Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Potrebujete len štyri prísady a krehké cesto je dokonalé. Základom sú tu silné ruky!

27.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko). Krehké cesto je univerzálnym základom pre väčšinu sladkého pečiva a chutnou pochúťkou samo o sebe. Jeho príprava je jednoduchá a pomerne rýchla,...

27.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko).

Krehké cesto je univerzálnym základom pre väčšinu sladkého pečiva a chutnou pochúťkou samo o sebe. Jeho príprava je jednoduchá a pomerne rýchla, vyžaduje len niekoľko surovín a trochu práce.

Foto: shutterstock/Viktory Panchenko

Krehké cesto je základom dezertov, ako je tvarohový koláč, makový koláč, jablkový koláč a mnoho ďalších. Jeho chuť sa výborne kombinuje s mnohými prísadami, ktoré môžu spestriť pečivo. Jeho výhodou je, že sa dá dlho skladovať v mrazničke alebo chladničke. Okrem toho sa rýchlo a ľahko pripravuje. Takže ho môžu bez obáv vyskúšať aj tí, ktorí nie sú pokročilí v kulinárskom umení, a tí, ktorí sa vôbec nevenujú kulinárskym experimentom.

Potrebujete len štyri prísady a krehké pečivo vyjde perfektne

Základný recept na krehké cesto je veľmi jednoduchý. Potrebujete sotva štyri ingrediencie, ktoré určite nájdete aj u vás doma. Koláč si tak môžete pripraviť kedykoľvek dostanete chuť na niečo sladké. Čo potrebujete?

  • pšeničnú múku – približne 250 g;
  • kocka masla – 200 g
  • práškový cukor – 75 – 100 g (podľa toho, ako sladký koláč chcete);
  • vaječný žĺtok.

Krehké cesto – ako ho pripraviť?

Múku preosejte na dosku a vytvorte z nej kužeľ. V jeho strede urobte zárez. Maslo by malo mať izbovú teplotu. Keď je relatívne mäkké, nakrájajte ho na plátky a umiestnite okolo jamky v múke. Opatrne oddeľte žĺtok od bielka a vložte ho do stredu.

K tomu pridajte práškový cukor v takom množstve, aké chcete. Celé to dôkladne rozdrvte nožom. Rukou rýchlymi ťahmi vymieste cesto, ktoré vyformujte do kruhového tvaru. Dôležitá je rýchlosť miesenia, ako aj dôkladnosť. Cesto by malo mať hladkú konzistenciu bez viditeľných hrudiek. Takisto by sa nemalo drobiť, ale malo by sa spojiť do jednotnej hmoty. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky aspoň na pol hodiny, aby sa vychladilo.

Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 3 – 4 cm. Potom môžete cesto použiť ako základ na rôzne druhy koláčov: jablkový koláč, ovocný koláč, tvarohový koláč alebo iné pečivo. Výborne sa hodí aj ako základ na sladké koláčiky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepšie cesto na pirohy? Iba z tohto druhu múky. V opačnom prípade budú tvrdé

Najjednoduchšie sušienky na svete. Viete, ako chodiť po schodoch? Potom zvládnete tento recept. Všetko je to o metóde 3:2:1


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je melón superpotravinou pre črevá? Najmä jedna odroda pôsobí ako prebiotikum

23.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sanit Fuangnakhon). Melóny vedia viac než len osviežiť. Niektoré druhy skutočne pomáhajú nášmu tráveniu, hydratujú organizmus a môžu…

Radi varíte? Tento kuchynský trik je revolučný. Potrebujete len pohár a cesnak.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Jose Silva Jimenez). Každý nadšenec varenia by mal poznať aj tento jednoduchý spôsob lúpania cesnaku. Bez neporiadku, bez…

Nakoniec som na to prišla. Stačí troškou posypať a ovocie sa neutopí v ceste.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav Duben). Ovocné koláče sú jedným z najlákavejších domácich dezertov. Avšak ani ten najlepší recept nepomôže, ak všetky ingrediencie…

Lifehack pre milovníkov jedla. Vaša mikrovlnná rúra dokáže viac, ako si myslíte

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandr Shevchenko). Mnohé jedlá milujeme nielen pre ich vynikajúcu chuť, ale aj pre ich ideálnu štruktúru, ktorou je v…

Koláč, ktorý urobíte so zavretými očami. Letná klasika na sladko

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Koláč s jahodami a posýpkou je kombináciou krehkého cesta, lahodného krému a sladkého ovocia. Chrumkavá posýpka dodáva…

Auto Trendy

Európa potrebuje lacné autá ako Japonsko: Automobilky žiadajú novú kategóriu E-Car

24.06.2025 Redakcia Auto trendy - Európske automobilky volajú po vytvorení novej kategórie lacných elektromobilov podobné japonským Kei autám. Šéfovia Stellantisu a Renaultu tvrdia, že prísne regulácie zničili segment dostupných vozidiel…

Tesla predstavila nový facelift pre Model S a Model X: Malé zmeny, väčšia autonómia

24.06.2025 Redakcia Auto trendy - Americký výrobca elektrických vozidiel Tesla spustil novú aktualizáciu pre svoje prémiové modely S a Model X. Hoci ide len o menšie estetické úpravy, vozidlá získali…

POZOR CESTUJÚCI! Wizz Air teraz váži každý kilogram

24.06.2025 Redakcia Auto trendy - Koniec s ľahkovážnosťou pri balení! Maďarská aerolínia Wizz Air zavádza nové kontroly, ktoré okrem rozmerov príručnej batožiny sledujú aj jej hmotnosť. Prvé "chytré váhy" sa…

Vodiči pozor: Podvodníci sa vracajú k metóde "na spätné zrkadlo" s kameňom a kriedou

24.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vodiči si musia opäť dávať pozor. Podvodníci sa vracajú k známej metóde, na ktorú potrebujú len kameň a kriedu. Celý plán funguje rýchlo a stavia…

Nemecký zázrak za menej ako 20 eur: Motor bude ako nový

24.06.2025 Redakcia Auto trendy - S časom spôsobujú usadeniny stratu výkonu a kapacity motora. Existujú aditíva, ktoré ich rozpúšťajú a vracajú motoru energiu z prvého dňa. Sú lacné a motor…

Podtáčanie motora: Falošná úspora, ktorá zničí váš motor

23.06.2025, Redakcia Auto trendy Ak si myslíte, že podtáčaním motora ušetríte peniaze, mýlite sa. Podtáčanie znamená jazdu pri príliš nízkych otáčkach, kde motor nepracuje v optimálnom rozsahu. Táto zdanlivo úsporná…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov