Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej...

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).

Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej nebráni hrať prvé husle v jarnom a letnom pečive. Výborne chutí najmä vo voňavom kysnutom cestíčku, ukrytá pod štedrou vrstvou strúhanky. Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou? Predstavujeme vám ikonický recept.

Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou?
Foto: shutterstock/A_Lein

Príprava rebarbory na kysnuté cesto

Čerstvé a mladé stonky rebarbory sa spravidla nemusia lúpať. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky a vložiť do cesta. Ak však nie sme zástancami ponechania šupky a chceme sa vyhnúť zbytočným vláknam v ceste, môžeme sa ich zbaviť. Ako ošúpeme rebarboru? Začneme odtrhnutím listov a opláchnutím stoniek pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich osušíme utierkou a odrežeme zdrevnatené konce.

Až na samom konci prejdeme k lúpaniu. Najlepšie sa to robí malým nožom, ktorým uchopíme vlákna v spodnej časti stonky a vytiahneme ich nahor. Takto pripravená rebarbora je ideálna na kysnuté cesto. Predtým, ako pristane v zmesi alebo ozdobí vrch, je však dobré nakrájať ju na kúsky hrubé približne 1,5 – 2 cm. Ukazuje sa, že pre koláč je dôležitá aj farba rebarbory. Čím je červenšia, tým je sladšia. Intenzívna zelená zanechá na jazyku silne kyslú pachuť.

Kynutý koláč s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou. Vôňa šíriaca sa počas pečenia nás núti tešiť sa na ochutnanie prvého kúska. Už teraz vám môžeme zaručiť, že to určite neskončí len pri jednom.

Kysnutý koláč s rebarborou zmizne z tanierov sám od seba.
Foto: Pixabay/ulleo

Ingrediencie na zákvas:

  • 2 PL pšeničnej múky
  • 4 PL teplého mlieka
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného droždia
  • 1 PL cukru

Ingrediencie na cesto:

  • 650 g pšeničnej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 700 g rebarbory
  • štipka soli

Prísady na mrveničku:

  • 150 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla

Príprava kysnutého koláča s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou.
Foto: shutterstock/Magda Michalak
  1. Do čistej misky nasypte dve polievkové lyžice múky, pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, štyri polievkové lyžice teplého mlieka a čerstvé alebo sušené droždie.
  2. Všetko spolu dôkladne pretrite lyžicou a odložte na suché a teplé miesto na približne 15-20 minút. Počas tejto doby by sa na povrchu mali objaviť bublinky.
  3. Do veľkej misy dáme 650 g pšeničnej múky, 100 g kryštálového cukru, žĺtky z piatich vajec, šálku teplého mlieka, vykysnutý kvások, štipku soli a mäkké maslo.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami. Na tento účel môžeme použiť aj špeciálny hák na kysnuté cesto.
  5. Ako spoznáte, že je kysnuté cesto hotové? Malo by sa zmeniť na pružnú a voňavú guľu.
  6. Misku s cestom prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť. Po tomto čase by malo vykysnúť až trojnásobne.
  7. Keď dokonale vykysne, cesto udrieme päsťou, aby sme ho zbavili prebytočného plynu, a prenesieme ho na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
  8. Keď cesto opäť mierne vykysne, pustíme sa do prípravy rebarbory. Odrežeme konce a opatrne ošúpeme celé stonky.
  9. Očistené stonky nakrájame na malé kúsky a položíme ich na surové kysnuté cesto.
  10. Posledným krokom je príprava mrveničky. Na to rozdrvte v prstoch múku s maslom a cukrom a posypte ňou cesto.
  11. Plech s cestom položte na strednú priečku rúry vyhriatej na 180 °C a pečte jednu hodinu alebo kým nie je suchý.
  12. Po upečení nevyberajte koláč hneď z rúry. Mierne pootvorte dvierka a nechajte ho odpočívať približne 15 – 20 minút. Takto cesto nepoklesne.
  13. Hotové kysnuté cesto s rebarborou a mrveničkou môžeme na vrchu posypať trochou práškového cukru.Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Páli vás pokožka po opaľovaní? Vyskúšajte domáce prostriedky na spálenie od slnka

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@freepik). Očakávané májové sviatky môžu byť príjemným relaxom alebo príčinou kožných problémov. Čo robiť, ak to s pobytom na slnku…

Šalát z mladej kapusty zvestuje jar na tanieri. Pridávam aj ovocie a výsledkom je rozprávková kompozícia

03.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sunvic). Jarné prírastky k večeri nekončia uhorkovým šalátom, dusenou mrkvou či mixom zelených šalátov. S naším receptom pripravíte ten…

Oči z nej nevedia spustiť ani stylisti! Vyberte si „milky bath“ manikúru. Očaríte každého

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kzenon). „Milky bath nails“ sú jedným z najhorúcejších jarno-letných nechtových trendov. Hoci základ vyzerá rovnako, možnosť kombinovať ho s…

Urobte grilovaný syr a nikto sa nebude pozerať na bravčovú krkovičku a klobásky

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo). Jedlá z grilu sú niečo, čo dokonale pohladí naše chuťové bunky. Bez ohľadu na to, či dávate…

Vezmite si bublinkovú fóliu a zabaľte si ňou kolená. Ten, kto to vymyslel, je jednoducho génius.

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stux). Čo všetko môžete urobiť s bublinkovou fóliou? Ukazuje sa, že tento výrobok pôvodne určený na balenie sa môže…

Auto Trendy

Grécky e-kvadrocykel prepravuje ľudí a náklad pomocou pedálov a motorov

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čo získate, keď skombinujete ekologickosť a fitness hodnotu ebajku so stabilitou a ochranou pred poveternostnými vplyvmi malého auta? No, Grécky e-kvadrocykel prepravuje ľudí a náklad…

Po koľkých kilometroch sa mení spojka? Aké sú prvé príznaky opotrebovanej spojky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spojka pomáha radiť rýchlosti, ale po určitom počte kilometrov začne zlyhávať. Tu sú prvé príznaky opotrebovanej spojky. Aké sú

Tu sú vozidlá SUV s vysokou spoľahlivosťou. Tieto ojazdené vozidlá sa oplatí kúpiť

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vozidlá SUV si už niekoľko desaťročí získavajú z roka na rok viac priaznivcov. Mnohí vodiči na celom svete, vrátane Slovenska, si vyberajú tieto modely automobilov.…

Tu sú prvé fotografie nového Bugatti. Nástupca Chironu bude poháňaný motorom V16

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Miliardári a fanúšikovia superaut už môžu odpočítavať dni. Bugatti 20. júna predstaví nástupcu modelu Chiron. Vozidlo je už na ceste a médiá hýria fámami o…

Číňania vyvinuli jedinečného robota. Na tejto čerpacej stanici sú ľudia nahraditeľní

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Zastavíte na čerpacej stanici a zrazu zbadáte človeka, ktorý tankuje do vášho auta. Tento pohľad sa v Číne stáva minulosťou. Hoci vodiči ešte stále nebudú…

Formula E získa pohon všetkých štyroch kolies. Do rýchlosti 100 km/h nemá šancu ani F1

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Formula E nie je veľmi populárna, ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento seriál mal zrútiť. Naopak, neustále rastie a práve predstavila vozidlo Gen3Evo,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov