13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Chlieb na panvici je veľmi chutné a výživné občerstvenie, ktoré si môžete ľahko pripraviť doma. Nemusíte ani rozpaľovať rúru, pretože na prípravu tohto jedinečného tureckého občerstvenia vám stačí panvica.

Foto: shutterstock/Esin Deniz
Chlieb na panvici bazlama – aké sú vlastnosti chleba na panvici?
Aké sú vlastnosti tureckého chleba? Turecký chlieb (bazlama) je tradičné turecké občerstvenie, ktoré sa čoraz častejšie objavuje aj na našich stoloch. Niet divu. Slováci si už dávno obľúbili „exotické“ chute, ako napríklad indický chlieb naan alebo rýchly panvicový chlieb zo slnečného Turecka.
Bazlama je plochý okrúhly chlieb, ktorý svojou chuťou trochu pripomína rožky. Jeho chuť je však kyslastejšia vďaka použitiu kyslej smotany alebo jogurtu. Tradičný turecký chlieb má chrumkavú kôrku, zatiaľ čo stred je mäkký. Je to chutné a výživné občerstvenie, ktoré poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti.
Turecký chlieb bazlama na panvici – ako ho pripraviť?
Ako sa pripravuje turecký chlieb na panvici? Začnime ingredienciami.
Budete potrebovať:
- 250 g pšeničnej múky
- 10 g čerstvého droždia
- čajovú lyžičku cukru
- čajovú lyžičku soli
- lyžicu repkového oleja
- 120 ml vody
- 60 ml prírodného jogurtu
Spôsob prípravy:
- Začneme prípravou kvásku. V malej miske zmiešame 2 lyžice vlažnej vody, 1 lyžicu múky, cukor a aj rozdrobené droždie. Odstavíme potom na teplé miesto na štvrť hodiny.
- Po uplynutí tejto doby dáme múku, lyžičku soli, lyžicu repkového oleja a kvások do veľkej misy. Vymiesime cesto a postupne pridávame vodu a aj prírodný jogurt. Cesto môžeme miesiť ručne alebo pomocou kuchynského robota.
- Keď je cesto vymiesené, prikryjeme potom misu bavlnenou utierkou a necháme kysnúť približne 1-1,5 hodiny.
- Vykysnuté cesto potom vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 4 – 5 častí. Vytvarujeme z nich okrúhle placky, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na ďalších 15 minút.
- Rozohrejeme panvicu (bez pridania tuku) a postupne potom upečieme každú placku. Pri pečení sa na povrchu bochníkov objavia charakteristické bubliny – to je znamenie, že placky treba obrátiť. Chlieb by mal byť z oboch strán ľahko opečený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč vám zostane dlho v pamäti. Keď ho raz ochutnáte, budete lietať v oblakoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.