Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Chutné karfiolové hody. 3 chutné recepty na jedenie bez problémov

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick). Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým...

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick).

Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým si túto pôsobivú zeleninu obľúbia aj vyberaví jedáci.

Pizza s karfiolovým základom.
Foto: shutterstock/Joshua Resnick

Karfiolová paštéta

Karfiol je zelenina, ktorá výborne chutí v najjednoduchšej verzii, no vie ukázať aj sofistikovanejšiu stránku. Ak ho nechceme podávať zakaždým varený, obaľovaný alebo ako prídavok do polievky, vyberme si chutnú karfiolovú paštétu, v ktorej hrá hlavnú úlohu zelenina. Sila korenia zvýrazňuje chuť karfiolu a hotové jedlo môžeme podávať na chrumkavom chlebe alebo podávať teplé ako občerstvenie.

Ingrediencie na karfiolovú paštétu

  • 1 mladý stredne veľký karfiol
  • 4 malé nové zemiaky
  • ½ šálky suchého prosa
  • ½ pražených a mletých tekvicových semienok
  • 8-10 sušených paradajok
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rastlinný olej

Príprava karfiolovej paštéty

  1. Odstráňte listy z karfiolu, vykrojte jadro a potom rozdeľte na ružičky. Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme do misky ku karfiolu.
  2. Pripravenú zeleninu dôkladne potrieme olejom, potom ju poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia asi 30 minút.
  3. Proso dôkladne prepláchneme vo vriacej vode, potom vložíme do hrnca, zalejeme jedným pohárom vody so soľou a varíme na miernom ohni 15 minút.
  4. Uvarené proso, upečenú zeleninu, tekvicové semienka, sušené paradajky, petržlenovú vňať, strúčiky cesnaku a koriander rozmixujeme dohladka.
  5. Surovú paštétu dochutíme soľou aj korením podľa chuti. Teplotu rúry nastavte na 200 stupňov Celzia, zmes dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 35-45 minút.
  6. Po poslednej minúte si všimnete, že na vrchnej časti paštéty sa vytvorila zlatistá a chrumkavá kôrka.
  7. Upečenú karfiolovú paštétu necháme úplne vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Pizza s karfiolovým základom

Aromatická a čerstvo vytiahnutá pizza je pochúťkou v mnohých domácnostiach. Bez ohľadu na to, či ju máme radi na tenkom základe alebo možno máme radšej trochu aj hrubší základ, vždy ju jeme s chuťou. Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom. Takúto pochúťku môžeme zjesť bez obáv o zbytočné kilogramy.

Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom.
Foto: pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Ingrediencie na základ

  • 1 čerstvý karfiol alebo 1 balenie mrazeného
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička oregana
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Ingrediencie na omáčku

  • ½ pohára malého paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička medu
  • 50 ml vody
  • podľa chuti: oregano, provensálske bylinky, soľ, korenie

Doplnky

  • pár plátkov šunky
  • ½ paradajky
  • ½ červenej cibule
  • 1/2 guľôčky mozzarelly
  • hrsť čerstvej rukoly

Príprava pizze s karfiolovým základom

  1. Rozmrazený alebo suchý karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle a následne vytlačíme vodu.
  2. Zeleninu zmiešame s vajíčkom, vločkami, oreganom, sladkou paprikou, soľou a korením. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte dve guľky.
  3. Každú časť cesta vyvaľkajte na papieri na pečenie, snažte sa jej však dať tvar pripomínajúci základ pizze.
  4. Oba základy pečieme asi 20-25 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov C. Omáčku natrieme na chrumkavé základy, pridáme paradajky, šunku, cibuľu a syr.
  5. Pripravené pizze vložte späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút. Hotové pizze s karfiolovým základom posypeme rukolou navrchu. Dobrú chuť!

Chrumkavý mletý karfiol

Okrúhle karfiolové rezne, ktoré vyzerajú trochu ako mletý karfiol, sú možnosťou večere pre ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť od mäsa. Vďaka zlatému a chrumkavému povlaku na vonkajšej strane, ako aj jemnému a jemnému stredu sa pokrm roztopí v ústach. Dôležité je, že vyformované surové odrezky možno zmraziť a upečené skladovať v chladničke až týždeň.

Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté.
Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Ingrediencie na mletý karfiol

  • 2,5 šálky strúhaného karfiolu
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky vareného prosa
  • ½ šálky pražených a nasekaných slnečnicových semienok
  • ¼ šálky zemiakovej múky
  • ¼ šálky rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky agávového sirupu
  • 2 čajové lyžičky mletého bylinkového korenia
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava mletého karfiolu

  1. Karfiol zbavíme lístkov, umyjeme, osušíme a spolu so stopkou nastrúhame na strúhadle na zeleninu s veľkým otvorom.
  2. Ošúpanú cibuľu tiež nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi, ošúpaný cesnak na najmenšom strúhadle. Vložte pripravenú zeleninu do misy.
  3. Do nastrúhanej zeleniny pridáme mierne prepečené proso, slnečnicové semienka, zemiakovú múku, rastlinný olej, sójovú omáčku a agávový sirup.
  4. Rukami všetko vymiesime na kompaktnú hmotu. Ak je príliš suchá, môžeme pridať ďalšiu lyžicu oleja. Nakoniec všetko dochutíme bylinkovým korením, soľou a čiernym korením.
  5. Umytými a osušenými rukami vytvarujeme tiež rezne a uložíme ich na plech chránený papierom na pečenie.
  6. Karfiolové rezne pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, potom ich obrátime a pečieme ďalších 5-10 minút.
  7. Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté. Najlepšie však chutia so zemiakmi, cviklou alebo uhorkovým šalátom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchšie cesto na pizzu. Pripravíte ho za pár minút

Je vaše cesto na pirohy príliš tvrdé? Robíte veľa triviálnych chýb. Toto je tajomstvo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov