Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť...

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť si doma ražný chlieb je hračka a jeho chuť a vôňa sú také lákavé, že sa vám zbiehajú slinky. Kľúčom k úspechu je tu kvások.

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece
Foto: shutterstock.com/beats1

Mnohí ľudia sa zhodnú na tom, že domáci chlieb chutí oveľa lepšie ako chlieb z pekárne. Okrem toho vydrží dlhšie čerstvý, je zdravší a presne viete, čo sa v ňom nachádza. Ražný chlieb sa vyrába z ražnej múky a ražného kvásku, niekedy s pridaním droždia. Práve kvások je tu kľúčový, ale jeho príprava je jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Práve s kváskom sa oplatí začať, pretože musí chvíľu fungovať.

Ako piecť chlieb z ražnej múky? Zapamätajte si toto pravidlo

Kvások je zodpovedný nielen za lákavú vôňu a chuť chleba, ale aj za jeho vykysnutie v peci a neskôr za jeho vyššiu trvanlivosť. Počas procesu fermentácie múky sa vytvárajú kultúry baktérií a kvasiniek. Pri domácej príprave kvásku je dôležitá trocha trpezlivosti, pretože všetko trvá 5 dní. Samotný recept je našťastie ľahko zapamätateľný. Stačí si zapísať pravidlo 3/3/5, t. j. 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody počas 5 dní.

Ako si doma pripraviť ražný chlieb? Začnite s kváskom a budete mať všetko pripravené

Na začiatok si pripravte sklenenú nádobu. Ráno do nej vložte spomínané 3 polievkové lyžice ražnej múky a 3 polievkové lyžice prevarenej vlažnej vody. Premiešajte drevenou lyžicou, nádobu zakryte gázou, papierovou utierkou alebo handričkou, zaistite gumičkou a odložte na tienisté a teplé miesto. Po 12 hodinách kvások opäť premiešajte. Ráno na druhý deň pridajte do kvásku 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody, opäť premiešajte a zakryte.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní. Posledný deň by mal byť kvások hotový, takže by mal mať mierne kyslastú a vínnu vôňu a jasne viditeľné bublinky.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní.
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Domáci ražný chlieb – potrebné ingrediencie:

Na prípravu cesta je najlepšie pristúpiť ráno, pretože bude potrebovať niekoľko hodín na vykysnutie.

  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • 150 g ražného kvásku,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička soli,
  • hrsť semien, napr. slnečnicových.

Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne prilievajte vlažnú vodu a stále miešajte, najlepšie drevenou lyžicou. Potom pridajte kvások a miešajte, kým sa nespojí. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé a tienisté miesto približne na 4 – 5 hodín. Misa by mala byť veľká; cesto môže výrazne zväčšiť svoj objem. Keď cesto vykysne, preložte ho do formy, najlepšie do formy na ovocný bochník, vyloženej papierom na pečenie a vymastenej olejom. Posypte semienkami. Odstavíme a necháme kysnúť približne 45-60 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vložte vykysnutý chlieb a pečte približne 1 hodinu. Na konci pečenia cesto skontrolujte pomocou tyčinky. Nakoniec cesto vyberte z formy a odložte ho vychladnúť. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako rýchlejšie upiecť zeleninu? Tento trik si zamilujete nielen pri grilovaní!

21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow). Hliníková fólia je produkt, ktorý nájdeme vo väčšine domácností. Slúži na balenie a ochranu potravín pred vyschnutím,…

Robí zázraky s organizmom. Kedy je najlepšie ho užívať – ráno alebo večer?

21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Ľanové semienka sú jedným z najcennejších doplnkov každodenného jedálnička. Ich pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na tráviaci a…

Sú mladé zemiaky vodnaté? Stačí pridať toto počas ich varenia

21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martin Turzak). Práve je sezóna mladých zemiakov, ktoré sú skvelým doplnkom napríklad k letnému obedu. Očaria svojou jemnou maslovou…

Svokra posýpala trávnik týmto raz za mesiac. Kedysi som sa jej smiala, dnes to robím sama

21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JulieStar). Túžite po dokonalom trávniku? Zabudnite na drahé hnojivá. Svokra poznala jednoduchý trik, ktorý stojí len pár centov a…

Nepríjemná choroba, ktorá vás postihne po návšteve bazéna. Tu je jednoduchý spôsob, ako sa jej vyhnúť.

21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nelson Antoine). Návšteva bazéna je skvelý spôsob, ako stráviť voľný čas v horúci deň. Takéto kúpanie však so sebou…

Auto Trendy

Elon Musk žaluje štát New York kvôli zákonu

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk a jeho platforma X podali žalobu proti štátu New York. Dôvodom je nový zákon Stop Hiding Hate Act, ktorý núti firmy zverejňovať, ako…

Tajomný izraelský dron RA-01 vyvolal paniku nad Sýriou

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - Na oblohe nad hranicou Sýrie a Izraela sa objavil tajomný dron. Stroj vyvolal paniku medzi obyvateľstvom a zaujal vojenských expertov. Rýchlo sa ukázalo, že ide…

17-ročný chlapec natočil tragédiu lietadla v Indii: Zomrelo takmer 300 ľudí

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - V indickom Ahmadabade došlo k tragédii, pri ktorej zahynulo takmer 300 osôb. Minulý štvrtok počas letu spoločnosti Air India 17-ročný Aryan Asari náhodne natočil moment…

Idete na sever Poľska? Zoberte si papierovú mapu

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že uprostred cesty vám navigácia ukáže, že idete po mori alebo ste stovky kilometrov od miesta, kde sa skutočne nachádzate. To nie je…

Zásada 5 minút: Jednoduchý trik, ktorý predĺži život vašej klimatizácie

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nepríjemný zápach po zapnutí klimatizácie trápi mnohých vodičov. Riešenie je však jednoduché a účinné. Stačí malý krok, aby ste si užili veľkú výhodu pre zdravie…

AVTOVAZ odhalil modernizovanú Nivu Travel: Výroba začne koncom roka

21.06.2025 Redakcia Auto trendy - AVTOVAZ oznámil termíny spustenia výroby obnoveného terénneho vozidla Niva Travel. Na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre PMEF-2025 AVTOVAZ predstavil facelift terénneho vozidla Lada Niva Travel.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov