Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nelejte olej do cestovín! Zničíte chuť a pridáte kalórie, ktoré nepotrebujete

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu). Myslíte si, že viete variť cestoviny? Väčšina z nás robí základné chyby, ktoré ničia chuť obľúbeného talianskeho jedla. Odborníci varujú: pridávanie oleja...

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu).

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Väčšina z nás robí základné chyby, ktoré ničia chuť obľúbeného talianskeho jedla. Odborníci varujú: pridávanie oleja do vody je najväčší prehrešok, ktorý vás pripraví o dokonalý kulinársky zážitok.

Pridávanie oleja do vody pri varení cestovín je rozšírený mýtus, ktorý ničí chuť vášho jedla a bráni správnemu spojeniu cestovín s omáčkou.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu

Zdanlivo jednoduchá príprava cestovín skrýva množstvo nástrah. Mnohí z nás bojujú s lepivými cestovinami a siahajú po „osvedčených“ trikoch, ako je pridávanie oleja do vody alebo oplachovanie cestovín studenou vodou. Tieto postupy však podľa odborníkov robia viac škody ako úžitku. Prečo by ste mali zabudnúť na olej v cestovinách a čo robiť namiesto toho? Prinášame vám overené rady, ktoré zmenia váš prístup k vareniu tohto obľúbeného jedla.

Prečo olej v cestovinách ničí vašu večeru

Pridávanie oleja do vody pri varení cestovín patrí medzi najrozšírenejšie mýty v kuchyni. Mnohí veria, že olej zabráni lepeniu cestovín. Opak je však pravdou. Olej vytvorí na povrchu cestovín mastnú vrstvu, ktorá bráni priľnutiu omáčky. Výsledkom je jedlo, kde omáčka skĺzava z cestovín namiesto toho, aby ich krásne obalila.

Navyše, olej pridáva zbytočné kalórie do inak vyváženého pokrmu. Lyžica olivového oleja obsahuje približne 120 kalórií, ktoré sa môžu nepozorovane prikradnúť do vášho jedla. Pri pravidelnej konzumácii cestovín to môže znamenať stovky zbytočných kalórií týždenne.

Talianski šéfkuchári sa pri pohľade na takúto prípravu cestovín len chytajú za hlavu. V Taliansku, domovine cestovín, by vás za pridávanie oleja do vody pravdepodobne vykázali z kuchyne. Tradičná talianska kuchyňa stavia na jednoduchosti a čistote chutí, kde každá ingrediencia má svoje miesto a účel.

Studená voda: ďalší nepriateľ dokonalých cestovín

Ďalším rozšíreným omylom je oplachovanie uvarených cestovín studenou vodou. Áno, tento postup síce zastaví varenie a zabráni lepeniu, ale za akú cenu? Studená voda zmyje z povrchu cestovín škrob, ktorý je kľúčový pre správne spojenie s omáčkou.

Škrob funguje ako prirodzené spojivo, ktoré pomáha omáčke priľnúť k cestovinám a obohatiť ich chuť. Bez tejto zložky bude vaše jedlo suché a omáčka skončí na dne taniera namiesto na cestovinách. Výsledný pokrm tak stráca na chuti a celkovom gastronomickom zážitku.

Kulinárski experti zdôrazňujú, že práve škrob je tajnou ingredienciou, ktorá dodáva cestovinám s omáčkou tú správnu konzistenciu. Preto nabudúce, keď budete v pokušení opláchnuť cestoviny studenou vodou, radšej si dvakrát rozmyslite, či chcete obetovať chuť pre pohodlie.

Dokonalé cestoviny potrebujú dostatok vriacej osolenej vody a pravidelné miešanie. Zabudnite na olej a studené oplachovanie – vaše chuťové poháriky vám poďakujú!
Foto: shutterstock.com/Strigana

Päť zlatých pravidiel pre dokonalé cestoviny

Ako teda pripraviť cestoviny, ktoré sa nelepia a dokonale sa spoja s omáčkou? Držte sa týchto piatich jednoduchých pravidiel:

  1. Vždy vkladajte cestoviny do vriacej vody. Začiatok varenia v studenej vode spôsobuje nerovnomerné mäknutie štruktúry, čo vedie práve k lepeniu.
  2. Dodržiavajte správny pomer vody a cestovín. Základné pravidlo hovorí o 1 litri vody na 100 gramov cestovín. Vďaka dostatočnému množstvu vody majú cestoviny priestor pohybovať sa počas varenia.
  3. Miešajte cestoviny, najmä v prvých minútach varenia. Tento jednoduchý krok zabráni ich prilepeniu k hrncu aj k sebe navzájom.
  4. Soľte vodu pred vložením cestovín, ideálne v pomere 7 až 10 gramov soli na 100 gramov cestovín. Správne osolená voda dodá cestovinám chuť a pomôže udržať ich štruktúru.
  5. Nevarte cestoviny príliš dlho. Optimálny čas nájdete na obale, ale pravidelne kontrolujte ich mäkkosť. Ideálna konzistencia „al dente“ nielen lepšie chutí, ale aj účinne eliminuje problém lepenia po scedení.

Tajný trik profesionálov pre nelepivé cestoviny

Existuje ešte jeden trik, ktorý vám pomôže pripraviť dokonalé cestoviny. Tesne pred spojením s omáčkou ich krátko prepláchnite horúcou vodou. Tento postup zabezpečí, že cestoviny nebudú zlepené, ale zároveň nestratia cenný škrob, ktorý by zmyla studená voda.

Profesionálni kuchári často zachovávajú malé množstvo vody z varenia cestovín a pridávajú ju do omáčky. Táto voda obsahuje škrob, ktorý pomáha omáčke lepšie priľnúť k cestovinám a vytvára hodvábnu konzistenciu.

Ďalším trikom je dokončiť varenie cestovín priamo v omáčke. Scedíte ich o minútu skôr, než sú hotové, a potom ich premiešate s omáčkou v panvici. Cestoviny tak absorbujú chuť omáčky a dokonale sa s ňou spoja.

Nabudúce, keď budete pripravovať cestoviny, zabudnite na olej a studenú vodu. Namiesto toho sa riaďte týmito jednoduchými pravidlami a vaše cestoviny budú dokonalé – nelepivé, chutné a pripravené prijať akúkoľvek omáčku, ktorú si vyberiete.

Pamätajte, že skutočné umenie prípravy cestovín nespočíva v komplikovaných postupoch, ale v rešpektovaní základných princípov, ktoré Taliani zdokonaľovali stáročia. Niekedy menej znamená viac, a to platí dvojnásobne pri varení cestovín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vôbec nie olivový olej. Práve po oleji z tejto rastliny by mali siahnuť seniori. Chráni pred aterosklerózou

Vylievate použitý olej do umývadla? Robíte obrovskú chybu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Táto pochúťka je najlepším zdrojom kolagénu. Stojí málo a zlepšuje vzhľad

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SATOSHI ONO). Spomínate si na farebné želé z detstva, ktoré bolo neoddeliteľnou súčasťou nedeľného obeda? Tento jednoduchý dezert z…

Položte ju vedľa klobásy a bravčovej krkovičky. Hostia ju zjedia ako prvú

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ordasiphoto). Konečne je to tu! Vytúžená a netrpezlivo očakávaná špargľa. Keď sa začne sezóna, jej najzarytejší fanúšikovia ju môžu…

Jedzte ho každý deň a pocítite rozdiel. Voľnejšie nohavice sú len začiatkom výhod

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanita_St). Môžete jesť tvaroh pri diéte? Nenápadný výrobok, ktorý nájdete prakticky v každom obchode, skrýva množstvo živín, o ktorých…

Nielen deti ohŕňajú nos nad ružičkovým kelom. Ako ho pripraviť, aby bol chutný? Každý si ho zamiluje

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Ako pripraviť ružičkový kel na večeru? Ružičkový kel je veľmi známa, ale nie veľmi obľúbená zelenina. Ružičkový kel je…

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Auto Trendy

Automobilka v krízovej špirále: Tisíce ľudí príde o prácu, firma musí ušetriť 1,65 miliárd eur

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov