Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu? Už nebude bledá ako stena

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria UA). Prirovnanie v názve je samozrejme mierne nadnesené, ale napriek tomu zelenina vyzerá oveľa chutnejšie, keď má intenzívnu farbu. Keď sa jej farba...

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria UA).

Prirovnanie v názve je samozrejme mierne nadnesené, ale napriek tomu zelenina vyzerá oveľa chutnejšie, keď má intenzívnu farbu. Keď sa jej farba zmení na hnedú alebo sivozelenú, okamžite strácame záujem o jej konzumáciu. Za vyblednutie zeleniny sú zodpovedné chemické reakcie počas varenia. Čo môžeme urobiť, aby zelenina nestratila svoju farbu? Existujú spôsoby, ako to urobiť.

Prečo zelenina varením stráca farbu.
Foto: shutterstock/Viktoria UA

Nie je tajomstvom, že zeleninu, ktorá má peknú a šťavnatú farbu, jeme radšej. Dokonca aj v obchode, keď kupujeme napríklad paradajky, máme tendenciu vyberať si skôr výrazne červené ako mierne vyblednuté. Nie je teda divu, že keď zelenina začne blednúť, chuť na jej konzumáciu klesá. Prečo zelenina pri varení stráca svoju farbu? Je to záležitosť chemických reakcií.

Zelenina stráca farbu. Prečo sa to deje?

Zahrievanie pri vysokých teplotách ovplyvňuje štruktúru buniek zeleniny. Začnú strácať vodu a pevnosť, čo vedie k oslabeniu bunkových stien a membrán. Cieľom je, samozrejme, zmäkčiť zeleninu, aby bola jedlejšia.

Príliš dlhé varenie však spôsobuje vyplavovanie obsahu buniek vrátane vitamínov a iónov, takže dochádza aj k strate mnohých výživových hodnôt. Varenie ovplyvňuje aj farbivá vrátane chlorofylu, zeleného farbiva. Ten sa pôsobením tepla mení na hnedý alebo olivový feofytín. K rozkladu chlorofylu dochádza najintenzívnejšie v kyslom prostredí. Preto sa odporúča, aby sa zelená zelenina nevarila s octom alebo citrónovou šťavou.

Blednutie zelenej farby však môžu ovplyvniť aj organické kyseliny, ktoré sa uvoľňujú zo samotnej rastliny počas dlhšieho varenia. Preto je najlepšie sledovať čas varenia a snažiť sa ho udržať čo najkratší (len kým zelenina nezmäkne), aby sa znížilo riziko straty farby.

Čo môžeme urobiť, aby zelenina počas varenia nestratila farbu?

Okrem krátkeho času varenia a vyhýbania sa kyslým prísadám môžete:

  • pridajte trochu jedlej sódy do varenia zelenej zeleniny, ale musíte si dať pozor, aby ste to neprehnali, pretože to môže nepriaznivo ovplyvniť chuť a štruktúru zeleniny;
  • zeleninu blanšírujte – najprv ju nakrátko ponorte do vriacej vody a potom ju rýchlo ochlaďte; táto metóda sa najlepšie hodí na zelenú zeleninu, napríklad brokolicu,
  • varenie v pare, ktoré znižuje vylúhovanie pigmentov zo zeleniny.

POZOR … nie všetku zeleninu treba merať jedným metrom. To, čo funguje pri zelenej zelenine, nemusí nevyhnutne fungovať pri iných. To je napríklad prípad červenej repy.

Za jej farbu sú totiž zodpovedné antokyány. Antokyánom sa darí v kyslých podmienkach. Z tohto dôvodu sa pri varení červenej repy, aby nestratila svoju farbu, pridáva do vody trochu octu (polievková lyžica na liter vody) alebo citrónovej šťavy. Niektorí ľudia pridávajú čajovú lyžičku cukru. Najlepšie je variť červenú repu vcelku a sledovať čas ako pri inej zelenine.

@chicagohomesteader

Boiling beets is easier than it sounds! It is one of my favorite ways to enjoy beets, either in a beet salad or mixed up with arugula goat cheese and walnuts. You can’t go wrong with garden fresh boiled beets! #howtoboilbeets #beetrecipe #gardenbeets #fromgardentotable

♬ Homestead – John Smith

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tuk z panvice už nebude prskať. Tento trik mi prezradila priateľka. „Máš to priamo pod nosom“

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zabudnite na drahé kefky: Stačí nasypať pár zrniek a potriasť fľašou. Sklo bude opäť žiariť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Máte problém s čistením fliaš a pohárov s úzkym hrdlom? Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze aj námahu.…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov