Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej...

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).

Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej nebráni hrať prvé husle v jarnom a letnom pečive. Výborne chutí najmä vo voňavom kysnutom cestíčku, ukrytá pod štedrou vrstvou strúhanky. Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou? Predstavujeme vám ikonický recept.

Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou?
Foto: shutterstock/A_Lein

Príprava rebarbory na kysnuté cesto

Čerstvé a mladé stonky rebarbory sa spravidla nemusia lúpať. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky a vložiť do cesta. Ak však nie sme zástancami ponechania šupky a chceme sa vyhnúť zbytočným vláknam v ceste, môžeme sa ich zbaviť. Ako ošúpeme rebarboru? Začneme odtrhnutím listov a opláchnutím stoniek pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich osušíme utierkou a odrežeme zdrevnatené konce.

Až na samom konci prejdeme k lúpaniu. Najlepšie sa to robí malým nožom, ktorým uchopíme vlákna v spodnej časti stonky a vytiahneme ich nahor. Takto pripravená rebarbora je ideálna na kysnuté cesto. Predtým, ako pristane v zmesi alebo ozdobí vrch, je však dobré nakrájať ju na kúsky hrubé približne 1,5 – 2 cm. Ukazuje sa, že pre koláč je dôležitá aj farba rebarbory. Čím je červenšia, tým je sladšia. Intenzívna zelená zanechá na jazyku silne kyslú pachuť.

Kynutý koláč s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou. Vôňa šíriaca sa počas pečenia nás núti tešiť sa na ochutnanie prvého kúska. Už teraz vám môžeme zaručiť, že to určite neskončí len pri jednom.

Kysnutý koláč s rebarborou zmizne z tanierov sám od seba.
Foto: Pixabay/ulleo

Ingrediencie na zákvas:

  • 2 PL pšeničnej múky
  • 4 PL teplého mlieka
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného droždia
  • 1 PL cukru

Ingrediencie na cesto:

  • 650 g pšeničnej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 700 g rebarbory
  • štipka soli

Prísady na mrveničku:

  • 150 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla

Príprava kysnutého koláča s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou.
Foto: shutterstock/Magda Michalak
  1. Do čistej misky nasypte dve polievkové lyžice múky, pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, štyri polievkové lyžice teplého mlieka a čerstvé alebo sušené droždie.
  2. Všetko spolu dôkladne pretrite lyžicou a odložte na suché a teplé miesto na približne 15-20 minút. Počas tejto doby by sa na povrchu mali objaviť bublinky.
  3. Do veľkej misy dáme 650 g pšeničnej múky, 100 g kryštálového cukru, žĺtky z piatich vajec, šálku teplého mlieka, vykysnutý kvások, štipku soli a mäkké maslo.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami. Na tento účel môžeme použiť aj špeciálny hák na kysnuté cesto.
  5. Ako spoznáte, že je kysnuté cesto hotové? Malo by sa zmeniť na pružnú a voňavú guľu.
  6. Misku s cestom prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť. Po tomto čase by malo vykysnúť až trojnásobne.
  7. Keď dokonale vykysne, cesto udrieme päsťou, aby sme ho zbavili prebytočného plynu, a prenesieme ho na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
  8. Keď cesto opäť mierne vykysne, pustíme sa do prípravy rebarbory. Odrežeme konce a opatrne ošúpeme celé stonky.
  9. Očistené stonky nakrájame na malé kúsky a položíme ich na surové kysnuté cesto.
  10. Posledným krokom je príprava mrveničky. Na to rozdrvte v prstoch múku s maslom a cukrom a posypte ňou cesto.
  11. Plech s cestom položte na strednú priečku rúry vyhriatej na 180 °C a pečte jednu hodinu alebo kým nie je suchý.
  12. Po upečení nevyberajte koláč hneď z rúry. Mierne pootvorte dvierka a nechajte ho odpočívať približne 15 – 20 minút. Takto cesto nepoklesne.
  13. Hotové kysnuté cesto s rebarborou a mrveničkou môžeme na vrchu posypať trochou práškového cukru.Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Lepšie ako najdrahší kondicionér. Aplikujte na vlasy raz týždenne. Za mesiac narastú až o 5 cm

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Dlhé, husté a upravené vlasy sú snom mnohých žien. Niekedy nám pramene rastú niekoľko rokov, ale bez väčšieho…

Tu je korenie, po ktorom budete spať ako bábätko. Zlepší aj trávenie

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Stáva sa, že v našich kuchyniach máme skutočné poklady podporujúce zdravie. A veľmi často si to neuvedomujeme.…

Toto je najtrendovejšia manikúra tohto leta. Požiadajte o ňu svojho stylistu a nebudete stíhať počítať komplimenty.

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmytro Zinkevych). Hľadáte trendovú manikúru na leto 2025, ktorá sa hodí na každodenné nosenie aj na dovolenku? Ak sa…

Ako získať miesta vedľa seba v lietadle zadarmo? Cestovateľské triky, ktoré vám ušetria peniaze

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Matej Kastelic). Nízkonákladové letecké spoločnosti ponúkajú lákavo lacné letenky, ale za sedenie vedľa blízkych si často pýtajú nemalé príplatky.…

Tento kolagénový dezert jedli všetky ženy v komunistickom Slovensku. Bol najlepší na vyhladenie vrások

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitstyle). Na vyhladenie vrások vôbec nemusíte míňať eúrá na kolagénové doplnky. Ukázalo sa, že istý dezert z čias komunizmu…

Auto Trendy

Z Dacie do Renaultu: Renault prináša novú technológiu do svojich modelov

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka prekvapila motoristickú verejnosť výkonnejším a úspornejším hybridným systémom, ktorý debutoval v Dacii Bigster a teraz mieri do obľúbených modelov značky Renault.

Najkratšia pristávacia dráha sveta končí útesom. Lietajú sem iba tí najodvážnejší piloti

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Karibský ostrov Saba ponúka dychberúce scenérie, no dostať sa naň znamená riskovať život. Miestne letisko je považované za najnebezpečnejšie na svete a piloti, ktorí sem…

Tieto pneumatiky môžu byť na cestách nebezpečné!

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že terénne pneumatiky sú bezpečnejšie? Nemecký autoklub ADAC odhalil prekvapivú pravdu, ktorá môže zmeniť váš pohľad na bezpečnosť na cestách.

Lietajúci motocykel: Budúcnosť dopravy alebo sci-fi fantázia?

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Poľský inžinier vytvoril stroj, ktorý vyzerá ako vystrihnutý z Hviezdnych vojen. Celý svet teraz hovorí o lietajúcom motocykli testovanom na Błędowskej púšti.

Britské autá budú lacnejšie! Uzavreli prelomovú dohodu

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americká administratíva výrazne znížila clá na britské automobily. Motoristom sa tak otvára cesta k dostupnejším modelom z dielní prestížnych značiek ako Jaguar, Land Rover či…

Nan Madol: Stratené mesto obrov ukrýva tisícročné tajomstvá

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - V srdci Mikronézie, ukrytý v džungli ostrova Pohnpei, leží Nan Madol - tajomný komplex ruín, ktorý dodnes vzbudzuje úžas a vyvoláva otázky. Ako je možné,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov