24.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer).
Niektorí kupujú darčeky, iní pečú mäso. Tento recept na bravčové koleno je poctivý, sýty a vďaka marináde vyznie ako od mamy. Mäso sa rozpadáva pod vidličkou, chrumkavá kôrka praská a vôňa pečeného piva s kečupom vás donúti slintať.

Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer
Bravčové koleno ako z hostiny: takto ho pripravíte doma
Bravčové koleno z tohto receptu nie je len jedlo – je to zážitok. Mäso je šťavnaté, jemné a doslova sa rozpadáva. Ak ho pripravíte napríklad na narodeniny, hostia naň budú spomínať ešte dlho. A ak žiadne oslavy nechystáte, nevadí – aj všedný deň si zaslúži výnimočné jedlo.
Tajomstvo úspechu? Marináda a trpezlivosť.
Ingrediencie:
- 2 bravčové kolená
- studená voda
- niekoľko lyžíc jablčného octu
- 2–3 lyžice sójovej omáčky
- ½ šálky pikantného kečupu
- 3 lyžice horčice
- 1 lyžica medu
- 300 ml tmavého piva
- 2 zväzky koreňovej zeleniny (zeler, petržlen)
- soľ, čierne korenie, nové korenie (cca 3 lyžice), bobkový list (12–16 ks), niekoľko klinčekov
Postup: Krok za krokom k dokonalému kolenu
1. Marinovanie (2 dni dopredu)
Do veľkej misy alebo hrnca nalejte cca 2 litre studenej vody. Pridajte:
- 4 lyžice soli,
- jeden zväzok očistenej koreňovej zeleniny,
- 2 lyžice nového korenia,
- 8–10 bobkových listov,
- pár zrniek čierneho korenia a klinčeky.
Premiešajte, aby sa soľ rozpustila. Vložte bravčové kolená, zakryte a nechajte marinovať v chladničke 48 hodín.
2. Varenie
Po dvoch dňoch kolená vyberte, nálev zlejte. Do čistej studenej vody vložte:
- druhý zväzok koreňovej zeleniny,
- zvyšné koreniny,
- 4 lyžice jablčného octu,
- 3 lyžice sójovej omáčky.
Varte na nízkej teplote približne 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
3. Omáčka na pečenie
V miske zmiešajte:
- 3 lyžice horčice,
- 1 lyžicu medu,
- 1 lyžicu sójovej omáčky,
- ½ pohára tmavého piva,
- ½ pohára vývaru z kolien.
4. Pečenie
Uvarené kolená vložte do pekáča alebo zapekacej misy. Potrite omáčkou a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C.
Pečte 2 hodiny – priebežne podlievajte výpekom, aby bolo koleno krásne lesklé, chrumkavé a lepkavé.
Ako podávať?
Podávajte so zemiakovou kašou, dusenou kapustou alebo čerstvým chlebom. Hodí sa k nemu aj kyslá uhorka a samozrejme – pohár piva.
Záver: Tento recept si pýta opakovanie
Ak chcete niekomu dopriať poriadny gurmánsky zážitok, toto bravčové koleno je stávka na istotu. Vyžaduje síce čas, ale výsledok stojí za každú minútu. A ak vám ostane trochu výpeku? Pokvapkajte ním pečivo alebo ho schovajte do omáčky na druhý deň. Radosť z jedla bude zaručená.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Nastrúham cuketu na strúhadle a pridám netradičnú prísadu. Sú lepšie ako tradičné fašírky
Jedno sušienka nestačí. Presvedčíte sa už po prvom súste.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.