22.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz).
Sezóna špargle sa začala v plnom prúde. V obchodoch so zeleninou nájdete túto chutnú zeleninu v dvoch druhoch – bielu a zelenú. Výborne sa hodí k mnohým jedlám a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Ktorá z nich je však najzdravšia? Na čo by ste sa mali pri nakupovaní zamerať?

Foto: shutterstock/Gudrun Muenz
Špargľa je jednou z najzdravších druhov zeleniny a obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ich množstvo však závisí od toho, aký druh si vyberiete. Má biela alebo zelená špargľa viac mikroživín? Aj keď je jedna z nich o niečo zdravšia, oba druhy sú dobrou voľbou na spestrenie jedálnička.
- V tejto zelenine nájdete množstvo vitamínov vrátane vitamínu K, vitamínu C, vitamínu E a vitamínov skupiny B.
- Okrem toho obsahujú aj draslík, horčík, vápnik a vlákninu, ktorá podporuje správne fungovanie tráviaceho systému.
- Majú tiež antioxidanty, kyselinu listovú a inulín.
- Okrem toho majú nízky obsah kalórií a sú ľahko stráviteľné.
Biela a zelená špargľa – aký je medzi nimi rozdiel?
Farbu špargle ovplyvňuje najmä spôsob jej pestovania.
- Zelená rastie na slnku, preto má potom výraznejšiu chuť a je schopná produkovať chlorofyl, ktorý ovplyvňuje jej farbu. Môžu mať aj mierne horkú príchuť.
- Biele rastú pod zemou (kopčeky) a môžu byť zakryté fóliou. Slnko sa k nim nedostane, preto nenadobúdajú farbu a zostávajú potom bledé. Vďaka tomu majú jemnejšiu chuť a zároveň tvrdšiu šupku, ktorá si vyžaduje aj lúpanie.
Biele alebo zelené – ktoré sú zdravšie?
Bez ohľadu na farbu je táto zelenina zdravým doplnkom jedál. Napriek tomu má zelená zelenina oproti bielej výhodu.

Foto: shutterstock/nada54
- Je to vďaka slnečnému žiareniu, zelená špargľa obsahuje viac vitamínu C, antioxidantov a betakaroténu, takže z hľadiska mikroživín je aj zdravšou ponukou.
To však neznamená, že biela nie je zdravá – obsahuje menej vitamínov a minerálov, ale stále ich má dostatok. Preto sa pri výbere tejto zeleniny oplatí riadiť vašou kulinárskou chuťou.
- Pri nákupe sa tiež oplatí pamätať na to, že pri zelenej špargli treba vyberať tenšiu špargľu a pri bielej špargli strednú hrúbku.
- Dôležité je tiež, aby boli stonky pevné a hlavičky by nemali opadávať.
- Čerstvá špargľa tiež vydáva príjemnú vôňu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravý a chutný doplnok k večeri. Má len 18 kcal a pripravíte ju za 4 minúty.
Takáto špargľa zmizne z tanierov za pár minút. Ja ju podávam s týmito prísadami, vychádzajú šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.