Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Huby,

Namiesto kupovania pestujte doma. Záhradkár vysvetľuje, ako pestovať huby

15.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Klaise). Nemusíte chodiť hodiny po lese s košíkom alebo kupovať šampiňóny v obchode, aby ste si mohli každý deň pochutnať na čerstvých hubách....

15.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Klaise).

Nemusíte chodiť hodiny po lese s košíkom alebo kupovať šampiňóny v obchode, aby ste si mohli každý deň pochutnať na čerstvých hubách. Bez ohľadu na ročné obdobie si ich môžete vypestovať aj u vás doma. Nie je to zložité. Ak budete dodržiavať niekoľko pravidiel, vaše hubárske dobrodružstvo bude určite úspešné a budete žať bohatú úrodu.

Namiesto nákupu v obchode si skúste huby vypestovať sami doma. Nie je to také zložité.
Foto: shutterstock/Svetlana Klaise

Chceli by ste mať čerstvé bio huby na dosah ruky, ale bývate v paneláku a bohužiaľ nemáte v blízkosti žiadny les, kde by ste si ich mohli nazbierať? Nemajte obavy. Môžete si ich vypestovať sami, aj keď nemáte pozemok.

Stačí, ak sa rozhodnete pestovať šampiňóny, ktoré nie sú náročné. Jeden priateľ záhradkár nám nedávno vysvetlil, ako ich pestovať krok za krokom. Prezradil nám aj to, kedy huby zbierať.

Prečo pestovať šampiňóny doma? Líšia sa od iných húb

Pečiarky (šampiňóny) sú pokladnicou vitamínov. Sú bohaté na bielkoviny a majú bohaté zloženie (obsahujú vitamíny: A, D, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, draslík, železo, vápnik, sodík, zinok, meď, jód, fluór, mangán, horčík, fosfor).

Líšia sa však od väčšiny lesných húb, ako sú napríklad hríby, rýdziky alebo masliaky, ktoré na svoj rast potrebujú spoločnosť vhodnej rastliny, pretože vstupujú do symbiózy.

Počítajú sa totiž medzi saprotrofné huby, ktoré ju vôbec nepotrebujú (keďže energiu čerpajú z odumretej organickej hmoty). Vďaka tomu ich možno rýchlo pestovať v záhrade (na tienistom mieste), ako aj v skleníku, garáži, pivnici alebo dokonca v kvetináči na parapete.

Ako pestovať šampiňóny doma? Toto sú podmienky, ktoré im musíte zabezpečiť

V každom byte sa nájde priestor na pestovanie húb a môžete sa do neho pustiť bez ohľadu na ročné obdobie. Jediné, čo potrebujete, je teplota od 14 do 25 stupňov Celzia v miestnosti, kde sa budú pečiarky pestovať.

Ako pestovať pečiarky doma? Existuje niekoľko možností. Môžete na to použiť plastové vrecká alebo nádoby (drevené alebo plastové debničky). Najjednoduchšou možnosťou je kúpiť si hotový substrát na pestovanie húb na internete alebo v záhradníctve.

Priateľ záhradkár odporúča domáce súpravy na pestovanie pečiarok, ktoré už zvyčajne obsahujú substrát naočkovaný hubami a vrecko so zeminou. Takmer vždy sa dodávajú aj s návodom, čo je veľká pomoc pre ľudí, ktorí s pestovaním húb začínajú.

@yorkshiregardener

Growing mushrooms is a lot easier than you’d think! Make sure to keep the soil moist 🍄 #howto #howtogrowmushrooms #mushroomgrowing #growyourown #gyo

♬ In The Mood – Glenn Miller

Pestovanie pečiarok krok za krokom. Čo musíte urobiť, aby ste získali tie najlepšie huby?

Keď ste si zakúpili súpravu na domáce pestovanie pečiarok, otvorte balenie a substrát s mycéliom zasypte dodanou zeminou. Substrát zalejte malým množstvom vody tak, aby ho iba zvlhčila, a nasaďte veko (ak je veko súčasťou balenia), aby ste hubám poskytli miniatúrne skleníkové podmienky.

Ak veko nie je súčasťou balenia, tiež by sa nemalo nič stať. Len bude pravdepodobne potrebné pečiarky každý deň zvlhčovať vodou. Po 10 dňoch by ste si mali všimnúť biely povlak na substráte (mycélium).

Môžete znížiť teplotu v miestnosti na približne 17 až 18 stupňov Celzia, aby sa huby mohli vyvíjať v chladnejšom prostredí. Vlhkosť substrátu kontrolujte každý druhý deň zdvihnutím veka.

Prvé pečiarky sa objavia po 3 – 4 týždňoch. Keď sa ich obaly pod klobúčikmi mierne odlúpnu, môžete ich vybrať z nádoby. Pri zbere dávajte pozor, aby ste nepoškodili iné, menšie huby.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo robíte, keď huby pustia vodu?

Čo sa dá urobiť, aby pečiarky pri smažení nesčerneli? Stačí jedna zmena


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Huby,

Ako sa zmrazujú huby? Odpovedáme raz a navždy

28.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Mrazenie húb predstavuje jednoduchý spôsob, ako si vytvoriť zásoby, ktoré vám uľahčia každodenné varenie. Zároveň je to…

Do sušených húb pridajte niekoľko zŕn. Prirodzene absorbujú vlhkosť. Plesne sa neobjavia

04.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aprilphoto). Sušenie húb je účinný spôsob, ako si vychutnať ich jedinečnú chuť počas celého roka. Najdôležitejšie je správne spracovanie…

Čo robíte, keď huby pustia vodu?

06.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GulyaevStudio). Šampiňóny, najobľúbenejšie a najrozšírenejšie huby na svete, sa môžu konzumovať surové, ale aj varené, dusené, pečené a vyprážané.…

Stmavnú vám huby? Stačí ich posypať týmto prípravkom a budú biele a pevné. Tento patent používam už roky

05.01.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaEmiliya). Huby nie sú veľmi drahé a okrem toho sa rýchlo a ľahko pripravujú. Niet divu, že sa tak…

Ani voda, ani mlieko. Sušené huby namáčam do babičkinho odvaru, sú mäkké a plné chuti

25.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jiri Hera). Huby majú veľa chuti a ľahko sa varia - je naozaj ťažké ich náhodne rozvariť. Navyše, v…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov