15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olga’s captured moments).
Pomarančové palacinky sú vynikajúcou a aromatickou variáciou klasických palaciniek. Vyznačujú sa jemným cestom s nádychom pomaranča a omáčkou na báze čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy, masla a karamelizovaného cukru. Je to vynikajúci tip na elegantný dezert alebo výnimočné raňajky, ktoré určite potešia členov domácnosti aj hostí.

Foto: shutterstock/olga’s captured moments
Recept na pomarančové palacinky
Výnimočná chuť pomarančových palaciniek má svoje korene vo francúzskej kuchyni a inšpiráciou pre ich vytvorenie boli slávne Crêpes Suzette – dezert podávaný s pomarančovým maslom a likérom. V našom recepte nie je alkohol, ale jedlu nechýba elegancia a intenzívna citrusová vôňa.
Palacinky sú ľahké, ale zároveň majú výraznú chuť. Vďaka prirodzenej sladkosti ovocia nevyžadujú veľké množstvo cukru. Ich príprava nie je náročná a konečný výsledok je pôsobivý. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí už zvládli prípravu klasických palaciniek a hľadajú niečo netradičné.
Pomarančové palacinky – recept
Ingrediencie na cesto:
- šálka pšeničnej múky
- 2 vajcia
- šálka mlieka
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy (čerstvo vylisovanej)
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
- lyžica roztopeného masla alebo oleja
Pomarančová omáčka:
- 100 ml pomarančovej šťavy (čerstvo vylisovanej)
- kôra z 1 pomaranča
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice masla
Postup:
- V miske zmiešajte múku, vajcia, mlieko, pomarančový džús, cukor, soľ a roztopené maslo alebo olej. Miešajte, kým nevznikne hladká konzistencia. Cesto nechajte 15-30 minút odpočívať.
- Na rozohriatej panvici s trochou tuku vypečte tenké palacinky z oboch strán do zlatohneda. Hotové palacinky odložte na tanier.
- Na prípravu pomarančovej omáčky rozpustite cukor na panvici, kým nezačne karamelizovať. Pridajte maslo a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Prilejte pomarančový džús a pridajte pomarančovú kôru. Varte na strednom ohni, kým omáčka mierne nezhustne. Voliteľne pridajte pomarančový likér a varte ešte chvíľu.
Palacinky zložte do trojuholníkov alebo rolád a poukladajte na tanier. Polejte ich teplou pomarančovou omáčkou. Podávajte ihneď, voliteľne ozdobené čerstvými kúskami pomaranča alebo lístkami mäty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky sa trhajú ako papier? Nepridávate túto zložku. S ňou budú pružné.
Cesto na palacinky pripravujem len z 2 prísad. Tento recept je bezkonkurenčný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.