Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Toto je najlepší tradičný vianočný perník, aký môžete pripraviť. Začnite s prípravami už teraz

3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930). Vianoce sú obdobím, keď na slovenských stoloch kraľuje tradičné pečivo. Jedným z nich je tradičný perník – koláč, ktorý sa vďaka dlhému procesu...

3.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930).

Vianoce sú obdobím, keď na slovenských stoloch kraľuje tradičné pečivo. Jedným z nich je tradičný perník – koláč, ktorý sa vďaka dlhému procesu zrenia stáva skutočnou hviezdou vianočných dezertov. Recept na tento perník používali už naše babičky, ale najlepšie je začať ho pripravovať teraz.

Vďaka dlhému procesu zrenia sa stáva skutočnou hviezdou vianočných dezertov. Recept na tento perník používali už naše babičky. Ako ho pripraviť?
Foto: shutterstock/Dar1930
  • História perníka siaha na Slovensku do 14. storočia a v slovenčine pre neho máme dva výrazy – medovník a perník.
  • Za svoju charakteristickú chuť vďačí perník nielen koreniu, ale aj tomu, že dozrieva, vďaka čomu je intenzívne aromatický a jedinečný.

Ťažko ho porovnať s akýmkoľvek kupovaným pečivom.

Tradičný slovenský vianočný perník – prísady

Tradičné slovenské perníky sa vyznačujú svojou zložitosťou – pozostávajú z troch vrstiev mäkkého, korenistého cesta, ktoré je preliate slivkovým lekvárom a poliate čokoládovou polevou. Nemusíte sa však báť, práca na tomto perníku je rozdelená na etapy, ktoré netrvajú dlho.

Tu sú ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 300 g viackvetého medu
  • 200 g pohánkového medu
  • 250 g masla
  • 2 hrnčeky cukru
  • 120 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 60 g perníkového korenia

Okrem toho:

  • 1 pohár slivkového lekváru

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • 50 ml 36% smotany
  • mandľové vločky na posypanie

Prísady na perník si pripravte už teraz, pretože cesto treba pripraviť niekoľko týždňov vopred. S nákupom lekváru a prípravou polevy môžete počkať do decembra.

Ako pripraviť tradičné slovenské perníky na Vianoce krok za krokom? Recept

  • Tradičné slovenské vianočné perníky si vyžadujú trpezlivosť – po príprave cesto zreje až 8 týždňov, čo mu dodáva jedinečnú hĺbku chuti.
  • Nebojte sa, trpezlivosť neznamená viac práce.
Tradičné slovenské vianočné perníky si vyžadujú trpezlivosť. To ale neznamená viac práce.
Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka

Tu je návod, ako krok za krokom pripraviť tradičný slovenský perník podľa receptu našich starých mám:

Krok 1: Pripravte medovú zmes

V hrnci rozpustite pohánkový a viackvetý med, pridajte maslo a cukor. Zmes za stáleho miešania zahrievajte, kým sa prísady nespoja do homogénnej hmoty.

Krok 2: Hnetenie cesta

V miske zmiešajte múku, perníkové korenie, soľ a sódu bikarbónu. Pridajte vychladnutú medovú zmes, mlieko, vajcia a mieste, kým cesto nie je jednotné.

Krok 3: Dozrievanie

Cesto prikryte čistou utierkou a vložte do chladničky na 8 týždňov. Počas tejto doby cesto získa chuť a vôňu – túto fázu sa neoplatí vynechať!

Krok 4: Pečenie

Po dozretí cesto rozdeľte na 3 časti, každú rozvaľkajte na obdĺžniky a pečte pri teplote 180 °C približne 35 minút.

Krok 5: Poleva s džemom

Hotové koláčiky potrite slivkovým lekvárom, pevne zabaľte do potravinovej fólie a pritlačte. Uložte do chladničky na ďalšie 2 hodiny.

Krok 6: Zdobenie čokoládovou polevou

Čokoládu rozpustite v smotane a polejte ňou perník. Nakoniec perník dozdobte mandľovými vločkami alebo podľa vlastnej fantázie.

Tradičný slovesnký perník nie je len pečený výrobok, ale skutočný symbol vianočnej tradície. V mnohých slovenských domácnostiach sa pečie už roky a uchovávajú sa rodinné recepty a spomienky s nimi spojené. Tento druh koláča nielen výborne chutí, ale aj naplní dom čarovnou, korenistou vôňou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický

Tento čokoládový koláč pripravíte bez múky z 3 ingrediencií. Je mäkký ako obláčik


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Prírodná ochrana proti kliešťom. Vysaďte ho do záhrady a na terasu a oni budú húfne utekať

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mshst). Na jar a v lete väčšina z nás trávi veľa času na záhradách a v prírode, kde sa…

Zalievajte surfínie „tekutým zlatom“. Vytvoria veľa nových kvetov

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Tiểu Bảo Trương). Surfínie sú jedným z najobľúbenejších kvetov. Vďaka bohatému a dlhotrvajúcemu kvitnutiu si získali srdcia záhradníkov na…

Niektorí pýtajú o dupľu, iní o recept. Tajomstvo? Sezónna zelenina.

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Rostokina). Čo sa dá urobiť z čerstvej mladej kapusty? Hneď ako sa objaví, pripravím z nej niečo, čo…

Zabudnite na zmäkčovač alebo ocot. Nahraďte ich týmto a vaše oblečenie bude mäkké ako obláčik

20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandr Finch). Mäkkú a voňavú bielizeň môžete získať bez použitia chemických prípravkov z obchodu. Domáce metódy sú účinným riešením,…

Táto prísada do kávy je skutočným zabijakom tukov. Pridajte štipku a uvidíte výsledok

20.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Čierna káva je už dávno cenená nielen pre svoje povzbudzujúce účinky, ale aj pre potenciál podporovať chudnutie.…

Auto Trendy

Senzácia: Honda tajne vyvinula raketu a úspešne ju otestovala

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Japonský výrobca automobilov práve preniesol svoje inžinierske know-how za hranice ciest. Včera po prvýkrát vypustil svoju prototypovú raketu na viacnásobné použitie a následne s ňou úspešne…

Neviditeľná fólia zachráni váš lak: Dokonalá ochrana pred kamienkami

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Ani tie najkvalitnejšie ošetrovacie produkty neuchránia povrch laku pred mechanickým poškodením ako sú kamienky alebo ľahké škrabance. Existuje však metóda, ktorá veľmi účinne chráni povrch laku…

Turistický raj sa mení na nočnú moru: Ibizu zaplavili obrovské hady

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Ibiza zápasí s pliagou hadov. Turisti sa obávajú hadov a vzdávajú sa dovoleniek na ostrove. Niektorí tvrdia, že situácia "dosiahla kritický bod". Experti sa k tejto…

Dôchodca sa pokúsil zísť Španielske schody autom!

20.6.2025 Redakcia Auto trendy - Osemdesiatjedenročný vodič si v utorok ráno splietol slávne Španielske schody v Ríme s cestou. Policajti ho zastavili až v polovici "jazdy" po historickej pamiatke. Nie…

Koniec hybrydov? Nové pravidlá EÚ šokujú automobilový priemysel

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Európska únia plánuje zmeniť regulácie týkajúce sa plug-in hybrydov (PHEV), čo podľa automobilového prostredia môže negatívne ovplyvniť rozvoj tejto technológie. Výrobcovia varujú, že takéto konanie oslabí…

Dánsko šokuje svet: Prvá krajina EÚ sa zbavuje Microsoftu!

20.06.2025 Redakcia Auto trendy Dánsko ako prvá krajina v EÚ sa odstrihne od Microsoftu. Vláda, Kodaň a Aarhus prechádzajú na Linux a LibreOffice. V hre nie sú len rastúce náklady,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov