21.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Endívia nie je veľmi populárnou zeleninou, čo je škoda, pretože má čo ponúknuť – nielenže má množstvo zdraviu prospešných vlastností, ale je aj zaujímavou prísadou do rôznych jedál. Aké sú účinky a využitie endívie v kuchyni? Čo je to za rastlinu a aké má výživové hodnoty?

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Endívia, známa aj ako čakanka alebo zelený šalát frisée, je zelenina, ktorá pochádza zo západnej Ázie a pobrežia Stredozemného mora. Už od staroveku sa jej pripisujú mnohé zdraviu prospešné vlastnosti vďaka vysokému obsahu živín. Rastlina podporuje trávenie, znižuje krvný tlak, reguluje hladinu glukózy v krvi, posilňuje imunitu a zlepšuje činnosť nervového systému. Okrem toho má nízky obsah kalórií, takže sa výborne hodí pri redukčnej diéte. Zaujíma vás, akú úlohu zohráva endívia v kuchyni? Receptov a využití tejto zeleniny je toľko, že je ťažké ich všetky vymenovať.
Endívia – nutričné hodnoty
Koľko kalórií a aké vitamíny/minerály obsahuje endívia? Výživové hodnoty 100 g surovej zeleniny sú nasledovné: Kalórie:17 kcal, Sacharidy: 3,35 g; Tuky: 0,2 g; Vláknina: 3,1 g.
Obsah vitamínov:
- Vitamín B1: 0,08 mg;
- vitamín B6: 0,02 mg;
- vitamín B2: 0,075 mg;
- vitamín B3: 0,40 mg;
- foláty: Vitamín C: 6,5 mg;
- vitamín E: 0,44 mg;
- vitamín A: 108,0 mg.
Obsah minerálov:
- Draslík: 314,0 mg,
- Fosfor: 28,0 mg;
- Horčík: 15,0 mg;
- Železo: 0,83 mg;
- Vápnik: 0,099 mg;
- Zinok: 0,79 mg;
- Selén: 0,2 mg;
- Sodík: 22,0 mg.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Endívia – použitie
V akej forme sa endívia zvyčajne konzumuje? Endívia sa používa na rôzne spôsoby – možno ju upravovať ako bežný šalát a pridávať do sendvičov, dusených jedál, polievok a hlavných jedál. Keďže sa hodí k mnohým potravinám, považuje sa za ideálnú súčasť šalátov – zeleninových aj ovocno-zeleninových. Endíviu možno tiež tepelne upravovať, vrátane vyprážania, praženia, grilovania, dusenia a varenia vo vode a v pare.
Listy endívie majú horkú a korenistú chuť, ktorá dodáva jedlám osobitý nádych. Hodí sa podávať s prísadami, ako sú orechy, syr, uhorky, paradajky, ananás, mango, granátové jablko, hrozno, kaki alebo sušené brusnice. Nič nebráni tomu, aby bol zaradený do jedálneho lístka vegetariánov a mäsožravcov – tí si ním radi obohacujú občerstvenie postavené na pečených rybách a bielom mäse. Zistite, ako ho zaradiť do svojich jedál!
Endívia – recepty
Šalát z endívie
Šalát z endívie je taká univerzálna pochúťka, že doň môžete zaradiť čokoľvek, čo máte radi. Dobre sa tu hodia vlašské orechy, mandľové pl,tky paprika, polníček, červená cibuľa, červená repa, čakanka a citrónová kôra. Zálievku môžete pripraviť z olivového oleja, citrónovej šťavy, trochy cukru a soli a korenia. Recept začnite rozdelením čakanky, polníčka a endívie na menšie kúsky. Červenú repu a papriku nakrájajte na tenké prúžky a cibuľu na pierka alebo polovičné plátky a pridajte ich do šalátov. Kuracie kúsky opečte na masle a pridajte ho k uvedeným surovinám spolu s vlašskými orechmi a mandľovými plátkami. Šalát posypeme nadrobno nakrájanou citrónovou kôrou a zalejeme dresingom.
Endívia s jogurtovou omáčkou
Endívia chutí výborne aj teplá, preto sa ju oplatí podávať aj takto. Budete potrebovať pažítku, kôpor, cesnak, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, horčicu, jogurt a soľ a korenie. Na začiatok umyte a osušte endíviu, potom ju vložte do vody na varenie s cesnakom a soľou – varte ju niekoľko minút odkrytú. Medzitým si pripravíme omáčku z horčice, jogurtu, citrónovej šťavy, soli, korenia a nasekaného kôpru, pažítky a petržlenovej vňate. Vychladnutú endíviu vyberieme z hrnca, scedíme, preložíme na tanier a polejeme omáčkou. Môžete ju jesť samostatne alebo ju podávať ako prílohu.
Endívia s hrozienkami a kaparami
Máte chuť na netradičné jedlo z endívie? Tento recept na verziu s hrozienkami a kaparami vás určite osloví! Nielenže je mimoriadne chutná a jednoduchá na prípravu, ale je aj cennou súčasťou zdravej stravy.
Na prípravu lahodnej pochúťky budete okrem hlavnej ingrediencie potrebovať olivový olej, kapary, hrozienka, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Na panvici rozohrejte tuk a listy endívie v ňom opekajte, kým nezvädnú. Pridajte kapary, hrozienka, citrónovú šťavu a soľ a ešte 15 sekúnd opekajte. Hotové občerstvenie ochuťte korením.
Endíviový krém
Hľadáte nápad na ľahkú, chutnú a zároveň sýtu polievku? Potom si vyberte krém z endívie! Môžete ho pripraviť z ingrediencií, ako sú zemiaky, cesnak, šalotka, pažítka, zeler, kyslá smotana, maslo, bylinkové korenie a endívia. V hrnci rozpustite maslo a pridajte roztlačený cesnak, šalotku a zemiaky nakrájané na kocky. Smažte päť minút a pridajte kúsky zeleru. Do hrnca prilejeme vodu, prikryjeme pokrievkou a dusíme približne tri minúty. Na grilovacej panvici orestujeme endíviu, spojíme ju s prísadami na varenie a varíme ďalšie tri minúty. Keď je zelenina mäkká, rozmixujte ju mixérom, dochuťte soľou a korením a ozdobte kvapkou smotany a nasekanou pažítkou.
Placky s endíviou
Na aké ďalšie spôsoby sa môže hodiť endívia? Použitie v kuchyni nekončí pri polievkach, šalátoch a dusených jedlách! Môžete ju použiť aj na prípravu chutnej plnky do placiek, najmä ak vás nudia tradičné. Placky v tejto verzii sa pripravujú z produktov, ako je endívia, cesnak, údený losos, mozzarella, mlieko, vajce, pšeničná múka, olej a soľ a korenie. Prvým krokom pri príprave receptu je príprava cesta – cesto začnite nalievať na panvicu až po približne 30 minútach. V hrnci zvarte vodu so soľou a rozdrveným cesnakom.

Foto: shutterstock/Jerome.Romme
Uvarte v nej endíviu, potom ju sceďte a dochuťte soľou a korením. Do stredu každej placky položte kúsky endívie spolu s lososom a mozzarellou. Podľa potreby ich preložte – ak chcete, môžete kúsky syra položiť aj na vrch. Placky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich približne 15 minút. Podávajte ihneď po vybratí z rúry. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedlo ako z francúzskej reštaurácie. Ťažko uveriť, že je to len zelenina
Polievka z pečených paprík. S týmito prísadami bude taká chutná, že jej nikto neodolá.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.