Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pečiem piškótový koláč metódou 1:2:3 a vyjde nadýchaný bez jedinej štipky prášku na pečenie

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt). Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v...

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt).

Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v ktorom sa lahodne leskne želé. Stačí skombinovať tri prísady, upiecť a je hotovo. Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku? Odporúčame používať jednoduché pomery.

Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku?
Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt

Čo znamená metóda 1:2:3?

Niekedy sú najjednoduchšie koláče najťažšie na upečenie. Skúsení cukrári vedia, že upiecť dokonalý piškótový koláč, ktorý nespadne hneď po vytiahnutí z rúry, často hraničí so zázrakom. Roky skúseností, praxe a pokusov a omylov ich viedli k objaveniu dokonalej kombinácie ingrediencií, ktorá zabezpečí, že koláč vyjde zakaždým.

Aké sú pomery na piškótový koláč? Metóda 1:2:3 v praxi znamená, že na každé vajce pridáte 20 g cukru a 30 g múky. Tí, ktorí sa vyznajú v pečení, ďalej uvádzajú, že piškótový koláč sa pečie pomocou zmesi múk. Najlepšie je kombinovať ¾ pšeničnej a ¼ zemiakovej. Ak poznáte správnu hmotnosť, mali by ste byť schopní zakaždým vytiahnuť z rúry hrdý a vysoký piškót. Najobľúbenejší je ten, ktorý sa pripravuje z 5 vajec.

Ingrediencie na 5 vaječný piškót

  • 5 veľkých vajec
  • 100 g bieleho cukru
  • 150 g múky – z toho 113 g pšeničnej a 37 g zemiakovej

Čo robiť, aby bol piškótový koláč nadýchaný?

Základom mnohých najvynikajúcejších tort, z ktorých cukrári pripravujú skutočné umelecké diela, je najobyčajnejšia piškóta. Ideálna torta by mala byť mäkká, nadýchaná a nie príliš suchá. Ako pripraviť tortu, aby piškótová torta vždy dokonale vykysla a zaujala svojím prevzdušneným vnútrom? Odpoveď spočíva v niekoľkých jednoduchých patentoch.

Od čoho závisí nadýchanosť piškótovej torty? Jeden kľúčový bod – ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Preto je najlepšie vybrať vajcia približne 1-2 hodiny pred ich použitím. Počas prípravy je dôležité používať čisté kuchynské náčinie a vaječnú zmes s cukrom šľahať dlho a pomaly. Nakoniec by mala pripomínať mierne žltú penu. Ďalším krokom je pridanie múky. Zdržte sa toho, aby ste ju celú nasypali do vajec. Postupné preosievanie po častiach a jemné vmiešavanie stierkou bude fungovať oveľa lepšie.

Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.
Foto: shutterstock.com/Mark_KA

Pečiete piškótový koláč s termocirkuláciou alebo bez nej?

Vytiahnuť piškótový koláč z rúry bez toho, aby sa po niekoľkých minútach stal plochým koláčom, je skutočné umenie. Veľká časť úspechu závisí od správneho pomeru a dobrého prevzdušnenia vajec, ale dôležitý je aj samotný proces pečenia. Ako teda upiecť piškótový koláč – s termocirkuláciou alebo bez nej? Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.

Táto funkcia účinne zabráni prehýbaniu. Ako dlho by som mal piecť piškótový koláč v termobloku? Indikátorom by mal byť ľahko zhnednutý vrch. Ak však naša rúra tento režim nemá, nič nie je stratené. Začnite tým, že nastavíte rúru na horný a dolný stupeň a teplotu približne 150-160 stupňov C. Až niekoľko minút po vložení piškótového koláča ju môžeme zvýšiť na 170 stupňov C. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob si vyberiete, koláč by mal byť na strednej úrovni rúry. Odporúča sa tiež neotvárať dvierka rúry až do poslednej minúty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čokoládová torta so sladkým krémom a hruškami

Maková torta s kokosom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov