13.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robyn Mackenzie).
Bostonský cheesecake je skutočnou pastvou pre chuťové bunky, pretože kombinuje krémovú štruktúru so sladkým karamelovým salkom. Jeho jedinečná chuť určite poteší každého milovníka sladkostí. Objavte tajomstvo tohto lahodného pečiva.

Foto: shutterstock/Robyn Mackenzie
Ak máte radi jemný koláče s krémovou konzistenciou, tento bostonský cheesecake bude pre vás ideálny. Zmes na cheesecake pripravíte z jemného tvarohu so syrom mascarpone, smotany, vajec a bielej čokolády. Príprava dna je triviálna, stačí spojiť sušienky s rozpusteným maslom. Nakoniec si pripravte krémovú polevu, ktorá bude mať vďaka citrónu a kyslej smotane zaujímavú, mierne kyslú chuť.
Čerešničkou na torte však budú karamelové vzory. Bostonský cheesecake vyjde taký lahodný, že mu bude ťažké odolať.
Bostonský cheesecake recept
Skôr ako sa pustíte do pečenia, pripravte si vhodný plech na pečenie. Dobre poslúži tortová forma s priemerom približne 24 cm.
Dno:
- 200 g vašich obľúbených sušienok
- 45 g rozpusteného masla
Syrová hmota:
- 500 g jemného tvarohu
- 500 g syra mascarpone
- 200 g bielej čokolády
- 190 g cukru
- 45 g zemiakového škrobu
- 80 ml 30% smotany
Poleva:
- 220 ml 18-percentnej kyslej smotany
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Okrem toho:
- 1 plechovka karamelového salka
Ako pripraviť bostonský cheesecake?
- Tvaroh a syr mascarpone vyberte z chladničky o niečo skôr, aby dosiahli izbovú teplotu.
- Smotanu priveďte do varu v hrnci. Odstavte hrniec z ohňa, pridajte rozdrvenú bielu čokoládu a premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Rozpustite maslo a nechajte vychladnúť. Sušienky rozdrvte alebo rozmelte na jemno. Pridajte maslo k sušienkam a premiešajte. Zmes dajte na dno tortovej formy s priemerom 24 cm. Pripravený tortový základ vložte do chladničky, aby sa vychladil.
- Tvaroh vložte do misy mixéra a spojte ho so syrom mascarpone. Potom pridajte cukor a škrob a opäť premiešajte. Po jednom pridávajte vajcia a všetko premiešajte.
- Bielu čokoládovú zmes pred pridaním do tvarohovej zmesi zmiernite. Na tento účel pridajte niekoľko lyžíc syrovej zmesi do čokolády a premiešajte. Potom všetko nalejte do syrovej zmesi a spojte.
- Vodu nalejte do veľkej rúre odolnej zapekacej misy alebo na plech do rúry. Vložte ju do predhriatej rúry na nižšiu úroveň. Tortovú formu s tvarohovým koláčom umiestnite vyššie na mriežku.
- Hotovú tvarohovú zmes nalejte na dno koláča. Koláč pečte prvých 15 minút pri teplote 175 stupňov Celzia, potom znížte teplotu na 120 stupňov a cheesecake pečte ďalšiu hodinu. Nastavte rúru na vysoký stupeň.
- Medzitým si pripravte polevu a salko. Plechovku vložte do hrnca naplneného vriacou vodou. Do misky vložte prísady na polevu, t. j. smotanu, cukor a citrónovú šťavu. Všetko veľmi dobre premiešajte, kým zmes nebude hladká.
- Keď je cheesecake upečený a vychladnutý, rozotrite po celom cheesecaku polevu z kyslej smotany.
- Navrchu polevy urobte kruhy alebo iné vzory pomocou roztaveného salka. Cheesecake chutí najlepšie, keď je vychladený v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč vám zostane dlho v pamäti. Keď ho raz ochutnáte, budete lietať v oblakoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.