19.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20).
Chutná a zdravá zelenina, ale stále ostáva nedocenené. Kaleráb je pomerne nenápadná zelenina s cennými benefitmi pre zdravie. Okrem toho má nízky obsah kalórií a pomáha metabolizmu. Prečo by ste ju ešte mali zaradiť do svojho jedálnička?

Foto: shutterstock/Nungning20
Je plný vitamínov, minerálov a antioxidantov. Hoci je kaleráb nenápadný, skrýva v sebe mnoho zdraviu prospešných vlastností. U nás má najbežnejšia odroda zelené alebo fialové stonky. Prečo sa ju oplatí zaradiť do svojho jedálnička?
Ako sa môže kaleráb pripravovať?
Vo vyváženej strave sa odporúča denne skonzumovať 400-500 gramov zeleniny a ovocia (s prevahou ovocia). Nič vám nebráni doplniť tento zoznam aj o kaleráb. Má jemnú chuť a chrumkavý stred, takže sa z neho dá pripraviť pomerne veľa jedál.
Kaleráb je ideálny do zeleninových polievok alebo krémových polievok, v ktorých je hlavnou hviezdou. Zelenina sa dobre hodí aj ako samostatné pyré alebo so zemiakovou kašou. Môžete tiež vyskúšať pečený kaleráb s plnkou. Najlepšie je vybrať si malú alebo stredne veľkú rastlinu s tuhými zelenými listami. Dobrý kaleráb by mal byť ťažší, ako naznačuje jeho veľkosť.

Foto: shutterstock/zebratomato
Zdravotné benefity kalerábu
Kaleráb je kvalitným zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B, ako aj karotenoidov. Zaujímavé je, že konzumácia stredne veľkého kalerábu pokrýva dennú potrebu vitamínu C. Okrem toho táto zelenina obsahuje vápnik, draslík, horčík a železo. Je tiež zdrojom látok, ako sú izotiokyanáty a sulforafán. Ide o skupinu zlúčenín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kapustovej zelenine a ktoré vykazujú antioxidačnú účinky.
Môžete jesť nielen kaleráb, ale aj listy, ktoré obsahujú veľa živín. Mali by po nich siahnuť najmä ľudia trpiaci anémiou, pretože obsahujú vysoké množstvo železa. Listy sú tiež užitočné pri očiste organizmu – vďaka obsahu chlorofylu pomáhajú pečeni odstraňovať toxíny z tela. Okrem toho regulujú peristaltiku čriev a potláčajú zápaly. Vitamíny obsiahnuté v zelenine majú pozitívny vplyv na imunitný a nervový systém. Za zmienku stojí, že kaleráb obsahuje aj luteín, ktorý má pozitívny vplyv na zrak.
Kaleráb a chudnutie
Kaleráb má nízky glykemický index (20), takže ho diabetici môžu zaradiť do svojho jedálnička. Keďže má nízky obsah kalórií, bude dobrou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť. 100 g surového kalerábu má len 27 kcal, zatiaľ čo varený kaleráb má len o 2 kcal viac. Zelenina je tiež bohatá na vlákninu, ktorá poskytuje pocit sýtosti a pomáha pri redukcii hmotnosti.
Kto by nemal jesť kaleráb?
Kaleráb je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Nie je ale vhodný pre každého. Ľudia na pečeňovej diéte by sa tejto zelenine mali vyhýbať. V surovom stave môže tiež spôsobiť gastrointestinálne problémy, ako je zápcha alebo plynatosť, takže alternatívou v tomto prípade je uvarená verzia na pare. Ľudia s hypotyreózou by sa tiež mali vyhnúť nadmernej konzumácii tejto chutnej zeleniny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.