14.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda).
Strúhate ju do šalátu, pridávate do polievky alebo chrumkáte pri večernom seriáli. Táto zelenina je klasikou, ktorá v sebe skrýva množstvo dobrého. Viete, čo prináša každodenná konzumácia mrkvy? Ukazuje sa, že ide o jeden z návykov, ktorý sa naozaj oplatí pestovať.

Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda
Vedci už roky analyzujú, ako každodenné potraviny ovplyvňujú zdravie. V decembri boli zverejnené výsledky výskumu škandinávskych špecialistov, ktorí sa rozhodli bližšie pozrieť na jednu z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku – mrkvu.
Experiment uskutočnený na modeli diabetu 2. typu priniesol jasné závery. Strava má skutočný vplyv na cukrovú ekonomiku a mrkva v nej môže zohrať prekvapivú úlohu.
Znižuje mrkva hladinu cukru v krvi? Veľa nasvedčuje tomu, že to tak je
Experiment uskutočnil tím vedcov pod vedením doktora Mortena Kobæka Larsena z University of Southern Denmark, trval 16 týždňov a zahŕňal tri skupiny myší s príznakmi cukrovky 2. typu. Jedna skupina dostávala nízkotučnú stravu, druhá vysokotučnú stravu a tretia tú istú vysokotučnú, ale obohatenú o 10 percent. Bio mrkvový prášok odrody „Night Bird“. Vedci chceli otestovať, či bioaktívne zlúčeniny nachádzajúce sa v mrkve, falcarinol a falcarindiol, môžu pôsobiť ako antidiabetiká, ale bez typických vedľajších účinkov.
Pravidelne sa vykonávali testy tolerancie glukózy a analyzovali sa vzorky tkaniva a črevný mikrobióm. Výsledky? Myši kŕmené mrkvou mali lepšiu reguláciu krvného cukru, najmä v rozhodujúcich minútach po podaní glukózy. Nedošlo k žiadnym zmenám v telesnej hmotnosti alebo aktivácii génov typicky spojených s metabolizmom. Výrazne sa však zmenilo zloženie črevnej mikroflóry – zvýšil sa počet baktérií produkujúcich zdraviu prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré zmierňujú skoky glykémie a zlepšujú citlivosť tkanív na inzulín. Výsledky publikované v časopise Clinical and Translational Science naznačujú, že konzumácia mrkvy denne môže pomôcť telu udržať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Foto: shutterstock/New Africa
Aké sú výhody každodenného jedenia mrkvy? Zaraďte ho do svojho jedálnička už dnes
Táto zelenina je skutočným balíčkom zdravia ukrytým v nenápadnom oranžovom koreni. Známym pre vysoký obsah karoténu pôsobí antioxidačne a môže chrániť organizmus pred civilizačnými ochoreniami – od aterosklerózy po niektoré typy rakoviny.
Mrkva vďaka prítomnosti karotenoidov podporuje zrak, stav pokožky a imunitu. Jeho flavonoidy a fenolové zlúčeniny môžu brzdiť rozvoj zápalu a polyacetylény obsiahnuté v koreni majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Štúdie tiež ukazujú, že extrakty z mrkvy môžu znížiť krvný tlak a hladinu „zlého“ cholesterolu, čo je dobrá správa pre pacientov so srdcom.
Pravidelné chrumkanie mrkvy je prirodzeným spôsobom, ako dosiahnuť zdravú pokožku pleti. Už niekoľko porcií týždenne môže zvýšiť hladinu karotenoidov v tele, čo sa prejaví lepšou bunkovou ochranou a nižším rizikom chronických chorôb. Ale pozor. Hoci sa považuje za bezpečnú zeleninu, osoby s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou by mali byť opatrné pri konzumácii varenej mrkvy – má totiž vyšší glykemický index.
Opatrnosť je na mieste aj pri veľmi nízkosacharidových diétach a u osôb alergických na peľ brezy, ktoré môžu na mrkvu reagovať skrížene. V prípade pochybností sa odporúča konzultácia s lekárom alebo výživovým poradcom.

Foto: shutterstock/Evgeny Atamanenko
Ako často jete mrkvu? Pozývame vás zapojiť sa do prieskumu a komentovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Údajne najzdravší tuk na vyprážanie: Pripravíte si ho doma, ale dajte si pozor na jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.