Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Kefírové lievance ako od babičky. Ideálne na raňajky aj desiatu.

12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave). Naše babičky vedeli pripraviť skutočné dobroty len z niekoľkých bežných produktov. Nadýchané lievance s jemnou chuťou sú pochúťkou, ktorú si mnohí z...

12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).

Naše babičky vedeli pripraviť skutočné dobroty len z niekoľkých bežných produktov. Nadýchané lievance s jemnou chuťou sú pochúťkou, ktorú si mnohí z nás spájajú s detstvom. Dnes sa pýtame, či sa dá chuť horúcich lievancov obnoviť. Ukazuje sa, že kombinácia niekoľkých surovín zabezpečí, že vyjdú dokonale.

Chýba vám nápad na zdravé raňajky? Tieto lievance sú chutné, ľahké a vďaka kefíru aj zdravé.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Chýba vám nápad na zdravé raňajky? Tieto lievance sú chutné, ľahké a vďaka kefíru aj zdravé. Sú rýchle na prípravu a môžete si ich vychutnávať celé dni.

Lievance ako od babičky. Stačí pridať kefír

Kefír, cmar alebo jogurt sú produkty, ktoré oceňujeme pre ich priaznivé účinky na náš tráviaci systém a zdravie. Za zmienku však stoja aj ich vlastnosti, vďaka ktorým sa výborne hodia do koláčov a tort.

  • Ukazuje sa, že už len lyžička fermentovaných mliečnych výrobkov môže mať priaznivý vplyv na štruktúru a sviežosť nášho pečiva.
Cesto pripravené s kefírom a nanesené na panvicu sa nerozteká, takže samotný proces vyprážania je príjemný a nenáročný.
Foto: shutterstock/MaraZe

Kefír pridaný do cesta na lievance ovplyvňuje predovšetkým ich hustotu. Aj keď sú lievance husté a vyžadujú dlhé smaženie, pravdepodobnosť, že budú suché a tvrdé, je malá. Cesto pripravené s kefírom a nanesené na panvicu sa nerozteká, takže samotný proces vyprážania je príjemný a nenáročný.

Pridanie mliečnych výrobkov ovplyvňuje štruktúru nielen po vyprážaní.

  • Ukazuje sa, že lievance, ktoré boli pripravené z kefíra, nestratia dlho svoju sviežosť a chutia skvele aj za studena.
  • Lievance stačí zabaliť alebo prikryť, aby nevyschli, a budú chutiť perfektne aj na druhý či tretí deň.

Môžete si ich teda pripraviť večer a vychutnať si ich na druhý deň v práci alebo v škole.

Kefírové lievance ako od babičky – recept

Ingrediencie:

  • 500 ml kefíru
  • 400 g pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 2-3 PL cukru
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • extra: olej na vyprážanie.

TIP: Pred prípravou lievancov nezabudnite vybrať všetky prísady z chladničky. Mali by mať izbovú teplotu, aby cesto na panvici pekne vykyslo.

Spôsob prípravy:

Kefírové lievance nestratia dlho svoju sviežosť a chutia skvele aj za studena.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot
  1. Kefír vložte do misky a potom doň rozšľahajte vajce. Dôkladne premiešajte pomocou kuchynskej metličky.
  2. Postupne pridajte múku, cukor a štipku soli. Na samom konci pridajte čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
  3. Dôkladne premiešajte a pred vyprážaním nechajte cesto niekoľko minút odpočívať.
  4. Na panvici s hrubým dnom rozohrejte veľkú dávku oleja – mal by úplne pokryť dno panvice.
  5. Do horúceho tuku dávajte lyžičkou malé lievance. Znížte teplotu na strednú alebo o niečo nižšiu ako stredná a smažte do zlatohneda.
  6. Lievance potrebujú len asi tri minúty z každej strany. Vyberte ich z panvice na papierovú utierku, aby sa z nich odkvapkal prebytočný tuk.
  7. Nakoniec ich posypte práškovým cukrom a podávajte s obľúbeným džemom alebo marmeládou.

Čo sa dá urobiť, aby lievance neboli mastné?

Príprava lievancov je hračka. Najnáročnejšou fázou ich prípravy je vyprážanie. Výsledkom jednoduchých chýb sú často príliš mastné a nedostatočne nadýchané lievance.

  • Aby ste si boli istí, že vyjdú dokonale, stačí sa uistiť, že ich dávate na horúci tuk. Ak je teplota príliš nízka, lievance sa budú smažiť dlhšie a viac nasiaknu.
  • Musíme tiež pamätať na to, že medzi jednotlivými dávkami lievancov, keď pridáme na panvicu olej, mali by sme mu dať chvíľu na zohriatie.
  • Po vyprážaní je dobré lievance na chvíľu položiť na čistú papierovú utierku. Výborne sa tak odsaje prebytočný tuk.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak

Lievance budú chutiť šialene. Pridajte štipku nie bežného korenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pred spaním si dajte pod vankúš cesnak. Možno sa budete smiať, ale nebudete to ľutovať

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Cesnak je mimoriadne obľúbenou zložkou mnohých jedál. Jeho aróma dokáže dokonale doplniť mnohé jedlá. Ukázalo sa, že…

Máte vo svojej záhrade? Natrhajte si ju a pripravte z nej aromatický nálev. Upokojuje nervy, pomáha pri problémoch s nespavosťou

05.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photostokerai). Záhrada môže byť skutočným pokladom rastlín, ktoré sú cenné pre zdravie. Jednou z nich je medovka, ktorá je…

Takto marinujem morčacie rezne. Mäso je také šťavnaté, že sťava z neho doslova vyteká

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Morčacie mäso sa nevyberá tak často ako kuracie, najmä preto, že sa ho dosť ľudí bojí. Morčacie…

Bravčové rezne vyjdú chrumkavé a šťavnaté. Mlieko som nechala v chladničke

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zabudnite na tradičné namáčanie v mlieku. Existuje lepší spôsob, ako pripraviť dokonale šťavnaté bravčové rezne. Stačí jedna…

Majú zemiaky viac kalórií ako ryža? Vysvetľujeme raz a navždy

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Razvan Ciuvelic). Roky sme ich považovali za nepriateľa štíhlej línie, no pravda o zemiakoch je úplne iná. Tieto bežné…

Auto Trendy

Exkluzívne kusy: Najdrahšie autá sveta, ktoré nikdy neuvidíte na cestách

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Luxus, exkluzivita a nadčasový dizajn - zoznámte sa s vozidlami, ktoré si môžu dovoliť len tí najbohatší z najbohatších. Jeden exemplár stojí toľko, že by…

Google Maps vás podvádza? Prečo vás nevedie najkratšou cestou

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Navigácia, ktorej denne dôverujú milióny vodičov, skrýva prekvapivé tajomstvo. Nie vždy vás vedie najkratšou trasou - a dôvody vás prekvapia.

Alkohol a jazda: Tučné jedlo vás pred policajtom nezachráni!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že stačí zjesť mastné jedlo a alkohol sa rýchlejšie odbúra? Odborníci varujú: organizmus potrebuje na odbúranie alkoholu oveľa viac času, než si väčšina…

Tankujte správne: Tajomstvá čerpania paliva, ktoré vás prekvapí!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že viete všetko o tankovaní auta? Možno vás prekvapí, že táto zdanlivo jednoduchá činnosť skrýva viacero záludností. Prinášame vám kompletného sprievodcu, ktorý ocení…

Hrdza na aute je tichý zabijak: Najlepšie spôsoby ako ju odstrániť

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Aj malé škvrny hrdze môžu časom zničiť vaše auto. Poznáme najúčinnejšie metódy, ktoré vám pomôžu zachrániť karosériu pred koróziou.

Reinkarnovaní predkovia alebo obyčajní hlodavci? Chrám Karni Mata: Miesto, kde sú potkany uctievaní ako bohovia

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si chrám, kde sa po zemi premáva 25-tisíc potkanov. Miesto, kde sa veriaci klaňajú hlodavcom a považujú ich za svojich reinkarnovaných predkov. Znie to…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov