15.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kostasgr).
Čo pridať do jahodového džemu? Ak vás jeho chuť nudí a hľadáte spôsoby, ako ho urobiť oveľa výraznejším a zaujímavejším, máme pre vás niekoľko nápadov. Existujú ľahko dostupné prísady, ktoré zvýraznia jeho chuť

Foto: shutterstock/kostasgr
Jahody sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Vždy sa oplatí mať ich po ruke, pretože sú veľmi chutné a dajú sa z nich pripraviť mnohé chutné jedlá. Koláče alebo koktaily však nie sú to jediné. Skvelým nápadom je pripraviť jahodový džem. Vďaka jeho vlastnostiam ho možno uzavrieť do pohárov a skladovať v špajzi niekoľko mesiacov. Ako postupujete pri príprave takéhoto džemu?
Rýchly recept na jahodový džem. Plus nápad na malú zmenu
Recept na džem nie je zložitý – potrebujete len ovocie, cukor a citrónovú šťavu, ktorá pomôže udržať jasne červenú farbu. Ak vás však samotná chuť jahôd už nudí, oplatí sa zaexperimentovať. Skvelým nápadom je pridať do džemu napríklad egreše. Majú výraznú kyslú príchuť, ktorá jemne pretne sladkosť jahôd.
Ingrediencie:
- 500 gramov jahôd,
- 250 gramov egrešov,
- 500 gramov cukru,
- 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy.

Foto: shutterstock/pilipphoto
Čo pridať do džemu, aby bol hustý? Recept krok za krokom
Najprv dôkladne umyte jahody, potom ich očistite od stopiek, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do hrnca. Umyte egreše, oddeľte plody od stopiek a pridajte ich k jahodám. Všetko posypte cukrom. Všetko zohrievajte v hrnci na slabom plameni a občas premiešajte.
Počas varenia pridajte citrónovú šťavu. Keď sa cukor rozpustí a ovocie sa rozpadne, znížte teplotu a pokračujte vo varení, kým nezhustne. Hotový džem prelejte do sterilizovaných a čistých pohárov. Potom poháre uzavrite, postavte hore dnom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.
Čo môžete pridať do džemu? Táto ingrediencia vás prekvapí
Egreše nie sú jedinou prísadou, ktorá si vycepší chuť jahôd. Zaujímavým, ale nie veľmi obľúbeným nápadom je pridanie čili papričiek. Napriek tomu, čo si možno myslíte, džem nebude pikantný, ale skôr výraznejší a aromatickejší. Ako teda vyzerá recept?

Foto: shutterstock/Jess Gregg
Ingrediencie:
- kilogram čerstvých jahôd,
- 500 gramov cukru,
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
- pol čajovej lyžičky štipľavej papričky (alebo viac, podľa vašich preferencií).
Recept je rovnaký ako predtým, ale počas varenia pridajte čili. Celú zmes dôkladne premiešajte, aby sa chuť a aróma dobre rozložili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja mama ho pridáva do džemov namiesto cukru. Menej kalorické a také chutné
Jahody aj po týždni ako čerstvé! Trik, vďaka ktorému vydržia až 7 dní bez plesne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.