10.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Followtheflow)
Napriek prítomnosti silikónových a plastových produktov sú to drevené kuchynské doplnky, ktoré si získavajú zákazníkov. Ich výhody nemožno preceňovať: od odolnosti voči vysokým teplotám, cez absenciu alergických reakcií až po ochranu teflónových povrchov pred poškriabaním. Ako sa o ne starať, aby vydržali dlhé roky?

Foto: shutterstock/Followtheflow
Prečo je drevo v kuchyni také obľúbené? Predovšetkým pre jeho prírodné vlastnosti. Drevené lyžice alebo dosky na krájanie nevedú teplo, čo minimalizuje riziko popálenia. Sú hypoalergénne a nereagujú s kyselinami, takže neovplyvňujú chuť pripravovaného jedla. Drevené kuchynské doplnky sú navyše šetrné k životnému prostrediu – pri používaní aj po skončení ich životnosti.
Ako sa starať o drevené kuchynské doplnky?
Aby nám drevené kuchynské potreby vydržali dlhé roky, oplatí sa investovať do výrobkov z tvrdého dreva, ako je buk, dub alebo agát. Tie sú trvácnejšie a odolnejšie voči poškodeniu. Nemali by sme zabúdať ani na bambus, ktorý vďaka svojim vláknam ponúka vynikajúcu odolnosť.

Foto: shutterstock/Gabi Moisa
Predtým, ako sa drevené lyžice a dosky dostanú do našej kuchyne, mali by byť riadne ošetrené. Olejovanie prírodným rastlinným olejom je jednoduchý a účinný spôsob, ako drevo pred prvým použitím impregnovať. Alternatívou je použitie jablčného octu alebo citrónu, ktoré tiež môžu chrániť pred absorbovaním nežiaducich pachov a nečistôt.
Údržba však nie je všetko. Pravidelné čistenie, vyhýbanie sa dlhodobému namáčaniu a starostlivé sušenie po každom použití sú základné zásady, ktoré pomôžu udržať drevené doplnky vo výbornom stave. Netreba zabúdať ani na dezinfekciu – posypanie soľou alebo namočenie do roztoku jedlej sódy sú osvedčené metódy na odstránenie baktérií a nečistôt.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.