22.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Duet PandG).
Čierne semienka z melóna už nemusia končiť v koši. Vedci odhalili, že tieto drobné čierne semienka sú plné živín a môžu byť skutočným pokladom pre vaše zdravie. Prečítajte si, prečo by ste mali prestať ich vypľúvať.

Foto: shutterstock/Duet PandG
Sedíte s kusom melóna a trpezlivo z neho vyberáte jedno semienko za druhým. Každé končí v poháriku alebo bez zbytočných okolkov pristane v tráve. Melón to znáša so stoickým pokojom, akoby vedel, že práve strácate niečo nesmierne cenné. Pretože ako sa ukazuje, čoraz viac výskumov dokazuje, že z týchto čiernych drobností možno vyťažiť celkom veľa. Zistite, prečo im dať šancu, než opäť poputujú do koša.
Na čo sú dobré semienka z melóna? Chrumkajte ich bez obáv
Ešte pred niekoľkými rokmi mali povesť letných nezbedníkov, nečakane sa dostávali medzi zuby a strašili deti predstavou melóna rastúceho v bruchu. Dnes už odborníci na výživu nemajú pochybnosti: semienka tohto ovocia patria medzi najviac podceňované superpotraviny. A nie je to ani trochu prehnané. V 100 gramoch sušených semienok melóna nachádza až 28 gramov bielkovín.
Nájdeme v nich aj značnú dávku horčíka, železa, fosforu, draslíka, zinku a vitamínov skupiny B. Takéto zloženie podporuje nervový a svalový systém a reálne ovplyvňuje koncentráciu, úroveň energie a imunitu. Zaujímavé je, že semienka melóna nie sú len pochúťkou pre telo, ale aj pre mozog. Tryptofán, ktorý obsahujú, je prirodzeným prekurzorom serotonínu.

Foto: instagram.com/watermelonboard
Ako využiť semienka z melóna v jedle? Máte niekoľko možností
So semienkami melóna môžete urobiť viac, než ich len neochotne prehltnúť alebo vypľuť na zem počas pikniku. A hoci ich môžete chrumkať spolu s dužinou, nenápadné semienka majú kulinársky potenciál, ktorý si priam žiada objavenie. Najjednoduchšie je začať klasikou, teda pražením. Stačí rozohriať rúru na 160 stupňov, rozložiť ich na plech a piecť 15 minút.
To však nie je všetko. Sušené semienka môžete pomlieť na múku a pridať do sušienok, muffinov, dokonca ich použiť na zahustenie omáčok. V afrických krajinách je to bežná prax.
Ak máte čas a chuť na kulinárske experimenty, skúste z nich urobiť maslo. Podobné tahini, ale s jemnejšou, mierne orieškovovou chuťou. Uplatní sa na hrianke, v ovsených vločkách alebo ako základ do dresingu na šalát. Najuniverzálnejšou formou je však olej zo semienok melóna. Lisovaný za studena, plný omega kyselín, antioxidantov a mikroelementov. Vynikajúci do šalátov, ale aj na starostlivosť o pokožku či vlasy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako si vybrať dokonalý melón? Kľúčové sú tri veci
Melón pred spaním vám pomôže upokojiť sa. Zjedzte ho večer a zabudnete na počítanie ovečiek
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.