Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Syčia zavarané uhorky, keď ich otvoríte? Väčšina ľudí pohár okamžite vyhodí. Je to tak?

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko). Uhorková sezóna je v plnom prúde, a preto si radi pripravíme uhorkové zaváraniny na zimu. Keď otvoríte pohár a uvidíte biely zvyšok,...

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko).

Uhorková sezóna je v plnom prúde, a preto si radi pripravíme uhorkové zaváraniny na zimu. Keď otvoríte pohár a uvidíte biely zvyšok, zvyčajne to sprevádza nepríjemný pocit. Prečo uhorky syčia a plynatejú? Kedy by ste nemali jesť nakladané uhorky? Zistite to skôr, ako ich vyhodíte.

Uhorková sezóna je v plnom prúde, a preto si radi pripravíme uhorkové zaváraniny na zimu. Keď otvoríte pohár a uvidíte biely zvyšok, zvyčajne to sprevádza nepríjemný pocit.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Mnohí z nás už niekedy vyhodili pohár s uhorkami, keď videli biely kvet. Ukázalo sa však, že to nie je vždy znakom pokazenia a že tento výkvet môže byť výsledkom prirodzeného procesu kvasenia. Zistite, ako rozpoznať pokazené uhorky a či by mal byť výkvet vždy dôvodom na obavy.

Kedy by ste nemali jesť zavárané uhorky? Pozor na znepokojujúce príznaky po otvorení

Pri otváraní pohára môžete počuť dlhotrvajúci syčivý zvuk. Ide o pomerne častý jav plynatých uhoriek, ktorý je zvyčajne sprevádzaný bielym povlakom na vrchnej časti zeleniny. Počas kvasenia baktérie mliečneho kvasenia vytvárajú biely povlak, ktorý sa usadzuje na vrchnej časti pohára. To samo o sebe neznamená, že s našimi konzervami nie je niečo v poriadku. Existuje však niekoľko varovných signálov, ktoré by mali vzbudiť našu ostražitosť skôr, ako začneme konzervované potraviny konzumovať.

  1. Zlý zápach. Ak po otvorení pohára zacítite hnilobu alebo pleseň, uhorky ihneď vyhoďte do koša. Určite nie sú vhodné na konzumáciu.
  2. Silná vrstva plesne. Ak na vrchu pohára pláva hrubá vrstva modrých, zelených alebo čiernych usadenín, ani sa nepokúšajte nakladanú zeleninu ochutnať. Rozhodne nie sú vhodné na konzumáciu.
  3. Vzhľad zeleniny. Skazené uhorky stmavnú alebo zožltnú, navyše sú mäkké a kašovité. Správne nakladané sú žiarivo zelené, pevné a chrumkavé.
  4. Nepríjemná chuť. Niektoré uhorky vyzerajú na prvý pohľad v poriadku, ale problém nastane, keď ich začnete jesť. Ak pocítite horkú pachuť, znamená to, že sa začína proces kazenia a zelenina nie je vhodná na konzumáciu.
uhorky_zavárané
Vyberajte zeleninu rovnomernej veľkosti, aby ste ju mohli ľahšie usporiadať do pohárov.
Foto: shutterstock/Chudo2307

Ako pripraviť dobré nakladané uhorky? Podľa tohto receptu budú vždy pevné a chrumkavé

Na nakladanie sú najlepšie malé prízemné uhorky, ktoré majú na šupke hroty. Vyberajte zeleninu rovnomernej veľkosti, aby ste ju mohli ľahšie usporiadať do pohárov. Nezabudnite uhorky poriadne umyť v studenej vode a vydrhnúť zubnou kefkou. Znížite tak pravdepodobnosť, že sa poháre nakazia a konzervy sa pokazia. Na prípravu uhoriek budete potrebovať:

  • 3 kg mletých uhoriek,
  • 2,5 l vody,
  • 120 g kamennej soli,
  • cesnak (1 strúčik do každej nádoby),
  • niekoľko lupienkov kôpru,
  • niekoľko dubových a čerešňových listov,
  • listy chrenu,
  • koreň chrenu nakrájaný na kúsky.

V hrnci zvarte vodu a pridajte soľ. Keď sa soľ rozpustí, odstavte ju, aby vychladla. Do vychladnutých pohárov vložte strúčik cesnaku, dubové a čerešňové listy, kúsok chrenu a kôpor. Potom uhorky pevne naplňte a zalejte ich nálevom tak, aby zeleninu zakryl. Na vrch každej z nich položte list chrenu a zaskrutkujte viečka.

TIP! Počas prvých dní nechajte poháre na teplom mieste, napríklad na kuchynskej linke. Počas tejto doby sa začne proces kvasenia. Potom ich premiestnite do pivnice alebo garáže (musí to byť tmavé a chladné miesto) a po 2 – 3 týždňoch si budete môcť vychutnať svoje chutné zaváraniny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo zavarané uhorky syčia? Takýto povlak by mal vyvolať vaše obavy

V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namočte do toho orchideu raz týždenne. Listy budú pevnejšie a hustejšie a na výhonkoch sa objavia nové púčiky.

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko). Na účinky tohto odvaru nebudete musieť dlho čakať - už po dvoch aplikáciách budú vaše orchidey hýriť…

Štúdia ukazuje, že jedna ovocná šťava môže znížiť krvný tlak a cholesterol

07.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rade Kovac). V nedávnej štúdii sa stovky ľudí pokúsili piť túto šťavu a viedli si denník výsledkov. Podľa nedávneho…

Bude vyzerať sviežo a vydrží dlho. Pridajte do vázy jednoduchú zmes

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Oslnivá vôňa kvetov je neklamným znakom toho, že jar je v plnom prúde. Pestrofarebné okvetné lístky vyzerajú nádherne,…

Pridajte do lavóra a nechajte v ňom nohy 10 minút. „Rozpustí“ to nevzhľadné zhrubnutia na pätách

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Suchá a popraskaná pokožka na pätách je problém, s ktorým sa stretávame najmä na jar a v…

Sú palacinky tvrdé? Všetko kvôli tejto zložke

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/monticello). Palacinky sa na našich stoloch objavujú veľmi často. Je to univerzálne jedlo, ktoré môže byť chutnými raňajkami aj…

Auto Trendy

Dacia Bigster ohromuje na nemeckej diaľnici: Rumunský hybrid ukázal, čo dokáže

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najnovší prírastok do rodiny Dacia sa nebojí rýchlosti. Bigster s hybridným pohonom dosiahol na neobmedzenej Autobahn rešpektovaných 180 km/h a dokázal, že aj cenovo dostupné…

Skrytá hrozba, ktorú by mal poznať každý vodič

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Malá žltá kontrolka, ktorá môže signalizovať vážny problém. Čo znamená a ako reagovať, keď sa rozsvieti na vašej palubnej doske?

Žltý Výfuk ako Pocta Legendárnemu F1 Šampiónovi: Lotus Emira v Špeciálnej Edícii

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Lotus predstavil exkluzívnu edíciu modelu Emira venovanú dvojnásobnému majstrovi F1 Jimovi Clarkovi. Zeleno-žltá kombinácia a žlté koncovky výfukov pripomínajú jednu z najúspešnejších sezón motoršportu v…

Tajná funkcia brzdy, o ktorej nevedia ani skúsení vodiči. V zápchach je na nezaplatenie!

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné autá skrývajú množstvo funkcií, o ktorých mnohí vodiči ani netušia. Jedna z nich dokáže výrazne uľahčiť život najmä v mestskej premávke a pri státí…

Trump a TikTok: „Mám k nemu slabosť!" Prečo prezident zmenil názor?

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americký prezident zmenil svoj postoj k čínskej sociálnej sieti a priznal, že mu pomohla získať mladých voličov. Aplikácia, ktorá mala byť zakázaná, dostala ďalšiu šancu.…

Uniknite ruchu sveta v objatí hôr a vody: Nórsky fjord, Jøssingfjorden volá

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa plavíte po pokojných vodách obklopení majestátnymi horami, ktoré sa týčia do výšky a vytvárajú dychberúcu kulisu. Vítajte v Jøssingfjordene, jednom z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov