Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento dezert je hitom letných stretnutí. Nie príliš sladký a nie príliš ťažký na teplé dni.

13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511). Tento ako obláčik ľahký piškótový koláč s nadýchanou černicovou penou je osviežujúci dezert s intenzívnou, mierne kyslastou chuťou. Vďaka kontrastu medzi sladkosťou koláča...

13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511).

Tento ako obláčik ľahký piškótový koláč s nadýchanou černicovou penou je osviežujúci dezert s intenzívnou, mierne kyslastou chuťou. Vďaka kontrastu medzi sladkosťou koláča a výraznou ovocnou chuťou je ťažké zastaviť sa len pri jednom kúsku. Objavte náš recept na koláč s černicami.

Vďaka kontrastu medzi sladkosťou koláča a výraznou ovocnou chuťou je ťažké zastaviť sa len pri jednom kúsku. Objavte náš recept na koláč s černicami.
Foto: shutterstock/irina2511

Černicový koláč – recept

Černicový koláč je koláč, ktorý zaujme už svojím vzhľadom. Jemné vrstvy, farba peny a poleva vytvárajú nápadný dezert. Je to kombinácia jemnej a aj pružnej piškóty a ovocnej peny z černíc. Je ľahký ako suflé, plný drobných vzduchových bubliniek. Celý je navyše ozdobený čokoládovou polevou, ktorá dokonale vyvažuje sladkosť spodnej časti.

Ide o dezert, ktorý je ideálny na leto – nielen pre svoju ovocnú chuť, ale aj pre svoju ľahkosť. Černicový koláč sa môže podávať pri špeciálnych príležitostiach, pretože na stole vyzerá výnimočne elegantne. Najväčšou výhodou dezertu je, že nie je presladený. Milovníci mierne kyslých sladkostí budú nadšení.

Ingrediencie na cesto:

  • 65 g celozrnnej múky
  • 65 g cukru
  • 15 g rozpusteného masla
  • 2 veľké vajcia
  • štipku soli

Ríbezľová pena:

  • 400 g černíc
  • 190 g + 30 g cukru
  • 110 g bielkov
  • 150 ml vychladenej 30% smotany
  • 45 ml vody
  • 6 lyžičiek želatíny

Poleva:

  • 60 ml 30% smotany
  • 60 ml horkej alebo mliečnej čokolády

Okrem toho:

  • černice na ozdobu

Černicový koláč -ako ho pripraviť

  1. Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vyložíme papierom na pečenie. Predhrejeme rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Vajíčka vložíme do misy, pridáme cukor a všetko miešame pri vysokých otáčkach, kým nebude cesto ľahké a nadýchané.
  3. Potom do misy s vaječnou zmesou preosejeme múku v troch kolách. Pri poslednom miešaní pridáme rozpustené a vychladnuté maslo. Jemne premiešame.
  4. Cesto prenesieme do tortovej formy, zarovnáme lyžicou a vložíme do rúry. Piškótu pečieme 15 – 20 minút, kým nie je upečená. Vyberieme z rúry, z výšky asi 30 cm ju z formy vyklopíme a necháme vychladnúť.
  5. Namočíme želatínu do malého množstva vody a necháme ju napučať.
  6. Černice umyjeme a rozmixujeme. Ovocie prepasírujeme cez sito, aby sme odstránili šupky a semienka.
  7. Polovicu ovocného pyré nalejeme do hrnca a varíme takmer do varu. Odstavíme z ohňa a okamžite pridáme napučanú želatínu k ovociu. Všetko miešame, kým úplne nevychladne, potom pridáme druhú polovicu ovocia a spojíme.
  8. Bielka vložíme do misy mixéra a pripravíme si 30 g cukru. Do malého hrnca nasypeme 190 g cukru, pridáme 45 ml vody a varíme, kým nezovrie. Znížime teplotu, a keď teplota sirupu dosiahne 100 °C, vyšľaháme si bielky s cukrom do tuha.
  9. Znížime rýchlosť mixéra a do bielkovej peny pomaly pridáme cukrový sirup, pričom stále miešame.
  10. Keď ho všetok prilejeme, zvýšime rýchlosť na maximum a zmes mixujeme 5 až 8 minút, kým bielková zmes nevychladne.
  11. Do bielkovej zmesi pridáme černicové pyré a premiešame. Vyšľaháme smotanu do tuha a jemne ju vmiešajte do peny. Piškótu vložíme späť do tortovej formy a potom na ňu lyžicou nanesieme černicovú penu a zarovnáme. Koláč vložíme do chladničky, aby sa vychladil.
  12. V malom hrnci zohrejeme smotanu a keď začne vrieť, stiahneme ju z ohňa.
  13. Pridáme rozdrobenú čokoládu a miešame, aby sa roztopila. Keď poleva mierne vychladne, nalejeme ju na okraje torty, dozdobíme černicami a vložíme späť do chladničky, aby stuhla.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Výhodný spôsob čistenia dreveného nábytku. Vydrží desiatky rokov ako nový

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDuets). Drevený nábytok je vždy o elegancii, štýle a trvanlivosti. Bude dobrým riešením pre každý interiér. Aby vám vydržal…

Tieto žemle pripravíte doslova za okamih. Dokonca ani nepotrebujete droždie

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona). Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Preto je lepšie nezanedbávať ranné stravovanie a vyberať si výživné a zdravé…

Nekvitne vám fuksia? Zalievanie a hnojenie je nevyhnutné

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitalinka). Fuksia je rastlina, ktorá poteší kaskádami pestrých kvetov. Často však napriek našej snahe nekvitne tak bohato, ako by…

Vysaďte ho v záhrade a kliešte budú utekať. Tieto kvety a bylinky pôsobia ako repelenty

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luca9257). Kliešte, ktoré sa v lete pohybujú po našich záhradách, predstavujú vážnu hrozbu pre zdravie ľudí a zvierat. Hoci…

Vyskúšajte tento recept a už nikdy nezatúžite po kupovaných. Doma sa pohádate o posledný kus

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio). Kysnuté koláče s ovocím a drobenkou sú chuťou, ktorú poznáme z detstva a ktorá sa nám pripomína…

Auto Trendy

Obrovské dampery: Giganti, ktorí kraľujú lomom

14.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Predstavte si stroj taký veľký, že by ste sa vedľa neho cítili ako trpaslíci. Stroj, ktorý spotrebuje za hodinu toľko paliva, čo bežné auto…

Britské námorníctvo testuje podmorské roboty na ochranu kľúčových káblov a potrubí

14.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Námorníctvo Veľkej Británie vykonáva testy využitia robotov na detekciu a zneškodňovanie mín a iných hrozieb v blízkosti kľúčových, ale zároveň zraniteľných podmorských káblov a…

BYD spúšťa predaj svojho prvého plug-in hybridného kombi Seal 06 DM-i SW

14.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Čoskoro sa v Číne spustí predaj prvého plug-in hybridného kombi od BYD - Seal 06 DM-i SW. Bude dostupné s dvoma typmi pohonného reťazca,…

Rakúsko zaviedlo nové pokuty pre vodičov, ktorí obchádzajú kolóny

14.06.2025, Redakcia Auto trendy - Rakúsko sa rozhodlo zatočiť s nedisciplinovanými vodičmi, ktorí obchádzajú diaľničné kolóny cez vedľajšie cesty. Ak plánujete cestu do Chorvátska alebo Talianska cez rakúske diaľnice, mali…

STOP značka a STOP čiara: Kde presne musíte zastaviť vozidlo?

14.06.2025, Redakcia Auto trendy - Dopravná značka "Stoj, daj prednosť v jazde" patrí medzi najdôležitejšie značky v cestnej premávke. Mnohí vodiči si však nie sú istí, kde presne musia zastaviť…

Krakov zavádza najprísnejšiu nízko emisnú zónu

14.06.2025, Redakcia Auto trendy - Druhá nízkoemisná zóna v Poľsku začne platiť od budúceho roku. Nielen oproti tej prvej, varšavskej, bude citeľne prísnejšia. Od príliš starých áut bude mesto vyberať…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov