17.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Keď som povedala svokre, z čoho som túto „masť“ vyrobila, skoro jej zabehol čaj. Ale keď ochutnala, nevydala ani hlásku – len si potichu natierala ďalší krajec. Tento vegánsky šmalec z fazule totiž chutí tak dobre, že prekričí aj tie najtradičnejšie predsudky.

Foto: shutterstock/New Africa
„To už fakt nemôžete nechať šmalec šmalcom?“
Práve vegánske verzie tradičných jedál zvyknú vyvolať vášne. Ako môže byť „vegánska slanina“ či „rastlinný burger“? No môže – a niekedy chutí tak dobre, že aj zarputilí odporcovia zmäknú. Rovnako je to aj s týmto domácim šmalcom z bielej fazule.
Pravda, niektorí povedia, že to nie je „pravý“ šmalec, ale len natierka. Nech si hovoria, čo chcú. Tento „falošný šmalec“ je nielen rýchly a lacný, ale aj chutný, ľahký a nezaťaží žalúdok – ani vašu kuchyňu pachom rozpálenej masti.
Recept: famózny fazuľový šmalec

Foto: shutterstock/Monika_1
Ingrediencie:
- 1,5 šálky uvarenej bielej fazule (najlepšie maslová fazuľa)
- 1 stredná cibuľa,
- 2 malé strúčiky cesnaku,
- soľ, čierne korenie, sušený majorán,
- trocha oleja na opraženie.
Postup:
- Fazuľu si deň vopred namočte a na druhý deň uvarte v osolenej vode s bobkovým listom, kým nebude mäkká.
- Cibuľu nasekajte nadrobno a osmažte dozlatista na troche oleja.
- Ku koncu pridajte pretlačený cesnak – len na minútku, aby sa nerozvinula horkosť.
- Fazuľu sceďte a rozmixujte na hladkú pastu.
- Pridajte opraženú cibuľku, dochuťte soľou, korením a majoránom podľa chuti.
- Natierku nechajte v chladničke aspoň pár hodín, aby sa chute spojili.
Extra tipy: ako šmalec ešte vylepšiť?

Foto: shutterstock/NoirChocolate
- Nakrájajte sušené alebo údené slivky – dodajú jemnú sladkosť a hĺbku chuti.
- Kyslé jablko v malých kockách pre osvieženie.
- Troška chilli papričky pre pikantnú verziu – ale opatrne, nech nezatieni fazuľový základ.
Táto natierka je ideálna na chlieb, hrianky alebo ako dip k zelenine. Navyše je bohatá na bielkoviny, lacná a nenáročná na prípravu.
A čo povedala svokra napokon? „Daj mi ešte recept. Ale nikomu nehovor, že mi chutil ten tvoj čudný šmalec!“
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobila som „bravčovú masť“. Môj manžel ju zhltol a potom som mu prezradila hlavnú ingredienciu
Cesnaková omáčka – „akási luxusná“ verzia receptu. Vynechajte sekanie a bude to ešte lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.