3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SATOSHI ONO).
Spomínate si na farebné želé z detstva, ktoré bolo neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda? Tento jednoduchý dezert z čias komunizmu nielenže poteší chuťové bunky, ale dodáva aj cenný kolagén na podporu zdravia pokožky a kĺbov.

Foto: shutterstock/SATOSHI ONO
Želé bolo jednou z obľúbených pochúťok minulých rokov a bolo dokonalým doplnkom rodinných jedál. V kaviarňach sa používalo ako základ pre rôzne dezerty. Potešilo nás nielen svojou jedinečnou chuťou a konzistenciou, ale aj pozitívnym vplyvom na naše zdravie. Je bohatým zdrojom kolagénu.
Kto z nás si s láskou nespomína na poháre naplnené farebným želé, ktoré nám vyčarilo úsmev na tvári? Tento dezert si môžete ľahko pripraviť doma v zdravšej verzii. Máme pre vás recept!
Kolagén v strave – kde ho nájsť?
Koncentrácia kolagénu v našom tele závisí nielen od nášho veku, ale aj od toho, čo jeme.
Túto cennú bielkovinu môžeme nájsť vo výrobkoch, ako sú napr:
- jedlá želatína
- želé
- kuracie nožičky
- vnútornosti.
Kolagén – tajomstvo mladistvej pokožky
Nie nadarmo sa kolagénu hovorí bielkovina mladosti.
- Jeho nedostatok sa prejavuje zhoršením stavu pokožky, ktorá stráca vlhkosť a pružnosť. Potom sa objavujú vrásky a jemné linky.
- Príliš málo kolagénu môže viesť aj k slabým a lámavým vlasom.
Z jeho nedostatku môžu vyplývať aj ochorenia, ako sú bolesti kĺbov a problémy s krvným obehom.
Želé – zdravý dezert plný kolagénu
Hoci sú na trhu dostupné rôzne prípravky s kolagénom, oplatí sa siahnuť po prírodných zdrojoch tejto bielkoviny. Odporúčame pripraviť si doma chutný a zdravý dezert z ovocia a želatíny – kultové želé z čias komunizmu. Podávaný s vanilkovou omáčkou, šľahačkou alebo sólo, vždy chutí vynikajúco. Jeho príprava je mimoriadne jednoduchá.
Ingrediencie:
- želatína – tri čajové lyžičky na 0,5 litra vody
- ovocie (čerstvé alebo mrazené)
- cukor (alebo xylitol alebo erytritol)
Spôsob prípravy:
- Ovocie rozmixujeme na hladkú penu, podľa potreby osladíme a jemne zahrejeme, ale neprivedieme do varu.
- Želatínu rozpustíme v teplej vode a spojíme s ovocnou penou, pričom dôkladne premiešame.
- Zmes nalejte do foriem alebo pohárov.
- Po vychladnutí vložte na niekoľko hodín do chladničky, kým želé nezatuhne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.