Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nadýchaný kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou. Dokonale vyvažuje kyslú chuť so sladkou

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej...

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).

Objavenie sa prvých štíhlych stoniek rebarbory v záhradách je znakom toho, že zima je nadobro preč. Oficiálne sa považuje za zeleninu, ale to jej nebráni hrať prvé husle v jarnom a letnom pečive. Výborne chutí najmä vo voňavom kysnutom cestíčku, ukrytá pod štedrou vrstvou strúhanky. Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou? Predstavujeme vám ikonický recept.

Ako pripraviť najchutnejší kysnutý koláč s rebarborou a mrveničkou?
Foto: shutterstock/A_Lein

Príprava rebarbory na kysnuté cesto

Čerstvé a mladé stonky rebarbory sa spravidla nemusia lúpať. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky a vložiť do cesta. Ak však nie sme zástancami ponechania šupky a chceme sa vyhnúť zbytočným vláknam v ceste, môžeme sa ich zbaviť. Ako ošúpeme rebarboru? Začneme odtrhnutím listov a opláchnutím stoniek pod studenou tečúcou vodou. V ďalšom kroku ich osušíme utierkou a odrežeme zdrevnatené konce.

Až na samom konci prejdeme k lúpaniu. Najlepšie sa to robí malým nožom, ktorým uchopíme vlákna v spodnej časti stonky a vytiahneme ich nahor. Takto pripravená rebarbora je ideálna na kysnuté cesto. Predtým, ako pristane v zmesi alebo ozdobí vrch, je však dobré nakrájať ju na kúsky hrubé približne 1,5 – 2 cm. Ukazuje sa, že pre koláč je dôležitá aj farba rebarbory. Čím je červenšia, tým je sladšia. Intenzívna zelená zanechá na jazyku silne kyslú pachuť.

Kynutý koláč s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou. Vôňa šíriaca sa počas pečenia nás núti tešiť sa na ochutnanie prvého kúska. Už teraz vám môžeme zaručiť, že to určite neskončí len pri jednom.

Kysnutý koláč s rebarborou zmizne z tanierov sám od seba.
Foto: Pixabay/ulleo

Ingrediencie na zákvas:

  • 2 PL pšeničnej múky
  • 4 PL teplého mlieka
  • 40 g čerstvého droždia alebo 12 g sušeného droždia
  • 1 PL cukru

Ingrediencie na cesto:

  • 650 g pšeničnej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 700 g rebarbory
  • štipka soli

Prísady na mrveničku:

  • 150 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla

Príprava kysnutého koláča s rebarborou a mrveničkou

Nadýchaný kysnutý koláč v kombinácii s kyslou rebarborou a sladkou mrveničkou je typickou jarno-letnou pochúťkou.
Foto: shutterstock/Magda Michalak
  1. Do čistej misky nasypte dve polievkové lyžice múky, pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, štyri polievkové lyžice teplého mlieka a čerstvé alebo sušené droždie.
  2. Všetko spolu dôkladne pretrite lyžicou a odložte na suché a teplé miesto na približne 15-20 minút. Počas tejto doby by sa na povrchu mali objaviť bublinky.
  3. Do veľkej misy dáme 650 g pšeničnej múky, 100 g kryštálového cukru, žĺtky z piatich vajec, šálku teplého mlieka, vykysnutý kvások, štipku soli a mäkké maslo.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a začnite miesiť rukami. Na tento účel môžeme použiť aj špeciálny hák na kysnuté cesto.
  5. Ako spoznáte, že je kysnuté cesto hotové? Malo by sa zmeniť na pružnú a voňavú guľu.
  6. Misku s cestom prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť. Po tomto čase by malo vykysnúť až trojnásobne.
  7. Keď dokonale vykysne, cesto udrieme päsťou, aby sme ho zbavili prebytočného plynu, a prenesieme ho na dno formy vyloženej papierom na pečenie.
  8. Keď cesto opäť mierne vykysne, pustíme sa do prípravy rebarbory. Odrežeme konce a opatrne ošúpeme celé stonky.
  9. Očistené stonky nakrájame na malé kúsky a položíme ich na surové kysnuté cesto.
  10. Posledným krokom je príprava mrveničky. Na to rozdrvte v prstoch múku s maslom a cukrom a posypte ňou cesto.
  11. Plech s cestom položte na strednú priečku rúry vyhriatej na 180 °C a pečte jednu hodinu alebo kým nie je suchý.
  12. Po upečení nevyberajte koláč hneď z rúry. Mierne pootvorte dvierka a nechajte ho odpočívať približne 15 – 20 minút. Takto cesto nepoklesne.
  13. Hotové kysnuté cesto s rebarborou a mrveničkou môžeme na vrchu posypať trochou práškového cukru.Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

Jablkový koláč, ktorý nie je jablkový koláč. Urobíte ho za chvíľu a bez pečenia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ukázalo sa, že sa dá pripraviť aj lepšia polievka ako paradajková. Po jej ochutnaní mojej svokre došli slová

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazziela). Môže sa zdať, že už nie je možné vymyslieť nič objavné, čo by potešilo nielen vkusom, ale aj…

Vezmite si papierové vrecko a zaveste ho na balkón. Než sa nazdáte, nepríjemný problém zmizne na celé leto.

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Osy, ktoré sa potulujú po terase, balkóne alebo záhrade, môžu byť nepríjemné a znemožňujú nám vychutnať si…

Očistite cibuľu od šupiek a vložte ju do rúry. Už ich nikdy nevyhodíte

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/plantyou). V kuchyni nie je miesto pre potravinový odpad. Dokážeme úspešne využiť potenciál každej ingrediencie. Väčšina zvyškov môže nájsť…

Stačia 3 prísady a korenie a budete sýti až po okraj. Nezopakovať tento recept je hriech

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: YouTube/@WeCookVegan). Najlepšie recepty sú často tie najjednoduchšie. Stačí len pár ingrediencií, bez zbytočného preháňania, komplikácií a zložitých krokov. Stačí…

Zmiešajte s vodou, naneste na obočie a priložte fóliu. Túto domácu lamináciu za 1 euro vám bude závidieť každá kamarátka

25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB). Laminácia obočia doma a len za 1 euro? Samozrejme, že je to možné. Nemusíte behať po drahých…

Auto Trendy

Na splnenie cieľov EÚ je potrebné vybudovať 3142 nabíjačiek denne

25.5.2024 Redakcia Auto trendy - 3142 staníc za deň. Toľko nabíjačiek pre elektromobily by malo pribudnúť v krajinách EÚ, aby sa splnil cieľ Európskej komisie znížiť do roku 2030 emisie…

Americký mýtus sa skončil. Až 12 štátov plánuje zakázať predaj áut so spaľovacími motormi

25.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@agingwheels. USA sú stále považované za centrum klasického motorizmu. Skutočnosť je však úplne iná, pretože Amerika, podobne ako Európa, sa čoraz viac orientuje na elektromobilitu.

Vodíkové autá - ako fungujú a prečo by mohli spôsobiť revolúciu na automobilovom trhu?

25.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hľadanie automobilového svätého grálu pokračuje. Inžinieri pracujú na pohonných jednotkách, ktoré spájajú ekologickú neutralitu s vynikajúcim výkonom, priaznivým dojazdom a tichou, kultivovanou prevádzkou. Priblíži nás…

Nový Jeep Avenger 4xe má tri motory. Takáto verzia od začiatku chýbala

25.5.2024 Redakcia Auto trendy - Takmer dva roky po svojej trhovej premiére sa malé SUV vyrábané v Tychách dočkalo verzie zodpovedajúcej rodokmeňu značky. Nový Jeep Avenger 4xe má 48-voltový hybrid,…

Ford Tourneo Courier - kombi, ktoré si zamilujete!

25.5.2024 Redakcia Auto trendy - Rozšírenie SUV a crossoverov spôsobilo, že zákazníci takmer úplne zabudli na segment minivanov a kombi. Majú vozidlá tejto triedy vôbec šancu na úspech v roku…

Vstup MG3 Hybrid+ na trh bude pre Toyotu bolestivý. Testy potvrdili, že je bezkonkurenčný

25.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť MG Motor so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorú teraz vlastní gigant SAIC, má v ponuke cenovo dostupné vozidlá SUV, ktoré sú na Slovensku veľmi…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov