Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Upečte hus na Vianoce ako majster kuchár. Takéto jedlo nielenže vyzerá senzačne

24.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Vianočná pečená hus je jedným z najvyberanejších jedál na vianočnom stole. Hoci si jej príprava vyžaduje určitú zručnosť a kulinárske skúsenosti, konečný...

24.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).

Vianočná pečená hus je jedným z najvyberanejších jedál na vianočnom stole. Hoci si jej príprava vyžaduje určitú zručnosť a kulinárske skúsenosti, konečný výsledok určite stojí za vynaložené úsilie.

Ako si pripraviť chrumkavú a šťavnatú pečenú hus?
Foto: shutterstock/Marian Weyo

Pečená hus na Vianoce je veľmi chutná a na stole vyzerá veľmi dekoratívne. Ako pripraviť šťavnatú pečenú hus na Vianoce? Prečítajte si naše tipy a naservírujte svojej domácnosti na vianočnú večeru jedinečný pokrm.

Recepty na pečenú hus – výber mäsa

Všetky recepty na pečenú hus začínajú tým istým – výberom mäsa. Pečená hus je veľmi vynikajúci pokrm, ale aby bola jej chuť naozaj výnimočná, musíte si vybrať mäso zo spoľahlivých zdrojov. Najlepšou voľbou je hus od farmára, ktorá má zvyčajne výraznejšiu chuť. Husa z farmárskeho chovu predávaná v obchode je zvyčajne menej mastná, takže sa hodí pre ľudí, ktorí si vyberajú ľahšie jedlá. Ďalším bodom, ktorému treba venovať pozornosť, je vek husi. U mladej husi bude pečenie určite trvať kratšie, mäso z mladého jedinca je chuťovo jemnejšie. Stará hus sa pečie dlhšie, ale dá sa z nej vyťažiť viac chuti. Na pečenie sa najlepšie hodí nie príliš tučná hus s hmotnosťou 3 až 5 kg.

Recept na pečenú hus – prísady a príprava

Recept na pečenú hus sa začína prípravou surovín. Na prípravu chutného a aromatického slávnostného pokrmu budete potrebovať tieto produkty:

  • 1 čerstvú hus,
  • 1 čajovú lyžičku soli,
  • ½ čajovej lyžičky čerstvo mletého korenia,
  • 1 čajovú lyžičku majoránky,
  • 1 čajovú lyžičku rozmarínu,
  • 4 jablká,
  • 3 malé cibule,
  • 3 lyžice medu,
  • 2 lyžice oleja.

Spôsob prípravy:

Husu dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. V malej miske zmiešajte soľ, korenie, majorán a rozmarín. Zmes korenia dôkladne votrite do husi zvnútra. Roztieranie korenia na vonkajšiu stranu husi môže mať za následok, že sa hus počas dlhého pečenia pripáli, čo negatívne ovplyvní chuť vášho pokrmu. Hus môžete zvonka posypať soľou a korením. Existujú rôzne názory na optimálnu dĺžku marinovania mäsa. Jedna z nich predpokladá, že hus by sa mala marinovať deň vopred, zatiaľ čo druhá predpokladá, že korenie stačí do husi vmasírovať dve hodiny pred ďalším spracovaním. Bez ohľadu na to, aký spôsob si vyberiete, treba mať na pamäti, že mäso by malo mať pred pečením izbovú teplotu, čo umožní rovnomerné prepečenie v celom rozsahu. Kým sa hus marinuje, môžete pripraviť plnku. Jablká dôkladne umyte, potom ich rozrežte na štvrtiny a odstráňte jadrovník. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na štvrtiny. Hus naplňte jablkami a cibuľou a potom ju opatrne zošite alebo zopnite špáradlami. Rúru nastavte na 180 stupňov. Kým sa zohreje, potrite husiu kožu zmesou oleja a medu.

@pipersfarmdevon

It’s so easy to see why many of us opt for goose on Christmas day; there is no better smell than the scent of its rich meat roasting in the oven. The flavour of this meat is indulgent and quite extraordinary, there really is nothing that compares; earthy, rounded, sweet and savoury all atonce. The generosity of fat continues to give like a present tucked behind the Christmas tree, providing you with a magical ingredient for many roast potatoes to come. Here, Abby shows us her tips for preparing and roasting this magnificent bird. As always, you can find cooking instructions for all of our meat at pipersfarm.com, where you can also explore a whole collection of festive recipes. Film @Matt Austin Images Recipe @Abbyallen Produce www.pipersfarm.com #pipersfarmrecipe #roastgoose #christmasgoose #howtoroastagoose #christmasdinner #christmasfood #festivefood #goose #properfood #pipersfarm

♬ original sound – Pipers Farm

Recept na pečenú hus – tipy na pečenie

Na čo by ste si mali dať pozor pri príprave uvedeného receptu? Hus je nezvyčajné mäso, preto si jej pečenie vyžaduje opatrnosť a precíznosť. Dĺžka pečenia závisí od rôznych faktorov, z ktorých najdôležitejšie sú veľkosť husi a jej vek, ako aj pec, v ktorej sa hus bude piecť. Odhaduje sa, že 1 kg tela husi si vyžaduje 45 minút pečenia. Hus sa najlepšie pečie v špeciálnej nádobe na pečenie – v pekáči na hus. Na začiatku vložte hus do pekáča chrbtom nahor. Približne po 30 minútach hus otočte prsiami nahor a pečte ďalšiu polhodinu. Po tomto čase prikryte hus pokrievkou a znížte teplotu v rúre na 160 stupňov. Pečte, kým mäso nie je dokonale mäkké (môže to trvať až 3 – 4 hodiny). Každých približne 30 minút prelievajte hus vyškvareným tukom. Hotovú hus vyberte z rúry a nechajte ju prikrytú asi 15 minút.

Recept na pečenú hus – podávanie pokrmu

Recept na pečenú hus sa môže zdať zložitý, ale oplatí sa ho vyskúšať, pretože vynaložené úsilie sa môže naozaj vyplatiť. Ako servírovať pečenú hus na slávnostný stôl? K vianočnej pečenej husi sa výborne hodia sliezske knedle. Ich jemná chuť dokonale kontrastuje s aromatickou a šťavnatou husou. Ako zeleninová príloha sa hodí šalát z červenej kapusty s jablkami a vínnym octom. K pečenej husi sa hodia aj pečené zemiaky. Pečenú hus môžete poliať sladkou omáčkou z brusníc alebo malín. Pre mnohých ľudí je pečené mäso a sladké omáčky ideálnou kombináciou. Určite túto možnosť vyskúšajte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môžme ju označiť aj ako „aristokracia medzi hydinou“. Slováci na ňu úplne zabudli

Šťavnatá pečená hus s chrumkavou kôrkou na Vianoce. Čo môžete urobiť, aby nebola suchá a tvrdá?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ktorým látkam je lepšie sa v lete vyhnúť? Niektoré môžu zmeniť leto na nočnú moru

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Selenit). Vyzerá krásne, ale po hodine na slnku sa cítite ako v igelitke. Látka, ktorá mala byť ideálna na…

Toto je bežný problém v domovoch cestovateľov. Ako sa vyhnúť plošticiam a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia?

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hit Stop Media). Ploštice posteľné sa do domácností dostávajú často nepozorovane – najmä po návrate z ciest. Tento sprievodca…

Jemná chuť, najlepšie do šalátov. Reguluje metabolizmus a trávenie, má veľa vitamínov

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid). Vo svete rôznych druhov cibule je šalotka stále podceňovaná, hoci by mohla úspešne konkurovať svojej slávnejšej „sesternici“…

Vedci odhalili najviac kontaminovanú zeleninu. Slováci ju milujú

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Na čele najnovšej správy Environmental Working Group (EWG) o znečistení pesticídmi sa umiestnil špenát. Táto obľúbená a výživná…

Zásadná chyba pri večernej starostlivosti. Výsledok? Viac vrások pod očami

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Pokožka okolo očí je mimoriadne jemná a náročná oblasť tváre. Je oveľa tenšia ako pokožka na lícach alebo…

Auto Trendy

Výfukový systém: Ako rozpoznať problémy a udržať vozidlo v kondícii

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Výfukový systém vo vašom vozidle zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní emisií, hluku motora a odvádzaní škodlivých plynov od pasažierov. Jeho správna funkcia je nevyhnutná pre…

Ako správne umývať auto v samoobslužnej umyvárni? Najčastejšie chyby a správny postup

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Samoobslužné autoumyvárne sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku, pretože predstavujú ekonomickú a rýchlu možnosť starostlivosti o auto. Avšak, aby ste dosiahli dobré výsledky a nepoškodili…

Sú popoludňajšie zdriemnutia nebezpečné? Nové štúdie prinášajú prekvapivé zistenia

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Zdriemnutia, ktoré sú často považované za spôsob rýchlej relaxácie a regenerácie počas dňa, môžu byť rizikové, ak sú časté, dlhé a vyskytujú sa v určitých…

Tragická smrť Dioga Jotu: Čo odhalilo vyšetrovanie?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Portugalský futbalista Diogo Jota, hráč Liverpoolu a reprezentant svojej krajiny, tragicky zahynul vo štvrtok pri dopravnej nehode v španielskej provincii Zamora. Spolu s ním prišiel…

Motocyklové pneumatiky: Aká je ich skutočná životnosť a od čoho závisí?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pri kúpe nového alebo jazdeného motocykla by ste nemali venovať pozornosť len jeho vzhľadu, počtu najazdených kilometrov, motoru či podvozku. Veľmi dôležitým faktorom pre vašu…

Ako fungujú moderné kľúče od auta?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy Automobilové kľúče prešli dlhú cestu od jednoduchých mechanických riešení až po moderné systémy bezkľúčového prístupu. Zistite, aké funkcie môžu mať a ako ich využiť naplno!

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov