3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ksenija Toyechkina).
Ak hľadáte inšpiráciu na chutný obed alebo večeru, potom je marináda na bravčovú panenku od môjho starého otca nevyhnutnosťou. Je to osvedčený recept. Bravčová panenka je dokonale šťavnatá, jemná a rozplýva sa na jazyku.

Foto: shutterstock/Ksenija Toyechkina
Tento recept sa oplatí mať po ruke. Môže sa totiť hodiť na každodenné aj slávnostné príležitosti. Tajomstvo chuti spočíva v dokonale zvolenej skladbe ingrediencií na marinádu. Vďaka nej má bravčové mäso nielen vynikajúcu vôňu, ale aj štruktúru. Výborne chutí aj v tradičnej verzii – so zemiakmi a obľúbeným zdravým šalátom.
Marináda na bravčovú panenku. Aké ingrediencie budete potrebovať?
Bravčová panenka sa v našej kuchyni vyskytuje veľmi často. Ak neviete, ako pripraviť dokonalú marinádu na bravčovú panenku, na pomoc vám prichádza náš recept.
Na prípravu vynikajúceho pokrmu na večeru budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- kus bravčovej panenky bez kosti s hmotnosťou približne 1,5 kg
- 4 PL rastlinného oleja (môže byť repkový)
- 3-4 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis
- 4 PL horčice
- korenie – 1,5 lyžičky soli, 1 lyžička sušenej majoránky, čerstvo mleté korenie podľa chuti
Marináda na pečenú bravčovú panenku. Ako marinovať mäso? Postupujte podľa týchto pokynov
Ideálna bravčová panenka je taká, ktorá je jemná a šťavnatá. Aby malo mäso dokonalú štruktúru, je nevyhnutná marináda na pečenú bravčovú panenku. Ako ju pripraviť? Nižšie sú uvedené pokyny krok za krokom:
- Mäso osušte papierovou utierkou a očistite. Posypte ho potom soľou a korením.
- V miske zmiešajte ingrediencie na marinádu.
- Mäso potom dôkladne natrite marinádou zo všetkých strán a vložte na noc do chladničky.
Bravčová panenka pečená v horčicovej marináde chutí výborne. Ako mäso upiecť?
- Najlepšie je nechať mäso v marináde cez noc. Pečená bravčová panenka bude mať vynikajúcu chuť a štruktúru aj po niekoľkých hodinách marinovania.
- Bravčová panenka by sa mala vybrať z chladničky hodinu pred ďalšou tepelnou úpravou.
Ako mäso upečieme?
- Predhrejte rúru na 180˚C (termo) alebo 200˚C (horná a dolná časť).
- Pečte potom 50-55 minút (mäso neprikrývajte).
- Vyberte bravčovú panenku z rúry a nechajte ju potom10 minút odstáť. Vďaka tomu sa šťava vo vnútri rovnomerne rozloží a mäso bude aj dokonale šťavnaté.
- Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s obľúbenými prílohami, napr. zemiakmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ide o najznámejší šalát na svete. Je prekvapujúce, za akých okolností vznikol
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.