladíte byt bez klimatizácie. Stačí voda a trochu soli

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Neoddeliteľnou súčasťou leta sú horúčavy. Často bývajú nepríjemné, najmä keď sme v byte, ktorý sa rýchlo zahrieva a…

Marináda na bravčovú panenku podľa môjho starého otca. Je dokonale šťavnatá, jemná a rozplýva sa na jazyku.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ksenija Toyechkina). Ak hľadáte inšpiráciu na chutný obed alebo večeru, potom je marináda na bravčovú panenku od môjho starého…

Šesť večerných zvykov, ktoré vám môžu ukradnúť pamäť

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Klenova). Odborníci varujú: To, čo robíte pred spaním, môže zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby. Prekvapí vás, ktoré bežné potraviny…

Mesačný kvet, ktorý lieči. V noci rozkvitá, cez deň pomáha telu

2.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Federico Acosta). Zlaté kvety rozkvitajúce večer, príjemná vôňa a nenáročná starostlivosť – to všetko ponúka pupalka. Táto rastlina…

Auto Trendy

CB rádiá: Má ešte zmysel ich používať v osobných autách?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - CB rádiá zažili v minulosti veľký boom, najmä v 90. rokoch a na začiatku 21. storočia. Vtedy boli neodmysliteľnou súčasťou výbavy mnohých áut. Dnes ich…

Nissan v problémoch: Odkladá platby dodávateľom, aby získal čas

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský automobilový gigant Nissan sa ocitol v zložitej finančnej situácii. Spoločnosť sa snaží zlepšiť svoju hotovostnú situáciu, no spôsob, akým to robí, môže vyvolávať kontroverzie.…

Zips: Prečo by ste mali využívať oba pruhy až po miesto zúženia?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Stalo sa vám už, že ste trpezlivo čakali v dlhom rade pred zúžením cesty, zatiaľ čo iné autá predbiehali v prázdnom pruhu? Tento pohľad dokáže…

Mitsubishi Grandis: Nové SUV pre Európu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi pokračuje vo svojej stratégii pre európsky trh, ktorá zahŕňa spoluprácu s Renaultom. Po modeloch Colt a ASX, ktoré vychádzajú z Renault Clio a Captur,…

Prečo sa v elektromobiloch robí ľuďom nevoľno? Vedci odhalili prekvapivé dôvody

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nové vedecké štúdie odhalili, prečo sa mnohým ľuďom v elektromobiloch robí viac nevoľno ako v klasických autách so spaľovacím motorom. Hlavným vinníkom je rekuperačné brzdenie…

Nabíjanie elektromobilov drahšie ako tankovanie: Kde sa stala chyba?

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elektromobilita mala byť lacnejšou a ekologickejšou alternatívou k spaľovacím motorom. Realita však ukazuje, že náklady na nabíjanie elektromobilov na verejných staniciach sú dnes vyššie ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov