2.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski).
Nepoznám nikoho, kto by nad ňou ohŕňal nos. Ba čo viac, paradajková polievka sa objavuje aj v detských jedálňach a v reštauráciách. Aj ja som sa chcela naučiť variť lahodnú paradajkovú polievku, takže som 10 rokov skúšala z babičky vytiahnuť jej tajomstvo. Nakoniec sa mi to podarilo a už viem, ako urobiť paradajkovú polievku, aby chuťové poháriky vyleteli do vesmíru.

Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski
Paradajková polievka – recept, ktorý zahreje naše srdce a dušu ako teplá deka, je pre mnohých z nás aj príjemnou spomienkou na detstvo. Je to obed, ktorý sa na prvý pohľad zdá byť najobyčajnejší na svete, ale priznajme si – keď sa vrátime z práce alebo zo školy a vieme, že na obed je paradajková polievka, hneď cítime vďačnosť, že niekto kedysi vymyslel tento recept.
Áno, recept na paradajkovú polievku je jedným z tých receptov, ktoré sa v každej domácnosti trochu líšia. Niektorí ju varia na vývare, iní varia špeciálny vývar, niektorí používajú koncentrát, iní zase domáci pretlak alebo čerstvé paradajky. Sú aj takí, ktorí ich najskôr upečú, aby polievka mala ešte hlbšiu chuť.
Paradajková polievka – babička ju vždy pripravovala takto
Najlepšia paradajková polievka, akú som kedy jedla (a jedla som ich naozaj veľa), bola paradajková polievka mojej babičky. Babička mala svoj rituál – keď varila, zamkla sa v kuchyni, zapla rádio alebo brazílske telenovely a nikto ju nemal právo rušiť. Preto nebolo úplne jasné, ako pripravuje svoje jedlá, vrátane paradajkovej polievky, ktorá bola jednoducho majstrovská.
Ukázalo sa, že babička pridávala ingredienciu, na ktorú by som nikdy neprišla. Bol to strúhaný chren. Na prvý pohľad to môže znieť divne, ale chren skvele zvýrazňoval sladkosť paradajok a dodával jedlu charakter.
Zložky:
- 700 g bravčových rebierok
- 2 štvrtiny kurčaťa
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- pór
- 2 konzervy nakrájaných paradajok
- 2 lyžice koncentrátu
- 2 lyžice strúhaného chrenu
- soľ a korenie
- nové korenie
- cukor
- bobkové listy
- smotana na zjemnenie (voliteľné)
- na podávanie: ryža, cestoviny alebo krutóny
Babičkina paradajková polievka – príprava:
- Začneme vývarom. Rebrá opláchnite a nakrájajte na kúsky. Vložte do hrnca a pridajte kuracie mäso. Zalejte vodou a varte na miernom ohni. Keď sa začne tvoriť pena, odstráňte ju, pridajte niekoľko bobuľiek nového korenia a bobuľky bobkového listu.
- Zeleninu ošúpte a nakrájajte na kúsky. Pridajte do polievky a varte na miernom ohni, kým mäso nezmäkne.
- Pripravte panvicu a rozpáľte na nej maslo. Pridajte konzervované paradajky a chvíľu ich opekajte. Môžete pridať 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis. Potom pridajte chren a všetko ešte chvíľu opekajte.
- Obsah panvice pridajte do polievky, pridajte aj paradajkový koncentrát a trochu cukru. Varte na miernom ohni ešte asi 15 minút.
- Na konci varenia pridajte soľ a korenie podľa chuti. Varte ešte chvíľu a ak chcete, pridajte zahustenú smotanu. Podávajte s obľúbenými prísadami.
Takáto paradajková polievka je absolútne najlepšia a neviem si predstaviť, že by som ju teraz varila bez chrenu. Samozrejme, niekedy si to uľahčím, najmä keď nemám čas, a pripravím paradajkovú polievku z bujónu, ale nikdy nezabudnem na chren.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková polievka je mdlá? Urobte toto a všetci budú žiadať viac
Výdatná a sýta polievka na obed. Druhý chod nebude potrebný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.