Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nelejte olej do cestovín! Zničíte chuť a pridáte kalórie, ktoré nepotrebujete

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu). Myslíte si, že viete variť cestoviny? Väčšina z nás robí základné chyby, ktoré ničia chuť obľúbeného talianskeho jedla. Odborníci varujú: pridávanie oleja...

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu).

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Väčšina z nás robí základné chyby, ktoré ničia chuť obľúbeného talianskeho jedla. Odborníci varujú: pridávanie oleja do vody je najväčší prehrešok, ktorý vás pripraví o dokonalý kulinársky zážitok.

Pridávanie oleja do vody pri varení cestovín je rozšírený mýtus, ktorý ničí chuť vášho jedla a bráni správnemu spojeniu cestovín s omáčkou.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu

Zdanlivo jednoduchá príprava cestovín skrýva množstvo nástrah. Mnohí z nás bojujú s lepivými cestovinami a siahajú po „osvedčených“ trikoch, ako je pridávanie oleja do vody alebo oplachovanie cestovín studenou vodou. Tieto postupy však podľa odborníkov robia viac škody ako úžitku. Prečo by ste mali zabudnúť na olej v cestovinách a čo robiť namiesto toho? Prinášame vám overené rady, ktoré zmenia váš prístup k vareniu tohto obľúbeného jedla.

Prečo olej v cestovinách ničí vašu večeru

Pridávanie oleja do vody pri varení cestovín patrí medzi najrozšírenejšie mýty v kuchyni. Mnohí veria, že olej zabráni lepeniu cestovín. Opak je však pravdou. Olej vytvorí na povrchu cestovín mastnú vrstvu, ktorá bráni priľnutiu omáčky. Výsledkom je jedlo, kde omáčka skĺzava z cestovín namiesto toho, aby ich krásne obalila.

Navyše, olej pridáva zbytočné kalórie do inak vyváženého pokrmu. Lyžica olivového oleja obsahuje približne 120 kalórií, ktoré sa môžu nepozorovane prikradnúť do vášho jedla. Pri pravidelnej konzumácii cestovín to môže znamenať stovky zbytočných kalórií týždenne.

Talianski šéfkuchári sa pri pohľade na takúto prípravu cestovín len chytajú za hlavu. V Taliansku, domovine cestovín, by vás za pridávanie oleja do vody pravdepodobne vykázali z kuchyne. Tradičná talianska kuchyňa stavia na jednoduchosti a čistote chutí, kde každá ingrediencia má svoje miesto a účel.

Studená voda: ďalší nepriateľ dokonalých cestovín

Ďalším rozšíreným omylom je oplachovanie uvarených cestovín studenou vodou. Áno, tento postup síce zastaví varenie a zabráni lepeniu, ale za akú cenu? Studená voda zmyje z povrchu cestovín škrob, ktorý je kľúčový pre správne spojenie s omáčkou.

Škrob funguje ako prirodzené spojivo, ktoré pomáha omáčke priľnúť k cestovinám a obohatiť ich chuť. Bez tejto zložky bude vaše jedlo suché a omáčka skončí na dne taniera namiesto na cestovinách. Výsledný pokrm tak stráca na chuti a celkovom gastronomickom zážitku.

Kulinárski experti zdôrazňujú, že práve škrob je tajnou ingredienciou, ktorá dodáva cestovinám s omáčkou tú správnu konzistenciu. Preto nabudúce, keď budete v pokušení opláchnuť cestoviny studenou vodou, radšej si dvakrát rozmyslite, či chcete obetovať chuť pre pohodlie.

Dokonalé cestoviny potrebujú dostatok vriacej osolenej vody a pravidelné miešanie. Zabudnite na olej a studené oplachovanie – vaše chuťové poháriky vám poďakujú!
Foto: shutterstock.com/Strigana

Päť zlatých pravidiel pre dokonalé cestoviny

Ako teda pripraviť cestoviny, ktoré sa nelepia a dokonale sa spoja s omáčkou? Držte sa týchto piatich jednoduchých pravidiel:

  1. Vždy vkladajte cestoviny do vriacej vody. Začiatok varenia v studenej vode spôsobuje nerovnomerné mäknutie štruktúry, čo vedie práve k lepeniu.
  2. Dodržiavajte správny pomer vody a cestovín. Základné pravidlo hovorí o 1 litri vody na 100 gramov cestovín. Vďaka dostatočnému množstvu vody majú cestoviny priestor pohybovať sa počas varenia.
  3. Miešajte cestoviny, najmä v prvých minútach varenia. Tento jednoduchý krok zabráni ich prilepeniu k hrncu aj k sebe navzájom.
  4. Soľte vodu pred vložením cestovín, ideálne v pomere 7 až 10 gramov soli na 100 gramov cestovín. Správne osolená voda dodá cestovinám chuť a pomôže udržať ich štruktúru.
  5. Nevarte cestoviny príliš dlho. Optimálny čas nájdete na obale, ale pravidelne kontrolujte ich mäkkosť. Ideálna konzistencia „al dente“ nielen lepšie chutí, ale aj účinne eliminuje problém lepenia po scedení.

Tajný trik profesionálov pre nelepivé cestoviny

Existuje ešte jeden trik, ktorý vám pomôže pripraviť dokonalé cestoviny. Tesne pred spojením s omáčkou ich krátko prepláchnite horúcou vodou. Tento postup zabezpečí, že cestoviny nebudú zlepené, ale zároveň nestratia cenný škrob, ktorý by zmyla studená voda.

Profesionálni kuchári často zachovávajú malé množstvo vody z varenia cestovín a pridávajú ju do omáčky. Táto voda obsahuje škrob, ktorý pomáha omáčke lepšie priľnúť k cestovinám a vytvára hodvábnu konzistenciu.

Ďalším trikom je dokončiť varenie cestovín priamo v omáčke. Scedíte ich o minútu skôr, než sú hotové, a potom ich premiešate s omáčkou v panvici. Cestoviny tak absorbujú chuť omáčky a dokonale sa s ňou spoja.

Nabudúce, keď budete pripravovať cestoviny, zabudnite na olej a studenú vodu. Namiesto toho sa riaďte týmito jednoduchými pravidlami a vaše cestoviny budú dokonalé – nelepivé, chutné a pripravené prijať akúkoľvek omáčku, ktorú si vyberiete.

Pamätajte, že skutočné umenie prípravy cestovín nespočíva v komplikovaných postupoch, ale v rešpektovaní základných princípov, ktoré Taliani zdokonaľovali stáročia. Niekedy menej znamená viac, a to platí dvojnásobne pri varení cestovín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vôbec nie olivový olej. Práve po oleji z tejto rastliny by mali siahnuť seniori. Chráni pred aterosklerózou

Vylievate použitý olej do umývadla? Robíte obrovskú chybu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Unavilo horúce počasie vašu juku v záhrade? Nakŕmte ju týmto a za chvíľu bude opäť vo forme

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cristina Ohler). Juka vláknitá môže byť nádhernou okrasnou drevinou na pozemku, ak sa o ňu správne staráme. Často však…

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Tak rýchlo zohrejete vodu v bazéne a neminiete ani cent. Bude príjemná a čistá

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TsElena). Mnoho ľudí si počas leta stavia záhradné bazény – ide o skvelú alternatívu na osvieženie počas horúceho dňa…

Dodajte do džbánu s vodou. Hydratuje lepšie ako limonáda a výborne chutí

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Keď sa slnko opiera do okien a telo sa potí, správna hydratácia je nevyhnutná. Voda s citrónom…

Dávate si v horúčave studenú sprchu? Ochladíte sa len naoko – vysvetľujeme, prečo

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ardelean Andreea). Studená sprcha počas horúcich dní sa môže javiť ako ideálny spôsob, ako schladiť telo. V skutočnosti však…

Auto Trendy

Mercedes šokuje: Luxusný MPV prekonáva SUV! Prejde 1000 km s dvoma nabíjaniami

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz odhaľuje prvé zábery prototypu svojho luxusného MPV. Nový model VLE sľubuje ponúknuť luxus limuzíny v priestrannejšom formáte a môže zmeniť trh ovládaný SUV vozidlami.

Na predaj je najdokonalejšia zbierka McLarenov na svete! Cena? 70 miliónov dolárov

6.7.2025 Redakcia Auto trendy - Unikátna kolekcia superšportových vozidiel McLaren hľadá nového majiteľa. Zbierka legendárneho Mansoura Ojjeha, ktorý stál za vzostupom značky McLaren, obsahuje najvzácnejšie modely v jedinečnej oranžovej farbe…

Bill Gates stavia prvú súkromnú jadrovú elektráreň v histórii

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Bill Gates, známy predovšetkým ako technologický vizionár, sa už roky angažuje v projektoch, ktoré majú potenciál zmeniť svet. Tentokrát sa jeho pozornosť sústredila na jadrovú…

Ako byť ohľaduplným vodičom na cestách?

06.07.2025, Redakcia Bezpečná jazda Ohľaduplnosť na cestách je základom bezpečnej a plynulej dopravy. Byť predvídateľným vodičom, dodržiavať pravidlá cestnej premávky a zachovať pokoj za volantom sú kľúčové prvky, ktoré môžu…

Stellantis: Veľký zvolávací program pre viac ako 600 000 dieselových vozidiel

06.07.2025, Redakcia Auto trendy Stellantis čelí ďalšiemu veľkému zvolávaciemu programu. Tentokrát ide o motory 1.5 BlueHDi, ktoré môžu trpieť predčasným opotrebovaním rozvodovej reťaze. Zasiahnutých je viac ako 600 000 vozidiel…

Prečo stewardky sedia na rukách počas štartu a pristátia?

06.07.2025, Redakcia Cestovateľské trendy Bezpečnosť v letectve je vždy na prvom mieste. Jednou z menej známych, no dôležitých procedúr je špecifická poloha, ktorú zaujíma palubný personál počas štartu a pristátia.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov