20.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytro Vietrov).
Najčastejšie siahame po čiernych ríbezliach, no aj červené a biele majú svoju výživovú hodnotu. Ríbezle sú plné cenných látok a každá farba prináša niečo výnimočné. Dnes sa pozrieme bližšie na červené ríbezle. Čím sú také špeciálne?

Foto: shutterstock/Dmytro Vietrov
Červené ríbezle – čo sú to za plody?
Ríbezle patria do čeľade egrešovitých. Majú drobné, lesklé plody, ktoré potešia nielen oko, ale aj chuť. Sú nízkokalorické, majú nízky glykemický index a vďaka svojmu zloženiu pôsobia pozitívne na zdravie. Všetky ríbezle, bez ohľadu na farbu, sa oplatí zaradiť do jedálnička ako zdroj vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Červené ríbezle sa bežne pestujú po celej Európe vrátane Slovenska. Kry sú nenáročné, odolné voči chorobám a mrazom. Najdôležitejší z hľadiska hospodárstva je však druh čiernych ríbezlí, ktorý je aj najviac skúmaný. To však neznamená, že červené a biele nemajú svoju hodnotu.
Akú chuť majú červené ríbezle?
Okrem vysokého obsahu vitamínov a minerálov sú červené ríbezle známe svojou kyslastou chuťou. Nie každému vyhovuje, no niektorí si práve takýto svieži profil obľúbili. Oproti tomu čierne ríbezle v sebe spájajú sladkosť, výraznosť a ideálnu kyslosť.
Výživová hodnota červených ríbezlí
Aj keď najviac pozornosti výskumníkov získali práve tie čierne, ani červené nezaostávajú. Sú bohaté na prírodné cukry, organické kyseliny, polyfenoly, flavonoidy a antioxidanty, ale aj na mikro- a makroelementy.
Nájdeme v nich vitamín C (hoci menej ako v čiernych), vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín K, ako aj vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a zinok. Okrem toho sú zdrojom vlákniny a kyseliny chlorogénovej.
Červené ríbezle majú nízku kalorickú hodnotu – 100 g obsahuje len približne 45 kcal.

Foto: shutterstock/Roman Milavin
Účinky červených ríbezlí. Prečo sa oplatí ich jesť?
Pravidelná konzumácia červených ríbezlí má pozitívny vplyv na zdravie. Flavonoidy obsiahnuté v plodoch znižujú riziko vzniku rakoviny. Antioxidanty zas prispievajú k prevencii srdcovo-cievnych ochorení či cukrovky.
Dôležitá je aj prítomnosť vitamínu C, ktorý neutralizuje voľné radikály, podporuje tvorbu kolagénu a zlepšuje vstrebávanie železa. Vďaka tomu ríbezle zlepšujú aj imunitu.
Červené ríbezle môžu byť doplnkom stravy s potenciálom pri prevencii cukrovky a vysokého krvného tlaku. Prispievajú k zníženiu tlaku aj cholesterolu, pôsobia protizápalovo, antibakteriálne a tonizačne – preto sú vhodné aj pre ľudí s problematickou alebo mastnou pleťou. Zároveň majú močopudný účinok.
Podporujú činnosť tráviaceho systému a pomáhajú znižovať riziko infarktu či mozgovej príhody.
Sú tiež vhodnou nízkokalorickou desiatou pre ľudí s nadváhou alebo obezitou, a ideálne zapadajú do redukčnej diéty.
Ako jesť červené ríbezle?
Červené ríbezle sa môžu jesť čerstvé, alebo sa pridávajú do jogurtov, müsli, koláčov či dezertov. Používajú sa na výrobu džemov, sirupov, kompótov a likérov. Výborne sa hodia aj do sladko-kyslých omáčok k mäsu, ako aj do ovocných alebo zeleninových šalátov.

Foto: shutterstock/Vital Hil
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šťava z kyslých uhoriek je prírodné probiotikum. Pre niektorých ľudí však môže byť škodlivá
Najlepší syr na chudnutie a zdravé kosti. Dodáva pocit sýtosti na dlhú dobu, hoci má málo kalórií
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.