Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Toto je najlepší tradičný vianočný perník, aký môžete pripraviť. Začnite s prípravami už teraz

3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930). Vianoce sú obdobím, keď na slovenských stoloch kraľuje tradičné pečivo. Jedným z nich je tradičný perník – koláč, ktorý sa vďaka dlhému procesu...

3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930).

Vianoce sú obdobím, keď na slovenských stoloch kraľuje tradičné pečivo. Jedným z nich je tradičný perník – koláč, ktorý sa vďaka dlhému procesu zrenia stáva skutočnou hviezdou vianočných dezertov. Recept na tento perník používali už naše babičky, ale najlepšie je začať ho pripravovať teraz.

Vďaka dlhému procesu zrenia sa stáva skutočnou hviezdou vianočných dezertov. Recept na tento perník používali už naše babičky. Ako ho pripraviť?
Foto: shutterstock/Dar1930
  • História perníka siaha na Slovensku do 14. storočia a v slovenčine pre neho máme dva výrazy – medovník a perník.
  • Za svoju charakteristickú chuť vďačí perník nielen koreniu, ale aj tomu, že dozrieva, vďaka čomu je intenzívne aromatický a jedinečný.

Ťažko ho porovnať s akýmkoľvek kupovaným pečivom.

Tradičný slovenský vianočný perník – prísady

Tradičné slovenské perníky sa vyznačujú svojou zložitosťou – pozostávajú z troch vrstiev mäkkého, korenistého cesta, ktoré je preliate slivkovým lekvárom a poliate čokoládovou polevou. Nemusíte sa však báť, práca na tomto perníku je rozdelená na etapy, ktoré netrvajú dlho.

Tu sú ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 300 g viackvetého medu
  • 200 g pohánkového medu
  • 250 g masla
  • 2 hrnčeky cukru
  • 120 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 60 g perníkového korenia

Okrem toho:

  • 1 pohár slivkového lekváru

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • 50 ml 36% smotany
  • mandľové vločky na posypanie

Prísady na perník si pripravte už teraz, pretože cesto treba pripraviť niekoľko týždňov vopred. S nákupom lekváru a prípravou polevy môžete počkať do decembra.

Ako pripraviť tradičné slovenské perníky na Vianoce krok za krokom? Recept

  • Tradičné slovenské vianočné perníky si vyžadujú trpezlivosť – po príprave cesto zreje až 8 týždňov, čo mu dodáva jedinečnú hĺbku chuti.
  • Nebojte sa, trpezlivosť neznamená viac práce.
Tradičné slovenské vianočné perníky si vyžadujú trpezlivosť. To ale neznamená viac práce.
Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka

Tu je návod, ako krok za krokom pripraviť tradičný slovenský perník podľa receptu našich starých mám:

Krok 1: Pripravte medovú zmes

V hrnci rozpustite pohánkový a viackvetý med, pridajte maslo a cukor. Zmes za stáleho miešania zahrievajte, kým sa prísady nespoja do homogénnej hmoty.

Krok 2: Hnetenie cesta

V miske zmiešajte múku, perníkové korenie, soľ a sódu bikarbónu. Pridajte vychladnutú medovú zmes, mlieko, vajcia a mieste, kým cesto nie je jednotné.

Krok 3: Dozrievanie

Cesto prikryte čistou utierkou a vložte do chladničky na 8 týždňov. Počas tejto doby cesto získa chuť a vôňu – túto fázu sa neoplatí vynechať!

Krok 4: Pečenie

Po dozretí cesto rozdeľte na 3 časti, každú rozvaľkajte na obdĺžniky a pečte pri teplote 180 °C približne 35 minút.

Krok 5: Poleva s džemom

Hotové koláčiky potrite slivkovým lekvárom, pevne zabaľte do potravinovej fólie a pritlačte. Uložte do chladničky na ďalšie 2 hodiny.

Krok 6: Zdobenie čokoládovou polevou

Čokoládu rozpustite v smotane a polejte ňou perník. Nakoniec perník dozdobte mandľovými vločkami alebo podľa vlastnej fantázie.

Tradičný slovesnký perník nie je len pečený výrobok, ale skutočný symbol vianočnej tradície. V mnohých slovenských domácnostiach sa pečie už roky a uchovávajú sa rodinné recepty a spomienky s nimi spojené. Tento druh koláča nielen výborne chutí, ale aj naplní dom čarovnou, korenistou vôňou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický

Tento čokoládový koláč pripravíte bez múky z 3 ingrediencií. Je mäkký ako obláčik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto ovocie by mal konzumovať každý starší občan. Podporujú pamäť a imunitný systém

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/John_T). Toto málo známe ovocie si získava čoraz väčšie uznanie po celom svete pre svoje zdravotné vlastnosti. Z tohto…

Cestujete na sviatky? Poznajte svoje práva a získajte až 600 eur za meškanie letu!

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Focus Pix). Vianoce a Nový rok sú obdobím zvýšenej cestovnej horúčky. Či už sa chystáte navštíviť rodinu alebo letieť…

Namiesto hybridnej manikúry si vyberte túto. Nepoškodí vaše nechty

13.12.2024 Redalcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alex Oakenman). Hybridná alebo gélová manikúra sú pomerne obľúbené vďaka mnohým možnostiam úpravy nechtov a trvanlivosti zvoleného zdobenia. Časom…

Do kávy pridajte dve čajové lyžičky. Posilní váš metabolizmus a zmierni bolesti hlavy

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krzysztof Siwek). Aromatická káva s kvapkou osviežujúceho citrónu je kombinácia, ktorá vzbudzuje zvedavosť. História tejto zmesi siaha až do…

Zabudnite na kofeín: Tento prírodný stimul vás prekvapí

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitezslav Vylicil). Káva je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou dňa. Čo ak existuje alternatíva, ktorá vás povzbudí jemnejšie, no s…

Auto Trendy

Späť na výslnie: Renault 5 Turbo 3E oživuje ducha 80. rokov!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Legenda sa vracia! Renault 5 Turbo, ktorý v 80. rokoch kraľoval rally tratiam, opäť žiari na automobilovej scéne. Tentoraz však v modernej, elektrickej verzii s…

Najlacnejšie dieselové autá na trhu: Objavte ich všetky!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Dieselové motory boli kedysi neoddeliteľnou súčasťou každého automobilu, no v posledných rokoch čelia veľkej konkurencii zo strany benzínových, hybridných a elektrických vozidiel. Napriek tomu, pre…

Nové Suzuki Jimny: Páči sa nám v štýle Jeep Wrangler!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Suzuki nám povedala, že jej SUV nebude elektrické. Tento dátum sme už poznali, no

Bitka s hrdzou: Ktoré autá prežijú najdlhšie?

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatické podmienky, soľ na cestách a dlhé zimy – to všetko kladie vysoké nároky na odolnosť áut voči korózii. Švédi, ktorí dobre poznajú tvrdé podmienky,…

Honda 2025: Športová ikona Prelude a modernizovaný HR-V v plnej paráde!

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Honda pripravuje na rok 2025 veľké prekvapenia! Inovovaný crossover HR-V zaujme sviežim dizajnom a vylepšenou technológiou, zatiaľ čo návrat legendárneho modelu Prelude poteší fanúšikov športových…

Stabilita alebo brzdenie? Ako správne rozhodnúť o vašich pneumatikách.

13.12.2024 Redakcia Auto trendy - Máte dve lepšie pneumatiky a rozmýšľate, na ktorú nápravu ich nasadiť? Zdá sa to ako banálna otázka, no odpoveď nie je taká jednoduchá. Nesprávne rozhodnutie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov