22.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).
Sezóna cukety práve začína. Teraz chutí najlepšie a jej ceny v obchodoch a zeleninárstvach konečne začínajú klesať. Stojí za to využiť túto chvíľu na prípravu obľúbených jedál z tejto zeleniny. Ak premýšľate, čo môžete pripraviť s jej pridaním okrem klasiky, máme pre vás odpoveď. Tieto cuketové fašírky sú ideálne na obed.

Foto: shutterstock/A_Lein
Cuketu môžete nájsť v mnohých podobách. Zelená, žltá alebo pruhovaná – v každej podobe môže chutiť vynikajúco. Stačí vedieť, ako ju pripraviť. Spoznajte jej vlastnosti a recept, vďaka ktorému sa na ňu pozriete z inej perspektívy.
Cuketa – kráľovná leta
Cuketa je zelenina s mimoriadne jemnou a neutrálnou chuťou. Napriek tomu má mnoho cenných vlastností.
- Je nízkokalorická, 100 g obsahuje len asi 20 kcal.
- Obsahuje vitamíny A, K, vitamíny skupiny B a vitamín C.
- Obsahuje tiež minerály, ako je draslík, horčík, železo a chemické zlúčeniny, ako je beta-karotén.
Cuketa podporuje proces detoxikácie organizmu, pretože sa v nej neusadzujú ťažké kovy a obsahuje veľké množstvo vlákniny. Je ideálna najmä v prípade očistných a odkysľujúcich diét. Uľahčuje chudnutie, pretože dlhodobo zasýti a má nízky obsah kalórií.

Foto: shutterstock/Candice Bell
Vďaka obsahu luteínu podporuje zrak a znižuje riziko výskytu ochorení v budúcnosti, ako je degenerácia makuly alebo ochorenia sietnice.
Obsah vitamínu K spôsobuje, že cuketa má pozitívny vplyv na obehový systém. Podporuje zrážanlivosť krvi a posilňuje žily a krvné cievy. Vďaka tomu podporuje aj správnu činnosť srdca.
Mnoho ľudí vyzdvihuje túto zeleninu aj kvôli zlepšeniu celkovej pohody. Cuketa zlepšuje činnosť mozgu, čím zlepšuje koncentráciu a znižuje úroveň stresu alebo úzkosti. Vďaka tomu má vplyv aj na našu celkovú kondíciu.
Cuketové fašírky s ovsenými vločkami sú lepšie ako tie zemiakové
Nedávno som objavila skvelý recept na cuketu s ovsenými vločkami. Rodina ich miluje, keď ich pripravím. Zmiznú rýchlejšie ako tradičné fašírky. Recept je veľmi jednoduchý.
Ingrediencie:
- stredná cuketa
- mrkva
- zemiak
- 2 vajcia
- 4 lyžice ovsených vločiek
- provensálske bylinky
- granulovaný cesnak
- sladká paprika
- 100 g tvrdého syra
- 2 lyžice pšeničnej múky
- petržlenová vňať
- olej na vyprážanie
Príprava:
- Zeleninu umyjeme. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme ju a necháme niekoľko minút odstáť, aby pustila šťavu. Potom šťavu vytlačíme cez sitko vyložené gázou.
- Mrkvu a zemiak ošúpeme, nastrúhame na strúhadle a pridáme k cukete. Pridáme dve vajcia a všetko spolu premiešame.
- Ovsené vločky zomelieme v mlynčeku na kávu alebo v mixéri na múku a pridáme k zelenine. Pridáme korenie, soľ a korenie. Znovu premiešame.
- Nasekáme petržlenovú vňať, syr nastrúhame na strúhadle a pridáme do zmesi. Znova premiešame. Ak zmes nie je dostatočne hustá, môžeme do nej pridať ďalšiu lyžicu múky alebo ovsených vločiek.
- Na panvici rozohrejeme olej. Do hlbokého taniera dáme 1-2 lyžice múky. Mokrými rukami vytvarujeme fašírky, obalíme ich v múke a položíme na rozohriaty tuk. Smažíme z oboch strán, kým nie sú zlatisté a upečené. Podávame horúce.
TIP: Najlepšie chutia s domácou tzatziki omáčkou, cesnakovou alebo bylinkovou. Stojí za to pripraviť k nim aj čerstvý šalát, vďaka ktorému budeme mať istotu, že jedlo je výživné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď túto nátierku vyskúšate, spadne vám sánka. Hlavnou zložkou je cuketa
Jedno sušienka nestačí. Presvedčíte sa už po prvom súste.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.