15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tamer A Soliman).
Šľahanie smotany môže byť namáhavá činnosť. Niekedy je to jej rozmar, inokedy robíme niečo nesprávne. Smotana sa nechce vyšľahať, okrem iného preto, že má príliš vysokú teplotu. Lepšie sa šľahá, keď je studená. Problémom môže byť aj výber nevhodného produktu. Na šľahanie sa najlepšie hodia smotany s obsahom tuku 30 % a 33 %. Pomôcť si môžete aj pridaním niekoľkých kvapiek konkrétnej tekutiny.

Foto: shutterstock/Tamer A Soliman
Hustá a tuhá smotana je súčasťou mnohých dezertov. Na prvý pohľad sa môže zdať, že jej vyšľahanie je triviálna úloha. So smotanou to však nie je vždy jednoduché. Ak pri jej príprave urobíme základné chyby, môže nás to odradiť a spôsobiť, že sa do tejto úlohy nepustíme. Namiesto toho si v obchode kúpime hotový výrobok, ktorý sa kvalitou a chuťou nevyrovná šľahačke, ktorú sme si pripravili sami.
Smotana sa nechce vyšľahať? Na vine môžu byť tieto chyby
Aby sme smotanu úspešne vyšľahali, musíme sa vyvarovať určitých chýb. Je niekoľko vecí, na ktoré musíme dávať pozor, aby sme zachovali jej nadýchanosť, ľahkosť a lahodnú chuť.
- Nízky obsah tuku v smotane. Na šľahanie sa hodia iba smotany s obsahom tuku nad 30 %, najlepšie 33 %.
- Príliš vysoká teplota. Musíme pamätať na to, že smotana by mala byť vychladená v chladničke najmenej 24 hodín. Inak nemáme šancu na nadýchanú, sladkú obláčik.
- Použitie bežného cukru. Bežný kryštálový cukor nie je vhodný na šľahanie smotany. Ak použijeme práškový cukor, konzistencia zostane hladká a bez hrudiek.
- Použitie nevhodných zariadení a riadu. Pamätajme, že šľahaná smotana zväčší svoj objem najmenej trojnásobne, preto je potrebné použiť na túto činnosť vhodnú misku. Najlepšie sa osvedčí sklenená alebo kovová.
- Použime na to mixér s vysokými otáčkami. Zvýši to náš komfort a skráti čas šľahania.
Ako správne vyšľahať smotanu na šľahanie? Pridajte pár kvapiek a hotovo
Neexistuje jednoduchší trik, ako uľahčiť proces šľahania smotany.
- Stačí, ak počas mixovania pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy. Nielenže jemne zvýrazní chuť, ale aj urýchli proces zahusťovania.
Ak radi pečiete torty a často sa vám stáva, že smotana z nich steká, máme pre vás ďalší skvelý tip.
- Stačí, ak vopred rozpustíte trochu želatíny v horúcej vode a počkáte, kým vychladne.
- Pridajte ju do hmoty v záverečnej fáze šľahania a potom ozdobte svoj výtvor.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Smotana sa nechce vyšľahať? Pridajte do misky niekoľko kvapiek. Bude taká tuhá, že sa nepohne
Tieto žemle pripravíte doslova za okamih. Dokonca ani nepotrebujete droždie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.