Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Mrkva v tejto podobe je oveľa lepšia ako tradičný šalát. Pochutná si na nej celá rodina

4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/skyfotostock). Mrkva je často považovaná za skromnú prílohu k večeri a objavuje sa najmä ako šalát alebo ako príloha k polievke či omáčke. Správnym...

4.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/skyfotostock).

Mrkva je často považovaná za skromnú prílohu k večeri a objavuje sa najmä ako šalát alebo ako príloha k polievke či omáčke. Správnym ochutením a prípravou sa však môže stať prekvapivo výraznou a aromatickou predjedlom, ktoré uspokojí nielen milovníkov exotických chutí, ale aj kuchynských tradicionalistov. Ste zvedaví na túto verziu? Určite vyskúšajte dusenú mrkvu na marocký spôsob!

Správnym ochutením a prípravou sa však môže stať prekvapivo výraznou a aromatickou predjedlom, ktoré uspokojí nielen milovníkov exotických chutí. Ste zvedaví na túto verziu?
Foto: shutterstock/skyfotostock

Všetko sa začína aromatickým korením

Kľúčovým prvkom tohto šalátu je korenie, ktoré mu dodáva intenzitu a hĺbku chuti. Marocká kuchyňa je známa svojimi bohatými vôňami a korenistými tónmi, ktoré dokonale zvýrazňujú chuť zeleniny vrátane mrkvy.

  • Základom tohto pokrmu je garam masala – zmes korenia, ktorá spája teplé tóny škorice, kardamónu a korenia.

Pre plný účinok sa pridáva aj cesnak, sladká paprika a čerstvý koriander. Pre tých, ktorí si koriander spájajú s nepríjemnou chuťou, je skvelou náhradou petržlenová vňať, ktorá tomuto jedlu tiež dodá sviežosť.

Ingrediencie, ktoré prinesú na tanier marockú atmosféru

Okrem korenia prispievajú k jedinečnosti pokrmu aj ďalšie prísady, ako je citrónová alebo pomarančová šťava, ktoré mu dodávajú miernu kyslosť. Vďaka citrusom je chuť dusenej mrkvy vyvážená a jemne osviežujúca a dokonale ladí s koreninami. Pridanie cukru rozbíja výrazné tóny korenia a dodáva mierne sladkú príchuť, ktorá sa dokonale spája s ostatnými prísadami. Výsledkom je jedlo plné chuťových kontrastov, ktoré spolu vytvárajú harmonický celok.

Ako pripraviť mrkvu na marocký spôsob?

Príprava dusenej mrkvy na marocký spôsob je jednoduchá a konečný výsledok môže prekvapiť aj tých najvyberavejších gurmánov. Je to jedlo, ktoré si nevyžaduje dlhý čas pri sporáku, ale upúta bohatosťou chutí a vôní. Ste pripravení na kulinársku cestu do farebného Maroka plného slnka, chutí a vôní? Začnite prípravou mrkvy podľa tohto receptu.

Konečný výsledok môže prekvapiť aj tých najvyberavejších gurmánov. Je to jedlo, ktoré si nevyžaduje dlhý čas pri sporáku, ale upúta bohatosťou chutí a vôní.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvej mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička garam masala
  • ½ čajovej lyžičky sladkej papriky
  • šťava z jedného citróna alebo polovice pomaranča
  • 1 čajová lyžička cukru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čerstvý koriander alebo petržlen (na posypanie)

Príprava:

  1. Mrkvu dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Vďaka tomu sa počas dusenia rýchlo prejaví chuť korenia a skráti sa čas varenia.
  2. Vo veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nasekaný cesnak, garam masalu a sladkú papriku. Za stáleho miešania smažte korenie asi 1 minútu, kým nezačne vydávať intenzívnu arómu.
  3. Do korenia na panvici pridajte na plátky nakrájanú mrkvu a premiešajte ju, aby sa dobre obalila v aromatickom korení.
  4. Pridajte citrónovú (alebo pomarančovú) šťavu a cukor, premiešajte a mrkvu prikrytú duste asi 10-15 minút. Občas premiešajte, aby bola rovnomerne ochutená a neprilepila sa na dno panvice.
  5. Keď je mrkva mäkká, podľa chuti ju osolíme a okoreníme. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou, ktoré dodajú pokrmu extra sviežosť. Vychutnajte si ju.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Teraz ich zbierate v lese. Charakteristickú chuť im dodáva nálev

Toto je najlepší tradičný vianočný perník, aký môžete pripraviť. Začnite s prípravami už teraz


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Natrhajte si ich v záhrade a pridajte do limonády. Vaši hostia budú z jej chuti nadšení

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angela Kotsell). Zvyčajne sa spája s májom, ale tento rok začala kvitnúť skôr. Bezinky, ako sa im hovorí, sa…

Seniori, zjedzte ich niekoľko denne. Pozitívne pre mozog a črevá

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Vedeli ste, že len niekoľko vlašských orechov denne môže výrazne ovplyvniť vaše zdravie? Štúdie potvrdzujú ich blahodarný vplyv…

Zmiešajte s vodou a natrite na škáry. Za 20 minút „zje“ všetky nečistoty

4.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/khak). Unavené škáry v kúpeľni či kuchyni prezrádzajú, že váš domov potrebuje oživenie. S našimi trikmi budú vaše škáry…

Nekupujte prostriedky na čistenie chladničky. Ten najlepší si vyrobíte sami z 2 lacných ingrediencií

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vaša chladnička potrebuje osviežiť, ale nechcete míňať peniaze na drahé čistiace prostriedky? Vyskúšajte jednoduchý domáci odvar, ktorý naozaj…

Pridajte ho do omáčky a tá bude mať perfektnú konzistenciu. Bude krémová a lahodná. Bez múky

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DoreenB Photography). Čo pridať do omáčky, aby bola hustá? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, múka nie…

Auto Trendy

Legenda sa vracia: Pagani Zonda opäť ožíva v unikátnej verzii, ktorá vyráža dych

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že táto ikona už patrí do múzea? Omyl! Talianska automobilka prekvapila svet ďalšou exkluzívnou verziou svojho legendárneho superšportu. Tento jedinečný kúsok dokazuje,…

Čínske torpédo roztrhalo loď na kusy: Peking posiela Washingtonu jasný odkaz

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska armáda predviedla jednu z najničivejších zbraní na svete. Demonštrácia sily prichádza uprostred rastúceho napätia ohľadom Taiwanu.

Americká legenda na kolenách: Harley-Davidson bojuje s vlastnou vládou

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Legendárna značka motoriek z USA čelí vážnym ekonomickým problémom kvôli clám, ktoré zaviedla americká administratíva. Strata v prvom štvrťroku 2025 dosiahla 9 miliónov dolárov.

Koniec pre diesle bez filtra pevných častíc? Môže to prísť skôr, ako čakáte

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia zvažuje radikálne opatrenia proti dieselovým vozidlám bez filtra pevných častíc. Majitelia starších modelov by sa mali pripraviť na nepríjemné prekvapenie.

Diaľnica pokrytá mincami: Z prevráteného kamióna sa vysypalo 8 miliónov kusov desať-centoviek

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Texaská cesta sa zmenila na "more striebra", keď sa z nákladiaku vysypalo 800 tisíc dolárov v drobných minciach. Dopravný kolaps trval 14 hodín.

Automobilka v krízovej špirále: Tisíce ľudí príde o prácu, firma musí ušetriť 1,65 miliárd eur

4.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka, ktorá roky ignorovala preferencie zákazníkov, teraz čelí tvrdej realite. Nútené prepúšťanie je len začiatkom bolestivých opatrení.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov