Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zaujímavosti,

Paradajkový pretlak a passata sú dva rôzne produkty. Ako ich používať v kuchyni?

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa...

30.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Hoci sa tieto dva produkty niekedy navzájom zamieňajú, líšia sa v procese prípravy aj v použití v kuchyni. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?

Prípravky z paradajok, ako je pretlak alebo passata, sú nenahraditeľnou zložkou mnohých jedál. Kedy by ste mali použiť paradajkový pretlak a kedy passatu?
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Ako sa vyrába paradajkový pretlak? Zdravý a chutný základ mnohých jedál

  • Paradajkový pretlak je produkt vyrobený z celých paradajok, ktoré sa zohrejú a potom rozdrvia, často spolu so šupkou.
  • V porovnaní s passatou má pretlak hustejšiu konzistenciu a môže obsahovať malé kúsky dužiny a semien.
  • Neprechádza dôkladným procesom, a preto si zachováva „domácejší“ charakter.
Pretlak má v porovnaní s passatou hustejšiu konzistenciu.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Paradajkový pretlak je všestranný – môže sa použiť ako základ pre polievky, omáčky a jedlá pripravované v jednom hrnci. Vďaka svojej bohatej chuti sa výborne hodí ako príloha k mäsu, napr. do plnených kapustových listov, alebo ako prísada do omáčok.

  • Vďaka svojej prirodzenej štruktúre a menej intenzívnemu výrobnému procesu si paradajkový pretlak zachováva o niečo viac vitamínov a výživových hodnôt v porovnaní s inými prípravkami.
  • Má tiež hlbokú a prirodzenú paradajkovú chuť.

Paradajková passata – čím sa líši od pretlaku?

  • Paradajková passata je vďaka procesu prípravy homogénnejšia a hladšia ako pretlak.
  • Paradajky sa olúpu a zbavia semien a potom sa prepasírujú cez sito, aby sa dosiahla zamatová štruktúra.

Vďaka tomu sa passata stáva ideálnou ingredienciou do jedál, ktoré si vyžadujú jemnú štruktúru, ako sú omáčky na cestoviny.

  • Navyše sa passata počas výrobného procesu predhrieva, čím sa výrazne skracuje čas jej následného varenia.

Je ideálnou voľbou, keď chcete jedlo pripraviť rýchlo. Vďaka svojej hladkej štruktúre je ideálna ako základ pre krémové polievky a omáčky, pretože nie je potrebné ju dodatočne mixovať.

Je však potrebné mať na pamäti, že vzhľadom na jeho tekutú konzistenciu si môže v niektorých pokrmoch vyžadovať dodatočné zahustenie.

Kedy zvoliť passatu a kedy paradajkový pretlak? Venujte pozornosť tomuto detailu

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení. Ak chcete zamatovú omáčku na cestoviny alebo pizzu, najlepšou voľbou bude passata. Paradajkový pretlak bude naopak vhodný do jedál, ktoré oceníme pre ich o niečo výraznejšiu štruktúru, ako je napríklad dusené mäso alebo tradičná paradajková polievka.

Hlavným rozdielom medzi passatou a paradajkovým pretlakom je konzistencia a spôsob prípravy, ktorý ovplyvňuje ich použitie pri varení.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

Pri výbere medzi passatou a pretlakom je dobré venovať pozornosť aj zloženiu – najlepšie je vybrať si tie, ktoré obsahujú len paradajky a malé množstvo soli. To zabezpečí, že naše jedlá budú nielen chutné, ale aj zdravé.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento olej vyžehlí vrásky ako žehlička. Je to obľúbený kozmetický výrobok vojvodkyne Kate

11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dekazigzag). Jeden výrobok môže úplne zmeniť vzhľad vašej pleti. Zníži výskyt vrások, vyhladí vašu tvár, zlepší tón vašej pleti…

Recept na tvarohový koláč, ktorý nepadá. Je mäkký a nadýchaný. Dôležitá zložka, ktorá sa dávala bábätkám

11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Ponomarenko). Stále vám tvarohový koláč padá, praská a hoci chutí dobre, hanbíte sa ho dať na stôl? S…

Zmiešajte s vodou a vydrhnite dlaždice. Odstránite nepekné usadeniny a vaša kúpeľňa sa rozžiari

11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/khak). Snívate o čistej a lesklej kúpeľni, ktorá aj niekoľko rokov po poslednej rekonštrukcii vyzerá ako z katalógu? Na…

Takéto miešané vajíčka ste ešte nemali. Sú to obľúbené raňajky Francúzov

11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography). Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Dodávajú nám energiu na zvyšok dňa. Pri ich príprave sa často rozhodujeme…

Klíčky obľúbenej zeleniny sú jednou z najzdravších ingrediencií. Tu sa dozviete, ako pôsobia na organizmus

11.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marc Belair). Sú malé a jemné, ale ukrývajú v sebe množstvo zdraviu prospešných vlastností. Klíčky brokolice sú vynikajúcim zdrojom…

Auto Trendy

Vodiči, POZOR! Tento obľúbený nápoj vás môže pripraviť o kontrolu nad vozidlom

11.12.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si neuvedomujú, že nielen lieky, ale aj každodenne konzumované nápoje môžu výrazne ovplyvniť ich schopnosť bezpečne riadiť auto. Prípad motocyklistu, ktorý po vypití…

Jedna značka odchádza, druhá zostáva: Poznáte ich rozdiel?

11.12.2024 Redakcia Auto trendy - Na cestách sa objavujú dve rôzne dopravné značky s rovnakým významom, no už čoskoro bude všetko inak. Od roku 2026 sa s tou starou definitívne…

Neviditeľní špióni na cestách: Už využívajú súkromné autá s radarom na udeľovanie pokút!

11.12.2024 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že na cestách už nečakáte len na klasické policajné hliadky alebo stacionárne radary. Vo Francúzsku sa do boja proti rýchlosti zapájajú bežní vodiči…

Nový MG RX9 2025: Vzniká veľkolepé 7-miestne lacné SUV

11.12.2024 Redakcia Auto trendy - Nový MG RX9 je najnovším vstupom čínskej značky do segmentu SUV. Stojí nad modelom MG HS a prekvapuje svojou technikou. Nový MG RX9 je najnovším…

Nová generácia obytnej dodávky Nugget – inteligentnejšia, všestrannejšia a teraz už aj elektrifikovaná

11.12.2024 Redakcia Auto trendy a Ford, Tlačová správa . Nová obytná dodávka Nugget bola vyvinutá v spolupráci s popredným výrobcom obytných automobilov Westfalia a vyznačuje sa obľúbeným viaczónovým jedinečným usporiadaním interiéru, ktorým sa…

Jazdíte stále na starých zimných pneumatikách? Skontrolujte ich, kým nie je neskoro!

11.12.2024 Redakcia Auto trendy - Zimné pneumatiky vám zabezpečia bezpečnú jazdu v chladnom období, no ich stav a vek môže výrazne ohroziť vašu bezpečnosť na ceste. Opotrebované a staré pneumatiky…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov