Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako si pripravíte kvások na chlieb? Jedna vec je dôležitá. V opačnom prípade dostanete z pece placku.

22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Hoci v pekárňach nájdete množstvo druhov chleba, mnohí ľudia sa spoliehajú na doma upečený chlieb, ktorý chutí oveľa lepšie. Ako si vyrobiť...

22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Hoci v pekárňach nájdete množstvo druhov chleba, mnohí ľudia sa spoliehajú na doma upečený chlieb, ktorý chutí oveľa lepšie. Ako si vyrobiť kvások na chlieb? Túto otázku si kladie mnoho začínajúcich pekárov. Ukazuje sa, že to vôbec nie je také ťažké.

Kvások je zmes múky a vody. Je základnou zložkou chleba a môže sa vyrábať z celozrnnej pšeničnej aj ražnej múky.
Foto: Súkromný archív

Kvások je zmes múky a vody. Je základnou zložkou chleba a môže sa vyrábať z celozrnnej pšeničnej aj ražnej múky. Potrebuje však čas, aby správne dozrel a fungoval. Ako vyrobiť kvások na chlieb? Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý.

Prečo kvások nerastie? Dôvodom je nesprávna teplota

Kvások potrebuje trpezlivosť a špeciálne zaobchádzanie. Ak sa na jeho povrchu nenachádzajú žiadne vzduchové bubliny, je to znamenie, že je príliš studený a nepracuje tak, ako by mal. Najlepšie je držať ho v blízkosti radiátora alebo krbu, aby mal správnu teplotu na vývoj. V opačnom prípade, ak pečiete chlieb na studenom kvásku, je pravdepodobné, že sa vám kvások v peci vykysne.

Ďalším dôvodom nedostatočne upečeného chleba je príliš dlhé kysnutie cesta. Je dôležité si uvedomiť, že pri kváskovom chlebe musíme svedomito sledovať čas. Keď necháme cesto kysnúť, nemalo by kysnúť dlhšie ako 5 hodín.

Pri jeho príprave sú veľmi dôležité pomery. Dodržiavajte ich a váš chlieb krásne vykysne a bude chutiť vynikajúco.
Foto: Súkromný archív

Ako vyrobiť kvások na chlieb? Recept je triviálny

Ak vás zaujíma, ako pripraviť kvások na chlieb, mali by ste vedieť, že pri jeho príprave sú veľmi dôležité pomery. Dodržiavajte ich a váš chlieb krásne vykysne a bude chutiť vynikajúco.

  • 200 g ražnej múky na kváskovanie,
  • 200 ml vlažnej vody,
  • litrový pohár,
  • kuchynská váha.

Do nádoby nasypte múku a vodu a lyžicou premiešajte prísady. Nádobu neuzatvárajte, len ju prikryte utierkou a odložte na teplé miesto. Na druhý deň by ste si mali všimnúť vzduchové bubliny. To je znamenie, že kvások pracuje a musíte ho „nakŕmiť“, t. j. pridať 60 g múky a 60 ml vody. Premiešajte a opäť odložte. V nasledujúcich dvoch dňoch postup zopakujte. Kvások by mal byť hotový do 5 dní. Ak sa v ňom objaví charakteristická vôňa, je to znamenie, že ho môžete použiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zmraziť droždie, aby nestratilo svoje vlastnosti? Zapamätajte si tri pravidlá

Hobití chlieb si určite obľúbi každý fanúšik série. Je aromatický, chutný a dlhotrvácny


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Najlepšia polievka na horúce dni. Pripravujem ju podľa tradičného receptu z Andalúzie

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova). Ak hľadáte dokonalé letné osvieženie, určite vyskúšajte gazpacho. Tento španielsky chladivý pokrm je naozaj jednoduchý na prípravu…

Vezmite šupku a pretrite ňou listy. Po takomto SPA papraď narastie hustá a zelená ako nikdy predtým

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Berna Namoglu). Vaša izbová papraď vyzerá smutne a stratila svoj lesk? Zabudnite na drahé hnojivá. Tajomstvo bujnej a sviežej…

Maliny a ríbezle toto milujú. Výživné domáce hnojivo pre lepšiu úrodu

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Deriabina). Bohatá úroda šťavnatých plodov je snom každého záhradkára. Vedeli ste však, že kľúč k hojnej úrode sa…

Skladujete takto tvrdý syr? Niet divu, že plesnivie. Môžete sa tomu vyhnúť

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn). V čom je najlepšie skladovať tvrdý syr? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, nestačí ho…

V 16. storočí ho považovali za liek, v predvojnovom Slovensku bol luxusom. Dnes ho buď milujete, alebo nenávidíte

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio). Sladká pochúťka, ktorá rozdeľuje verejnosť na dva tábory. Jedni ju zbožňujú pre jej výraznú mandľovú chuť, iní ju…

Auto Trendy

Štrajk easyJet: Tisíce dovolenkárov čakajú na svoje lety

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Jednou z najstresujúcejších situácií na letisku je meškanie či zrušenie letu. Keď sa niektorý z týchto dvoch scenárov naplní, dovolenková nálada môže byť účinne zničená.…

Spánková paralýza: Prečo sa nemôžete pohnúť po prebudení

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa prebudíte uprostred noci, chcete vstať, ale nemôžete sa pohnúť. Cítite tlak na hrudi, zachvacuje vás panika a okolo sa objavujú desivé…

Ako predĺžiť životnosť batérie elektromobilu: 6 rád

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Skeptici elektromobility často poukazujú na obmedzený dosah elektrických áut a obavy týkajúce sa trvanlivosti ich batérií. Vďaka správnym postupom môžete životnosť batérie výrazne predĺžiť.

Lekárka varuje vodičov: Studená sprcha pred jazdou v horúčavách je nebezpečná

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vysoké teploty sú výzvou najmä pre vodičov, ktorí trávia hodiny v rozpálených autách. Mnoho šoférov sa pred jazdou snaží ochladiť studenou sprchou, aby lepšie zvládli…

AVTOVAZ vymyslel názov pre nový model: Lada Yarus je zaregistrovaná

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Ruský výrobca AVTOVAZ zaregistroval nový obchodný názov Lada Yarus. Registrácia je platná do roku 2035 a naznačuje prípravu nového modelu značky Lada.

Dacia Sandero dostane hybridný motor: Novinka pre najpredávanejší model

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero, jeden z najobľúbenejších a najdostupnejších automobilov na európskom trhu, sa pripravuje na veľkú zmenu. Rumunský výrobca plánuje pre svoj vlajkový model zavedenie úplne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov