21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Thomas Klee).
Sezóna jahôd sa ešte neskončila. Preto je dobré ísť čo najskôr na trh a kúpiť si tieto sezónne plody, aby ste si ich chuť a čerstvosť vychutnali na sto percent skôr, ako zmiznú. Nezabudnite jahody umyť skôr, ako ich začnete ochutnávať. Nestačí ich len opláchnuť na sitku.

Foto: shutterstock/Thomas Klee
V máji a júni v našich kuchyniach kraľujú šťavnaté a sladké jahody. Najčastejšie ich jeme priamo z misky, ale používame ich aj do koláčov, džemov, smoothies alebo dezertov. Mnohí ľudia toto sezónne ovocie pred konzumáciou opláchnu v sitku pod tečúcou vodou. Tento spôsob je nedostatočný. Zistite, ako správne umývať jahody.
Ako umývate jahody, aby ste ich zbavili všetkých nečistôt?
Jahody zbavíte všetkých nečistôt, ak použijete dvojfázový spôsob umývania. O čo ide?
V prvej fáze umyjeme ovocie octovým roztokom. Na tento účel zmiešajte v miske 3 šálky vody s 1 šálkou octu. Jahody vložte do tejto zmesi približne na 5 minút. Tento potravinársky prípravok je kyslý, a preto v okamihu odstráni baktérie a plesne. V druhom kroku si pripravíme ďalší roztok. Tentoraz zmiešame 1 liter vody s 1 čajovou lyžičkou jedlej sódy. Do tejto zmesi vložíme ovocie na 5 minút. Vďaka sóde sa zbavíme pesticídov z povrchu jahôd.
Umývanie jahôd ukončíme dôkladným opláchnutím ovocia pod tečúcou vodou, aby sme sa zbavili zvyškov octu a sódy. Nakoniec ich štandardne osušte na papierovej utierke, aby ste zabránili ich rýchlemu pokazeniu. Nezabudnite tiež oddeliť stopky jahôd až po ich úplnom umytí. V opačnom prípade sa do jahôd dostane voda a jahody sa rýchlejšie pokazia. Okrem toho sa z nich vyplavia cenné živiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čerešne alebo jahody: Čo má viac cukru a čo si vybrať pri diéte?
Jahody aj po týždni ako čerstvé! Trik, vďaka ktorému vydržia až 7 dní bez plesne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.