04.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert Buchel).
O petržlenovej vňati počul každý, ale zelenina, ktorá je jej veľmi podobná a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, je oveľa menej populárna. Trebuľka voňavá, ako sa nazýva, je nedocenená bylinka, ktorú by mali do svojho jedálnička zaradiť nielen seniori. Hodí sa k rôznym jedlám a je veľmi zdravá.

Foto: shutterstock/Robert Buchel
Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) je druh rastliny z čeľade zelerovitých, ktorá je klamlivo podobná petržlenu. Je známa už od stredoveku, vyskytuje sa v celej Európe a možno ju úspešne pestovať na parapete alebo v záhrade. Je to jednoročná rastlina, ktorá sa silne rozvetvuje a dosahuje výšku až 70 cm.
Trebuľka voňavá – nutričné hodnoty
Táto rastlina obsahuje mnoho vitamínov a minerálov potrebných pre telo v 100 g nájdete 236 kcal a:
- 4740 mg draslíka,
- 23 g bielkovín,
- 11 g vlákniny,
- 32 mg železa,
- 130 mg horčíka,
- 50 mg vitamínu C,
- 450 mg fosforu,
- 350 mg vápnika.
V menšom množstve sa tu nachádza aj meď, zinok, selén, vitamín A a vitamíny skupiny B. Trebuľka voňavá sa hodí najmä pre seniorov, pretože im umožňuje rýchlo pokryť potrebu mnohých mikroživín. Rastlina môže mať pozitívny vplyv aj na srdcový systém – vysoký obsah draslíka pomáha znižovať krvný tlak. Preto by starší aj mladší ľudia s hypertenziou mali túto bylinu zaradiť do svojho jedálnička a dokonca ju konzumovať denne.
Trebuľka voňavá – akú má chuť a ako ju používať v kuchyni?
Trebuľka voňavá má intenzívnu chuť a vôňu, ktorá je porovnateľná s chuťou petržlenu a feniklu. Pokiaľ ide o arómu, môžete v nej cítiť aníz. Vďaka tomu je ideálna ako príloha k mäsu a rybám, ako aj k zelenine. Môže sa používať čerstvá alebo sušená. Dobre sa hodí aj ako prísada do suchých omáčok a polievok.
Bylinu je potrebné každý rok zasadiť, ale semená sú dostupné vo väčšine obchodov a stoja drobné za balenie. Pestovanie je jednoduché – stačí zasiať do kvetináča, zaliať, postaviť na teplé miesto a asi za tri týždne by mala kvitnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Francúzi ju milujú. Vyzerá ako petržlen, chutí ako aníz. Môžete si ju natrhať na lúke
Táto podceňovaná rastlina s jedinečnou chuťou a vôňou sa často zamieňa s petržlenom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.