Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Syčia zavarané uhorky, keď ich otvoríte? Väčšina ľudí pohár okamžite vyhodí. Je to tak?

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko). Uhorková sezóna je v plnom prúde, a preto si radi pripravíme uhorkové zaváraniny na zimu. Keď otvoríte pohár a uvidíte biely zvyšok,...

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko).

Uhorková sezóna je v plnom prúde, a preto si radi pripravíme uhorkové zaváraniny na zimu. Keď otvoríte pohár a uvidíte biely zvyšok, zvyčajne to sprevádza nepríjemný pocit. Prečo uhorky syčia a plynatejú? Kedy by ste nemali jesť nakladané uhorky? Zistite to skôr, ako ich vyhodíte.

Uhorková sezóna je v plnom prúde, a preto si radi pripravíme uhorkové zaváraniny na zimu. Keď otvoríte pohár a uvidíte biely zvyšok, zvyčajne to sprevádza nepríjemný pocit.
Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Mnohí z nás už niekedy vyhodili pohár s uhorkami, keď videli biely kvet. Ukázalo sa však, že to nie je vždy znakom pokazenia a že tento výkvet môže byť výsledkom prirodzeného procesu kvasenia. Zistite, ako rozpoznať pokazené uhorky a či by mal byť výkvet vždy dôvodom na obavy.

Kedy by ste nemali jesť zavárané uhorky? Pozor na znepokojujúce príznaky po otvorení

Pri otváraní pohára môžete počuť dlhotrvajúci syčivý zvuk. Ide o pomerne častý jav plynatých uhoriek, ktorý je zvyčajne sprevádzaný bielym povlakom na vrchnej časti zeleniny. Počas kvasenia baktérie mliečneho kvasenia vytvárajú biely povlak, ktorý sa usadzuje na vrchnej časti pohára. To samo o sebe neznamená, že s našimi konzervami nie je niečo v poriadku. Existuje však niekoľko varovných signálov, ktoré by mali vzbudiť našu ostražitosť skôr, ako začneme konzervované potraviny konzumovať.

  1. Zlý zápach. Ak po otvorení pohára zacítite hnilobu alebo pleseň, uhorky ihneď vyhoďte do koša. Určite nie sú vhodné na konzumáciu.
  2. Silná vrstva plesne. Ak na vrchu pohára pláva hrubá vrstva modrých, zelených alebo čiernych usadenín, ani sa nepokúšajte nakladanú zeleninu ochutnať. Rozhodne nie sú vhodné na konzumáciu.
  3. Vzhľad zeleniny. Skazené uhorky stmavnú alebo zožltnú, navyše sú mäkké a kašovité. Správne nakladané sú žiarivo zelené, pevné a chrumkavé.
  4. Nepríjemná chuť. Niektoré uhorky vyzerajú na prvý pohľad v poriadku, ale problém nastane, keď ich začnete jesť. Ak pocítite horkú pachuť, znamená to, že sa začína proces kazenia a zelenina nie je vhodná na konzumáciu.
uhorky_zavárané
Vyberajte zeleninu rovnomernej veľkosti, aby ste ju mohli ľahšie usporiadať do pohárov.
Foto: shutterstock/Chudo2307

Ako pripraviť dobré nakladané uhorky? Podľa tohto receptu budú vždy pevné a chrumkavé

Na nakladanie sú najlepšie malé prízemné uhorky, ktoré majú na šupke hroty. Vyberajte zeleninu rovnomernej veľkosti, aby ste ju mohli ľahšie usporiadať do pohárov. Nezabudnite uhorky poriadne umyť v studenej vode a vydrhnúť zubnou kefkou. Znížite tak pravdepodobnosť, že sa poháre nakazia a konzervy sa pokazia. Na prípravu uhoriek budete potrebovať:

  • 3 kg mletých uhoriek,
  • 2,5 l vody,
  • 120 g kamennej soli,
  • cesnak (1 strúčik do každej nádoby),
  • niekoľko lupienkov kôpru,
  • niekoľko dubových a čerešňových listov,
  • listy chrenu,
  • koreň chrenu nakrájaný na kúsky.

V hrnci zvarte vodu a pridajte soľ. Keď sa soľ rozpustí, odstavte ju, aby vychladla. Do vychladnutých pohárov vložte strúčik cesnaku, dubové a čerešňové listy, kúsok chrenu a kôpor. Potom uhorky pevne naplňte a zalejte ich nálevom tak, aby zeleninu zakryl. Na vrch každej z nich položte list chrenu a zaskrutkujte viečka.

TIP! Počas prvých dní nechajte poháre na teplom mieste, napríklad na kuchynskej linke. Počas tejto doby sa začne proces kvasenia. Potom ich premiestnite do pivnice alebo garáže (musí to byť tmavé a chladné miesto) a po 2 – 3 týždňoch si budete môcť vychutnať svoje chutné zaváraniny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo zavarané uhorky syčia? Takýto povlak by mal vyvolať vaše obavy

V dôsledku toho sa nakladané uhorky stávajú plesnivými a mäkkými. Všetky poháre pôjdu do koša


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Masť z lekárne za pár eur redukuje vrásky, upokojuje akné. Obsahuje kľúčový vitamín

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarijaBazarova). Na prvý pohľad nenápadná, lacná a bez lesklej reklamy. Masť s vitamínom A, ktorú nájdete v bežnej…

Do rannej kávy si dávam dva tenké plátky. Mám viac energie a menej chutí na jedlo

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dlhé roky som pila rannú kávu po starom. Mlieko, cukor, niekedy sirup. A potom som to zmenila.…

Idete na dovolenku? Vložte zápalku do každého kvetináča a vaše rastliny neuhynú

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot shutterstock/Passakorn sakulphan). Pred odchodom na dovolenku sa mnohí obávajú o svoje izbové rastliny. Zostanú bez dozoru, vody a…

Dážď môže spôsobiť choroby rastlín. Skontrolujte listy, kým nie je neskoro

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kokhan O). Teplo a vlhko je ideálna kombinácia pre šírenie plesní a hniloby. Rastliny teraz potrebujú vašu pozornosť viac…

Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!

14.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Romix Image). Mango nie je len sladkou pochúťkou z trópov. Najnovšia štúdia amerických vedcov ukazuje, že pravidelná konzumácia tohto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov