20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova).
Hoci príprava palaciniek sa zdá byť jednoduchá, nemusí to tak byť. Ani príliš hrubé, ani príliš tenké. Nemali by obsahovať príliš veľa múky ani hrudiek. Nemali by byť spálené, ale musia byť dozlatova vyprážané. Požiadaviek je veľa, ale s vhodným návodom sa všetko podarí. Objavte recept na najlepšie palacinky. Také, aké sa robili kedysi.

Foto: shutterstock/MariaMaslova
Tajomstvo najlepších palaciniek
Palacinky sú obľúbené a veľmi jednoduché jedlo. Každý vie, že sa pripravujú z múky, vajec a mlieka (voliteľne – vody). V praxi však málokto dokáže napodobniť recept na najlepšie palacinky, aké pred rokmi servírovali naše babičky. Ak sa chcete priblížiť k tomuto ideálu, nahraďte modernú teflónovú palacinkovú panvicu klasickou liatinovou panvicou. Na vyprážanie nepoužívajte hotové zmesi rastlinných tukov – siahnite po masti a na chvíľu zabudnite na počítanie kalórií.
Recept na najlepšie palacinky
Ingrediencie:
- cca 250 g pšeničnej múky
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 vajcia (veľkosť M)
- štipka soli
- masť (na vyprážanie)
Postup:
- Vajcia rozbijte do mlieka, pridajte štipku soli a energicky premiešajte metličkou. Môžete použiť aj mixér (na nízkej rýchlosti).
- Bez prerušenia miešania postupne pridávajte múku. Aby ste zabránili tvorbe hrudiek, môžete ju preosiať cez sito. Množstvom múky upravte konzistenciu cesta. Malo by voľne stekať z lyžice, pričom na jej povrchu by mala zostať tenká vrstva.
- Cesto nechajte odstáť asi pol hodiny. Počas tejto doby sa múka lepšie spojí s tekutými zložkami, vďaka čomu budú palacinky pružnejšie. Tesne pred vyprážaním cesto znovu premiešajte.
- Na dobre rozohriatej panvici roztopte malé množstvo masla. Nalejte porciu cesta a rovnomerne ho rozotrite. Smažte asi 30-60 sekúnd.
- Keď sa palacinka začne ľahko odlepovať od povrchu panvice, otočte ju na druhú stranu. Smažte ešte asi pol minúty. Vyberte z panvice a položte na tanier. Takto usmažte všetko cesto na palacinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cesto na palacinky pripravujem len z 2 prísad. Tento recept je bezkonkurenčný
Chcete prekvapiť hostí? Ponúknite im domáce zmrzliny!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.