14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio).
Kysnuté koláče s ovocím a drobenkou sú chuťou, ktorú poznáme z detstva a ktorá sa nám pripomína každé leto. Mäkké cesto, šťavnatá náplň a chrumkavá posýpka sú triom, ktoré nikdy neomrzí. A to najlepšie zo všetkého? Domáca verzia je vždy víťazom.

Foto: shutterstock/pbd Studio
Kysnuté cesto plnené čučorieskami je klasika, ktorú netreba nikomu predstavovať. Keď sa začne ich sezóna, zmiznú rýchlejšie ako čerstvé rožky. Aj keď ich potom môžete kúpiť na každom rohu, tie domáce majú stále niečo, čo sa kúpiť nedá – chuť detstva a nezabudnuteľnú vôňu. A čo je najdôležitejšie, sú plné lesných plodov a nie len natreté plnkou. Navyše, z kilogramu múky vyjde taká dávka, že si na svoje prídu aj susedia.
Recept na čučoriedkový koláč s drobenkou z 1 kg múky. Vyjde vám veľká dávka ideálna pre celú rodinu
Keď máte po ruke čerstvé ovocie a trochu viac času, môžete si rovno pripraviť veľkú dávku nadýchaných dobrôt. A ak vám ich pár zostane, môžete ich pokojne zamraziť alebo zjesť na ďalší deň. Tento recept je osvedčený, jednoduchý a naozaj chutný.
Prísady na cesto:
- 1 kg pšeničnej múky typu 500 alebo 550,
- 100 g cukru,
- 100 g masla (roztopeného, vychladnutého),
- 2 vajcia,
- žĺtok,
- 500 ml mlieka (teplého),
- 50 g čerstvého droždia alebo 14 g sušeného droždia,
- čajová lyžička soli,
- čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné).
Prísady na plnku:
- 700 g čučoriedok,
- 50-70 g cukru,
- lyžička zemiakového škrobu

Foto: shutterstock/Marcus Z-pics
Prísady na drobenku:
- 100 g múky,
- 60 g cukru,
- 70 g studeného masla.
Ďalšie prísady:
- Vajce na potretie koláčikov,
- trochu mlieka.
Jednoduchý recept na chutné čučoriedkové koláčiky. Domáca chuť, ktorú si zamilujete
Ak sa bojíte kysnutého cesta, tento recept je skvelým začiatkom. Vyjde pružné a krásne vykysne.
Spôsob prípravy:
Ak používate čerstvé droždie, rozdrobte ho do misky, pridajte 2 lyžice cukru, 3 lyžice múky a niekoľko lyžíc teplého mlieka. Premiešajte, prikryte a odložte na teplé miesto na 10 – 15 minút, kým sa nevytvorí pena. Ak používate sušené droždie, môžete tento krok vynechať a pridať ho priamo do múky.
Múku preosejeme do veľkej misy, pridáme cukor, soľ, vajcia, žĺtok, vanilkový extrakt, kvások (alebo sušené droždie) a postupne teplé mlieko. Začnite miesiť cesto ručne alebo pomocou mixéra s hákom. Keď sa ingrediencie spoja, pridajte rozpustené, mierne vychladnuté maslo a hnette asi 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť 1-1,5 hodiny, malo by zdvojnásobiť svoj objem.
Medzitým si pripravte náplň. Ovocie zmiešame s cukrom a zemiakovým škrobom, aby vám počas pečenia nevytiekla šťava. Všetky prísady na drobenku miesime prstami, kým nezískame hrudkovitú konzistenciu. Do použitia uložíme do chladničky.
Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozdelíme na približne 25-30 kusov. Každý kúsok sploštíme v rukách, navrch dáme lyžicu čučoriedok a okraje opatrne prehneme, aby vznikli podlhovasté alebo okrúhle tvary podobné rožku. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie švom nadol. Zachovajte medzi nimi medzery, pretože sa nám ešte zväčšia.
Hotové koláčiky prikryte utierkou a odložte na 30 – 40 minút, aby ešte nakysli. Pred pečením potrite koláčiky rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka, posypte drobenkou a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 18-22 minút dozlatista. Po vybratí z rúry necháme mierne vychladnúť. Najlepšie sú mierne teplé, ale výborne chutia aj studené.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čučoriedkový obláčik bez pečenia: Rýchly spôsob, ako pripraviť neodolateľný letný dezert
Tento zdravý koláč pripravíte len zo 4 ingrediencií. Môžete ho jesť stále na diéte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.