13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).
Ak hľadáte dezert na elegantný večierok, táto pékanová ovocná torta sa bude perfektne hodiť. Takýto mix jedinečných ingrediencií nenájdete v žiadnom inom recepte – máme tu okrem iného banány, pekanové orechy, ananás a kiwi. Nechýba ani čokoládový prízvuk. To všetko dohromady tvorí šialený celok.

Foto: shutterstock/irina2511
Tento koláč veľmi rada pripravujem, keď očakávam hostí – pékanová ovocná torta chutí vynikajúco, ale zaujme aj svojím elegantným vzhľadom.
Pékanová ovocná torta- zoznam prísad
Cesto:
- 375 g celozrnnej múky
- 345 g banánov
- 250 g pekanových orechov
- 240 ml repkového oleja
- 200 g ananásu z konzervy
- 150 g hnedého cukru
- 150 g bieleho cukru
- 3 vajcia veľkosti L alebo XL
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého nového korenia
- ½ lyžičky soli
Krém:
- 450 g smotanového syra
- 450 g práškového cukru
- 120 g mäkkého masla
- 1½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
Čokoládová poleva:
- 50 g mliečnej čokolády
- 10 ml 30% smotany
Okrem toho:
- ovocie na ozdobu – kivi a banány
Pékanová ovocná torta – recept
Príprava cesta
- Pekanové orechy nasekáme nadrobno a opečieme ich v rúre nastavenej na 150 °C 7-8 minút. Vyberieme a necháme potom vychladnúť.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu, nové korenie a aj soľ.
- Banány a ananás veľmi dôkladne roztlačíme vidličkou alebo kuchynským robotom. Prenesieme ich do stredne veľkej misy a pridáme všetky mokré prísady – olej, vajcia, vanilkový extrakt.
- Zmes vlejeme do suchej zmesi a šľaháme, kým sa ingrediencie úplne nespoja.
- Pridáme pekanové orechy a premiešame.
- Dve formy s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. Rovnomerne do nich nalejeme zmes a vložíme do rúry nastavenej na 180 stupňov Celzia na 25-30 minút alebo kým nie sú piškóty upečené.
- Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Každú piškótu rozdelíme na dve časti.
Krém
- Vo veľkej miske vyšľaháme krémový syr s maslom na strednej rýchlosti asi 2 minúty.
- Potom pridáme práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ. Šľaháme 30 sekúnd pri nízkych otáčkach, potom zvýšime rýchlosť na maximum a miešame ešte 3 minúty, kým nevznikne krém.
Poleva
- Rozdrvenú čokoládu vložíme do hrnca a zalejeme smotanou. Zmes potom jemne zohrejeme, ale nevaríme ju. Necháme ju jednu minútu odstáť.
- Zmes miešame, kým nie je hladká, a potom ju necháme vychladnúť.
Ako poskladať tortu
- Prvý z plátov piškóty položte na tanier alebo do tortovej formy. Krém si rozdeľte na tri časti (jedna časť na potretie, jedna na boky torty a jedna na ozdobu vrchu torty) Začnite na seba vrstviť rozdelené piškóty, pričom každú natrite krémom. Poslednú vrstvu bude tvoriť krém.
- Ďalšiu časť krému rozotrite po okrajoch torty.
- Poslednú časť krému vložte do cukrárskeho vrecka a vytvorte na vrchu torty ružičky.
- Okraj torty jemne ozdobte čokoládovou polevou a počkajte, kým trochu stuhne.
- Na ozdobu nakrájajte ovocie a rozložte ho potom na vrch torty.
- Tortu vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dezert mojej babičky na letné popoludnie. Krémový a citrónový, jednoducho úžasný
Lenivý koláč poteší každého. Perfektný, keď sa Vám nechce stáť v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.