13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).
Tento ako obláčik ľahký piškótový koláč s nadýchanou černicovou penou je osviežujúci dezert s intenzívnou, mierne kyslastou chuťou. Vďaka kontrastu medzi sladkosťou koláča a výraznou ovocnou chuťou je ťažké zastaviť sa len pri jednom kúsku. Objavte náš recept na koláč s černicami.

Foto: shutterstock/irina2511
Černicový koláč – recept
Černicový koláč je koláč, ktorý zaujme už svojím vzhľadom. Jemné vrstvy, farba peny a poleva vytvárajú nápadný dezert. Je to kombinácia jemnej a aj pružnej piškóty a ovocnej peny z černíc. Je ľahký ako suflé, plný drobných vzduchových bubliniek. Celý je navyše ozdobený čokoládovou polevou, ktorá dokonale vyvažuje sladkosť spodnej časti.
Ide o dezert, ktorý je ideálny na leto – nielen pre svoju ovocnú chuť, ale aj pre svoju ľahkosť. Černicový koláč sa môže podávať pri špeciálnych príležitostiach, pretože na stole vyzerá výnimočne elegantne. Najväčšou výhodou dezertu je, že nie je presladený. Milovníci mierne kyslých sladkostí budú nadšení.
Ingrediencie na cesto:
- 65 g celozrnnej múky
- 65 g cukru
- 15 g rozpusteného masla
- 2 veľké vajcia
- štipku soli
Ríbezľová pena:
- 400 g černíc
- 190 g + 30 g cukru
- 110 g bielkov
- 150 ml vychladenej 30% smotany
- 45 ml vody
- 6 lyžičiek želatíny
Poleva:
- 60 ml 30% smotany
- 60 ml horkej alebo mliečnej čokolády
Okrem toho:
- černice na ozdobu
Černicový koláč -ako ho pripraviť
- Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vyložíme papierom na pečenie. Predhrejeme rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vajíčka vložíme do misy, pridáme cukor a všetko miešame pri vysokých otáčkach, kým nebude cesto ľahké a nadýchané.
- Potom do misy s vaječnou zmesou preosejeme múku v troch kolách. Pri poslednom miešaní pridáme rozpustené a vychladnuté maslo. Jemne premiešame.
- Cesto prenesieme do tortovej formy, zarovnáme lyžicou a vložíme do rúry. Piškótu pečieme 15 – 20 minút, kým nie je upečená. Vyberieme z rúry, z výšky asi 30 cm ju z formy vyklopíme a necháme vychladnúť.
- Namočíme želatínu do malého množstva vody a necháme ju napučať.
- Černice umyjeme a rozmixujeme. Ovocie prepasírujeme cez sito, aby sme odstránili šupky a semienka.
- Polovicu ovocného pyré nalejeme do hrnca a varíme takmer do varu. Odstavíme z ohňa a okamžite pridáme napučanú želatínu k ovociu. Všetko miešame, kým úplne nevychladne, potom pridáme druhú polovicu ovocia a spojíme.
- Bielka vložíme do misy mixéra a pripravíme si 30 g cukru. Do malého hrnca nasypeme 190 g cukru, pridáme 45 ml vody a varíme, kým nezovrie. Znížime teplotu, a keď teplota sirupu dosiahne 100 °C, vyšľaháme si bielky s cukrom do tuha.
- Znížime rýchlosť mixéra a do bielkovej peny pomaly pridáme cukrový sirup, pričom stále miešame.
- Keď ho všetok prilejeme, zvýšime rýchlosť na maximum a zmes mixujeme 5 až 8 minút, kým bielková zmes nevychladne.
- Do bielkovej zmesi pridáme černicové pyré a premiešame. Vyšľaháme smotanu do tuha a jemne ju vmiešajte do peny. Piškótu vložíme späť do tortovej formy a potom na ňu lyžicou nanesieme černicovú penu a zarovnáme. Koláč vložíme do chladničky, aby sa vychladil.
- V malom hrnci zohrejeme smotanu a keď začne vrieť, stiahneme ju z ohňa.
- Pridáme rozdrobenú čokoládu a miešame, aby sa roztopila. Keď poleva mierne vychladne, nalejeme ju na okraje torty, dozdobíme černicami a vložíme späť do chladničky, aby stuhla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.