24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova).
Lievance, ach, lievance. Existuje niečo lepšie? Možno len výhra v lotérii. Táto chuť sa však dá prirovnať k výhre v kulinárskej lotérii, pretože sú jedinečné. Stačí vziať sladké okrúhle ovocie, rozmixovať ho a pridať do zmesi cesta. Vyskúšajte to a neskôr mi poďakujte.

Foto: shutterstock/Nina Firsova
Ako pripravíte chutné a nadýchané lievance? Nie je to kúzlo, nie je to čarodejníctvo, ale tento recept určite očarí chuťou. Tieto lievance sú mäkké, jemné, nadýchané a plné radosti, a to vďaka chutnému ovociu. Nie je to banán, nie sú to čučoriedky. Vezmite okrúhlu a šťavnatú broskyňu alebo dve a rozmixujte. Takéto raňajky, obed alebo popoludňajšia desiata je snom každého mlsala, a ak nie ste mlsal, prostredníctvom tohto receptu určite začnete milovať sladkosti.
Lievance s prekvapením. S týmto ovocím sú najlepšie
Ingrediencie:
- 1 plný hrnček hladkej múky
- 2 malé broskyne
- 130 g syra mascarpone
- 130 ml mlieka
- 2 stredne veľké vajcia
- 16 g vanilkového cukru
- 2 PL práškového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Broskyňové lievance – ako na to:
Uistite sa, že všetky prísady majú izbovú teplotu. Potom sa zaoberajte ovocím.

Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova
- Broskyne ošúpeme, odstránime potom jadierka a vložíme ich do misy. Pridáme mascarpone a rozmixujeme.
- Do ďalšej misy potom preosejeme múku s práškom do pečiva a pridáme vanilkový a aj práškový cukor. Opäť premiešame.
- Do misy s mascarpone pridáme vajcia, mlieko a začneme potom miešať na strednej rýchlosti. Postupne pridávame múku, kým nevznikne pomerne husté, ale jednotné cesto.
- Misku s lievancovým cestom môžeme na niekoľko minút odložiť, aby lepok v múke nabobtnal a lepšie spojil prísady.
- Pripravíme si panvicu a vymažeme ju maslom. Keď je horúca, lyžicou na ňu dávame časti cesta na lievance.
- Smažíme na miernom ohni z oboch strán, kým nie sú zlatisté a nadýchané.
Ako podávať broskyňové lievance? Odpoveď je jediná – akokoľvek. Výborné budú s čokoládovým krémom, šľahačkou s ovocím alebo domácim džemom. Samotné sú však také chutné, že vám postačí samotný práškový cukor alebo rozpustené maslo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nudia vás sladké palacinky? Túto verziu si zamiluje celá rodina
Jablkovo-kefírové lievance ako od babičky – nenahraditeľné recepty z čias minulých
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.