21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martin Turzak).
Práve je sezóna mladých zemiakov, ktoré sú skvelým doplnkom napríklad k letnému obedu. Očaria svojou jemnou maslovou chuťou. Niekedy sa však stáva, že po uvarení sú vodnaté. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako tomu zabrániť. Všetko, čo potrebujete, nájdete v kuchyni.

Foto: shutterstock/Martin Turzak
V lete v kuchyni kraľujú zelenina – mladá kapusta alebo zemiaky. Práve na tieto sezónne dary prírody netrpezlivo čakáme celý rok. Tentoraz sa zameriame na zemiaky, presnejšie na ich správne varenie. Vďaka našej metóde už nikdy nebudú vodnaté.
Prečo sú mladé zemiaky vodnaté?
- Mladé zemiaky sú vodnatejšie ako staršie kvôli svojim vlastnostiam a aj spôsobu pestovania. Obsahujú viac vody, pretože nemali dostatok času na dozretie a tým pádom na odparenie prebytočnej vlhkosti.
- Význam majú aj poveternostné podmienky, v ktorých boli pestované. Ak je počasie daždivé, absorbujú viac vody z pôdy.
- Po uvarení sú hľuzy vodnaté aj kvôli tenkej šupke, ktorá slabo zadržiava vlhkosť a spôsobuje, že zelenina sa rýchlo rozvarí.
Čo robiť, aby mladé zemiaky neboli vodnaté? Doba varenia má význam.
Mladé zemiaky by mali byť po uvarení pevné. Preto je najdôležitejšia doba ich varenia.

Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn
- Tieto zeleniny varíme krátko v osolenej vode. Stačí im 15-20 minút.
- Je dobré nezakrývať ich, aby prebytočná vlhkosť mohla voľne odparovať a hľuzy si zachovali svoju štruktúru.
- Nezabudnite pridať soľ do studenej vody. Vtedy zelenina rovnomerne absorbuje chuť a nebude fádna.
- Odporúčame variť ju na strednom ohni, aby sa znížilo riziko rýchleho rozpadnutia.
- Po uvarení potom nechajte mladé zemiaky na chvíľu v horúcom hrnci, aby sa odparili a mierne stuhli.
Čo pridať k mladým zemiakom, aby boli pevné a chutné?
- Počas varenia mladých zemiakov je dobré pridať do vody trochu mlieka. Tento jednoduchý trik zabezpečí, že zelenina si zachová svoju štruktúru a nebude potom vodnatá ani gumová.
- Ak chceme zlepšiť ich chuť, odporúčame po scedení pridať trochu masla a počkať, kým sa rozpustí. Vďaka tomuto prídavku budú hľuzy pevné a aj krémové.
- Pred podávaním zvyčajne posypeme mladé zemiaky bylinkami. Lepšou metódou je pridať bylinky do hrnca na konci varenia. Vtedy budú ešte chutnejšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Niektorí pýtajú o dupľu, iní o recept. Tajomstvo? Sezónna zelenina.
Ako dlho variť nové zemiaky? Budú mäkké, ale nie rozvarené. Zachovajú si „väčšinu vitamínov“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.