Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Jedzte, keď máte črevné problémy alebo držíte diétu. Môžete si pripraviť základ na pizzu alebo sýtu omeletu

11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). Otruby sú už roky cenené ako zdravý (často fit) doplnok stravy, ale aj ako chuťovo zaujímavá prísada do mnohých jedál. Sú mimoriadne...

11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova).

Otruby sú už roky cenené ako zdravý (často fit) doplnok stravy, ale aj ako chuťovo zaujímavá prísada do mnohých jedál. Sú mimoriadne cennou súčasťou ražného zrna, obohatenou o vlákninu, vitamíny skupiny B, železo a ďalšie živiny. Práve vďaka svojej charakteristickej štruktúre a jedinečnej chuti dodávajú ražné otruby jedlám jedinečnú arómu, vďaka ktorej sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a kulinársky atraktívnejšie.

Práve vďaka svojej charakteristickej štruktúre a jedinečnej chuti dodávajú ražné otruby jedlám jedinečnú arómu, vďaka ktorej sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.
Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova

Ražné otruby sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviaci systém. Považujú sa za jednu z najstráviteľnejších foriem otrúb, vďaka čomu ich telo ľahko vstrebáva. Z tohto dôvodu sa odporúčajú ako súčasť stravy v boji proti nadváhe a problémom s hypertenziou. Zistite, ako sa vyrábajú ražné otruby, v čom ešte pomáhajú a či sa môžu konzumovať surové. Máme pre vás aj niekoľko zaujímavých receptov s touto zložkou v hlavnej úlohe.

Ako sa vyrábajú ražné otruby?

Otruby sú vedľajším produktom spracovania zŕn rôznych obilnín na múku alebo krúpy. Vznikajú čistením zrna, t. j. oddelením častí zrna od zrna.

@nutritionwithrama

Bran is not talked about enough…. It has so many health benefits that we may be missing out on! Remember it’s all about the balance! We don’t have to be eating whole grains all the time. Try to make half the grains you eat in a day whole grains. This way you’re including more fiber, vitamins and minerals into your diet! Did you know what Bran is? #oatmeal #bran #wholegrain #oats #protien #dietitiansoftiktok #dietitian #nutrition

♬ original sound – Rama Kattan MS, RDN, LDN |راما

Ide o úlomky plodu a obalu semien, ktoré obsahujú obilné zrno. Po spracovaní, pri ktorom sa zrno premení na múku alebo krúpy, sa otruby balia na predaj ako samostatný výrobok.

Na čo pomáhajú ražné otruby?

  • Známe sú predovšetkým pre svoju podporu pri udržiavaní zdravej hmotnosti alebo pri zlepšovaní činnosti tráviaceho systému.
Na čo pomáhajú ražné otruby?
Foto: shutterstock/Alexey Borodin

To nie sú ich jediné prospešné vlastnosti.

  • Ražné otruby sa odporúčajú najmä ľuďom, ktorí bojujú s tráviacimi problémami, ako je zápcha alebo hemoroidy. Aj malé množstvo otrúb môže výrazne zlepšiť peristaltiku čriev.
  • Pri ich konzumácii však netreba zabúdať na dostatočný príjem tekutín. Je to nevyhnutné, aby vláknina správne pôsobila a predišlo sa nepríjemným účinkom.
  • Pre priaznivcov ražných otrúb je dôležité aj to, že po konzumácii jedla poskytujú pocit sýtosti na dlhšiu dobu, čo pomáha kontrolovať hmotnosť a udržiavať diétu.
  • Vláknina v otrubách vytvára v žalúdku „gél“, ktorý spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a znižuje nutkanie na občerstvenie. Okrem toho absorbovaním časti tukov napomáha znižovaniu hmotnosti.
  • Treba tiež poznamenať, že ražné otruby sa v tele vstrebávajú pomalšie ako napríklad pšeničné otruby, čo zabraňuje prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu. To je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou alebo s rizikom jej vzniku.
  • Aj keď nemáme problémy s hmotnosťou alebo trávením, o ražné otruby sa oplatí zaujímať, pretože sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravia.
  • Netreba zabúdať ani na to, že ich konzumácia môže mať priaznivý vplyv na prevenciu rakoviny.

Môžu sa ražné otruby jesť surové?

Ražné otruby sú vedľajším produktom spracovania ražných zŕn a zvyčajne sa konzumujú po predchádzajúcej tepelnej úprave, ako je varenie, pečenie alebo varenie v pare.

Môžu sa ražné otruby jesť surové?
Foto: shutterstock/Life morning

Áno aj nie – surové obilné zrná sú ťažko stráviteľné a môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

  • Tepelná úprava pomáha otruby zmäkčiť, takže sú pre tráviaci systém šetrnejšie.
  • Zdraví ľudia, ktorí túto zložku zavádzajú do svojho jedálnička postupne, by sa však nemali báť konzumovať ju v surovej forme.

Čo si môžete pripraviť z ražných otrúb?

Chcete zaviesť ražné otruby do svojho jedálnička? Skvelý nápad! Môžete ich (najlepšie namočené) pridávať do jogurtov a dokonca aj do šalátov. A čo môžete urobiť s ražnými otrubami, keď ide o zdravé jedlá, napríklad večeru? Máme pre vás niekoľko skvelých receptov.

Pizza z ražných otrúb

    Pripravte si:

    • 1 lyžičku sušeného droždia
    • 1 lyžičku cukru
    • 1 šálku teplej vody
    • 2 šálky celozrnnej múky
    • 1 šálku ražných otrúb
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžička soli
    • ďalšie prísady na prípravu pizze podľa vašich preferencií – napríklad paradajková omáčka, syr, zelenina, mäso
    Pizza z ražných otrúb je skvelý nápad.
    Foto: shutterstock.com/smspsy

    Spôsob prípravy:

    1. Zmiešajte droždie, teplú vodu a cukor. Zmes nechajte niekoľko minút odstáť, kým sa droždie neaktivuje a nezačne peniť.
    2. Vo veľkej miske zmiešajte pšeničnú múku, ražné otruby a soľ.
    3. Do zmesi múky pridajte aktivované droždie a olej. Zmes dôkladne premieste. V prípade potreby pridajte vodu alebo múku.
    4. Cesto preneste na mierne pomúčenú plochu a vytvarujte guľu. Vložte ho do veľkej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
    5. Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na tenký plát. Cesto preneste na plech.
    6. Na cesto rozotrite obľúbené prísady, napríklad paradajkovú omáčku, syr, zeleninu, mäso atď.
    7. Pizzu pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C približne 15 – 20 minút.
    8. Pizzu vyberte z rúry, nakrájajte na kúsky a podávajte horúcu.

    Omeleta s ražnými otrubami

    Ingrediencie:

    • 3 vajcia
    • 2 lyžice ražných otrúb
    • 2 lyžice mlieka
    • soľ a korenie podľa chuti
    • lyžica masla alebo olivového oleja
    • ďalšie prísady podľa chuti, napr. čerstvé bylinky, syr, zelenina, šunka, huby
    Omeletu môžete ozdobiť ďalšími bylinkami alebo strúhaným syrom.
    Foto: shutterstock/Stepanek Photography

    Postup:

    1. V miske rozmiešajte vajcia, pridajte ražné otruby a mlieko. Všetko premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili. Osoľte a okoreňte.
    2. Rozpáľte panvicu na strednom ohni a pridajte maslo alebo olej.
    3. Keď je tuk rozpálený, nalejte do panvice vaječnú zmes.
    4. Keď sa omeleta začne na okrajoch zrážať a spodok je ľahko opečený, pridajte na jednu polovicu omelety obľúbené prísady, napríklad čerstvé bylinky, strúhaný syr, nakrájanú zeleninu alebo kúsky šunky.
    5. Druhú polovicu omelety opatrne preklopte na náplň pomocou špachtle.
    6. Keď je omeleta hotová, preložte ju na tanier a ihneď podávajte. Môžete ju ozdobiť ďalšími bylinkami alebo strúhaným syrom.

    Chrumkavé ražné otrubové žemle

    Ingrediencie:

    • 2 šálky celozrnnej múky
    • šálka ražných otrúb
    • lyžička soli
    • lyžička cukru
    • lyžica sušeného droždia
    • šálka teplej vody
    • 2 lyžice rastlinného oleja
    Chrumkavé ražné otrubové žemle chutia výborne.
    Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

    Ako na to:

    1. V miske zmiešajte múku, ražné otruby, soľ, cukor a droždie.
    2. Postupne pridávajte teplú vodu k suchým prísadám a neustále miešajte, kým sa nevytvorí pružné cesto.
    3. Pridajte rastlinný olej a pokračujte v miesení cesta približne 5-7 minút, kým nie je hotové.
    4. Cesto vložte do misy, prikryte a nechajte kysnúť minimálne jednu hodinu.
    5. Vykysnuté cesto vyberte z misy, rozdeľte ho na menšie kúsky a vytvarujte z nich žemle.
    6. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie od seba.
    7. Nechajte opäť kysnúť približne 30 – 40 minút.
    8. Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
    9. Keď žemle vykysnú, vložte ich do rúry a pečte približne 20 – 25 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Nechajte vychladnúť na mriežke.

      Redakcia Vášeň v tebe.

      Súvisiace články:

      Na internete sa objavuje nezvyčajné použitie tvarohu. Na múku môžete zabudnúť

      Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu


      Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


      Varovanie

      Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



      Odporúčame

      Babka varí obed a potom tým polieva muškáty. Má záhradu plnú kvetov

      14.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Garkusha). Muškáty sú rastliny, ktoré dokážu krásne zdobiť nielen váš balkón a terasu, ale aj záhradu. Ak však…

      Tajomstvo obrovských strúčikov: Ako zdvojnásobiť úrodu cesnaku tesne pred zberom

      14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Chcete mať cesnak s hlavičkami veľkými ako päsť? Posledné týždne pred zberom sú kľúčové! Odborníci prezrádzajú jednoduché…

      Sedavý životný štýl: Nielen riziko infarktu a cukrovky, ale aj Alzheimerovej choroby!

      14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/insta_photos). Dlhé hodiny za počítačom môžu vážne ohroziť vaše zdravie. Najnovšie výskumy odhaľujú šokujúcu pravdu – nedostatok pohybu neškodí…

      Zlatý poklad z včelích úľov: Tento vzácny med posilní vaše srdce a ochráni pečeň!

      14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/ZeiMomArt). Spoznajte faceliový med – prírodný elixír zdravia, ktorý sa na Slovensku len teraz dostáva do povedomia. Jeho liečivé…

      Palacinky sa trhajú ako papier? Nepridávate túto zložku. S ňou budú pružné.

      14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Pečenie palaciniek nie je žiadna veda. Väčšina ľudí ich pripravuje od oka, bez použitia konkrétneho receptu. Stáva…

      Auto Trendy

      Podmorské zemetrasenie zasiahlo grécky poloostrov Chalkidiki: Zemetrasenie poškodilo poklady UNESCO

      14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Podmorské zemetrasenie zasiahlo grécky poloostrov Chalkidiki a poškodilo svetoznáme kláštory na Svätej hore Athos. Unikátne fresky z 18. storočia majú trhliny, zo stien opadáva omietka…

      Koniec bezplatnej batožiny v lietadle: Európa schvaľuje platené príručné batožiny!

      14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Európska rada rozhodla, že letecké spoločnosti budú môcť účtovať poplatky za príručné batožiny umiestnené v úložných priestoroch nad sedadlami. Bezplatne budú môcť cestujúci prevážať len…

      Škoda Enyaq RS Race 2025: Nová verzia elektrického pretekárskeho konceptu

      14.06.2025, Redakcia Auto trendy - Škoda oficiálne predstavila novú verziu konceptu Enyaq RS Race. Po prvom predstavení na jeseň 2024 je koncept teraz namaľovaný v farbách výkonnostnej divízie Škoda Motorsport…

      Lufthansa ruší lety kvôli konfliktu: Motoristi, pripravte sa na drahšie palivo!

      14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká letecká skupina Lufthansa zastavila všetky lety do Teheránu a ďalších destinácií na Blízkom východe po izraelských útokoch na Irán. Automobilový klub ADAC varuje nemeckých…

      Hyundai pripravuje Ioniq 6 N - druhé výkonné elektromobil debutuje v júli

      14.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Hyundai pripravuje uvedenie druhého elektrického výkonného modelu - Ioniq 6 N. Oficiálny debut pre výkonný elektrický sedan sa uskutoční v júli. Kórejský výrobca automobilov…

      Sedadlo 11A zachránilo život: Jediný preživší z leteckej katastrofy prezradil tajomstvo!

      14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Ramesh Viswashkumar je jediným človekom, ktorý prežil štvrtkovú katastrofu Boeingu Dreamliner v Indiách. Zahynulo najmenej 265 ľudí - pasažierov, členov posádky a ľudí na zemi.…

      Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

      Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
      Nemám nad 18 rokov