Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zaujímavosti,

Paradajkový pretlak a passata sú dva rôzne produkty. Ako ich používať v kuchyni?

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa...

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa v procese prípravy aj v použití v kuchyni. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Ako sa vyrába paradajkový pretlak? Zdravý a chutný základ mnohých jedál

  • Paradajkový pretlak je produkt vyrobený z celých paradajok, ktoré sa zohrejú a potom rozdrvia, často spolu so šupkou.
  • V porovnaní s passatou má pretlak hustejšiu konzistenciu a môže obsahovať malé kúsky dužiny a semien.
  • Neprechádza dôkladným procesom, a preto si zachováva „domácejší“ charakter.
Pretlak má v porovnaní s passatou hustejšiu konzistenciu.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Paradajkový pretlak je všestranný – môže sa použiť ako základ pre polievky, omáčky a jedlá pripravované v jednom hrnci. Vďaka svojej bohatej chuti sa výborne hodí ako príloha k mäsu, napr. do plnených kapustových listov, alebo ako prísada do omáčok.

  • Vďaka svojej prirodzenej štruktúre a menej intenzívnemu výrobnému procesu si paradajkový pretlak zachováva o niečo viac vitamínov a výživových hodnôt v porovnaní s inými prípravkami.
  • Má tiež hlbokú a prirodzenú paradajkovú chuť.

Paradajková passata – čím sa líši od pretlaku?

  • Paradajková passata je vďaka procesu prípravy homogénnejšia a hladšia ako pretlak.
  • Paradajky sa olúpu a zbavia semien a potom sa prepasírujú cez sito, aby sa dosiahla zamatová štruktúra.

Vďaka tomu sa passata stáva ideálnou ingredienciou do jedál, ktoré si vyžadujú jemnú štruktúru, ako sú omáčky na cestoviny.

  • Navyše sa passata počas výrobného procesu predhrieva, čím sa výrazne skracuje čas jej následného varenia.

Je ideálnou voľbou, keď chcete jedlo pripraviť rýchlo. Vďaka svojej hladkej štruktúre je ideálna ako základ pre krémové polievky a omáčky, pretože nie je potrebné ju dodatočne mixovať.

Je však potrebné mať na pamäti, že vzhľadom na jeho tekutú konzistenciu si môže v niektorých pokrmoch vyžadovať dodatočné zahustenie.

Kedy zvoliť passatu a kedy paradajkový pretlak? Venujte pozornosť tomuto detailu

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení. Ak chcete zamatovú omáčku na cestoviny alebo pizzu, najlepšou voľbou bude passata. Paradajkový pretlak bude naopak vhodný do jedál, ktoré oceníme pre ich o niečo výraznejšiu štruktúru, ako je napríklad dusené mäso alebo tradičná paradajková polievka.

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

Pri výbere medzi passatou a pretlakom je dobré venovať pozornosť aj zloženiu – najlepšie je vybrať si tie, ktoré obsahujú len paradajky a malé množstvo soli. To zabezpečí, že naše jedlá budú nielen chutné, ale aj zdravé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento ostrov je rajom pre milovníkov cyklistiky. Biele pláže, rozľahlé lesy a nádherná krajina

10.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MichaelHicksPhotogaphy). Chorvátsko sa už roky teší neutíchajúcej obľube medzi turistami. Táto krajina ponúka množstvo atrakcií a jej ostrov je…

Prekoná aj tradičný jablkový koláč. Tento chrumkavý jablkový dezert sa stane vaším obľúbeným

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zulfiska). Receptov na expresné dezerty nie je nikdy dosť. Najmä tých, ktoré potešia chuťou a jednoduchosťou prípravy. To je…

Lepšie ako najdrahší kondicionér. Aplikujte na vlasy raz týždenne. Za mesiac narastú až o 5 cm

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Dlhé, husté a upravené vlasy sú snom mnohých žien. Niekedy nám pramene rastú niekoľko rokov, ale bez väčšieho…

Nový pápež bol zvolený a prijal meno Lev XIV. Kto bol Lev XIII.?

10.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Wikimedia Commons/Francesco De Federicis). Za nového pápeža, nástupcu Františka, bol zvolený kardinál Robert Prevost zo Spojených štátov, ktorý prijal…

Tu je korenie, po ktorom budete spať ako bábätko. Zlepší aj trávenie

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Stáva sa, že v našich kuchyniach máme skutočné poklady podporujúce zdravie. A veľmi často si to neuvedomujeme.…

Auto Trendy

Z Dacie do Renaultu: Renault prináša novú technológiu do svojich modelov

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka prekvapila motoristickú verejnosť výkonnejším a úspornejším hybridným systémom, ktorý debutoval v Dacii Bigster a teraz mieri do obľúbených modelov značky Renault.

Najkratšia pristávacia dráha sveta končí útesom. Lietajú sem iba tí najodvážnejší piloti

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Karibský ostrov Saba ponúka dychberúce scenérie, no dostať sa naň znamená riskovať život. Miestne letisko je považované za najnebezpečnejšie na svete a piloti, ktorí sem…

Tieto pneumatiky môžu byť na cestách nebezpečné!

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že terénne pneumatiky sú bezpečnejšie? Nemecký autoklub ADAC odhalil prekvapivú pravdu, ktorá môže zmeniť váš pohľad na bezpečnosť na cestách.

Lietajúci motocykel: Budúcnosť dopravy alebo sci-fi fantázia?

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Poľský inžinier vytvoril stroj, ktorý vyzerá ako vystrihnutý z Hviezdnych vojen. Celý svet teraz hovorí o lietajúcom motocykli testovanom na Błędowskej púšti.

Britské autá budú lacnejšie! Uzavreli prelomovú dohodu

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americká administratíva výrazne znížila clá na britské automobily. Motoristom sa tak otvára cesta k dostupnejším modelom z dielní prestížnych značiek ako Jaguar, Land Rover či…

Nan Madol: Stratené mesto obrov ukrýva tisícročné tajomstvá

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - V srdci Mikronézie, ukrytý v džungli ostrova Pohnpei, leží Nan Madol - tajomný komplex ruín, ktorý dodnes vzbudzuje úžas a vyvoláva otázky. Ako je možné,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov