11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Milos Momcilovic).
Domáca šťava z bazy čiernej je prírodný elixír zdravia. Nielenže výborne chutí, ale pomáha aj zmierniť príznaky prechladnutia, zápaly alebo sa stará o správny stav srdca. Nenápadné ovocie v sebe skrýva silu vitamínov a antioxidantov, ktoré telo denne potrebuje. Oplatí sa zistiť, ako si pripraviť šťavu z bazy čiernej.

Foto: shutterstock/Milos Momcilovic
Šťavu z bazových plodov si mnohí spájajú s detstvom, keď starí rodičia spoločne varili ovocie a robili z neho chutné šťavy. Dnes je opäť v obľube – častejšie si ju pridávame do čaju ako prírodnú podporu zdravia. Nápoj nemusíte kupovať v obchode – šťavu z bazy si môžete pripraviť sami doma. Potom budete mať istotu, že neobsahuje žiadne umelé sladidlá ani konzervačné látky.
Šťava z bazy čiernej – liek na choré srdce a oči
Bobule bazy čiernej sú malé, tmavofialové a mierne lesklé. Napriek svojej nenápadnej veľkosti sú v ľudovom liečiteľstve už po stáročia známe ako skutočná pokladnica výživových hodnôt.
- Obsahujú veľké množstvo antokyanov (silných antioxidantov), ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky.
- Vďaka tomu pravidelné pitie šťavy z bazy čiernej podporuje kardiovaskulárny systém – zlepšuje pružnosť ciev, znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a znižuje riziko aterosklerózy.
- Látky majú pozitívny vplyv aj na zrak – dokážu zmierniť príznaky tzv. unavených očí (napr. po dlhodobej práci s počítačom).
Šťava z bazy čiernej obsahuje viac cenných živín.
- Je zdrojom vitamínov A a C, železa, draslíka a vlákniny (pektínu). Nápoj je účinný pri posilňovaní imunity, najmä v období chladu.
- Okrem toho má potopudný a antibakteriálny účinok (čím znižuje horúčku) a detoxikuje organizmus.
- Zrieďuje sekréty, uľahčuje odkašliavanie a čistí dýchacie cesty. Môže byť preto podporným prostriedkom pri infekciách.

Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach
- Zaradenie šťavy z bazy čiernej do každodennej stravy spomaľuje proces starnutia a potláča škodlivé účinky voľných radikálov (vykazuje protirakovinový potenciál).
- Vitamín A sa stará o zrak a stav pokožky, železo zabraňuje vzniku anémie, draslík reguluje krvný tlak a pektín zlepšuje tráviace procesy, činnosť čriev a pomáha zbaviť sa zápchy.
Ako si pripraviť šťavu z bazy čiernej?
Domáca výroba šťavy z bazy čiernej nie je vôbec zložitá, ale vyžaduje si trochu trpezlivosti. Najlepší čas na zber je koniec augusta alebo začiatok septembra, keď sú bobule úplne zrelé. Vždy si vyberajte zdravé a nepoškodené a vynechajte zelené guľôčky, ktoré sa ešte nerozvinuli. Plody sa musia oddeliť od stopiek a dôkladne opláchnuť.
Musíte mať na pamäti, že šťava z bazových plodov by sa mala konzumovať až po tepelnej úprave.
- Surové, zvyčajne ešte zelené (alebo nie úplne zrelé) plody obsahujú sambunigrín, ktorý – v nadbytku – môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné ťažkosti.
Varením sa táto látka odstráni a nápoj je úplne bezpečný na konzumáciu.
Domáca šťava z bazy čiernej
Ako pripraviť šťavu z bazy čiernej? Potrebujete 3 prísady – ovocie, cukor a citrónovú šťavu. Plody sa spolu s cukrom uvaria, aby pustili všetku šťavu a mierne sa rozpadli. Prelejeme cez jemné sitko alebo gázu do sterilizovaných pohárov alebo fliaš, osladíme a pasterizujeme približne 15-30 minút. Túto domácu bezinkovú šťavu môžete skladovať na chladnom a tmavom mieste niekoľko mesiacov.
Zloženie:
- kg zrelých bazových plodov
- 2 litre vody
- 60 ml citrónovej šťavy
- 400 g cukru + 100 g cukru na každý liter získanej šťavy
Spôsob výroby:
- Bazu – už bez listov a stopiek – dôkladne umyjeme. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou.
- Privedieme do varu, zalejeme citrónovou šťavou a pridáme 400 g cukru. Prikryjeme a odložíme na noc.
- Na druhý deň opäť privedieme do varu a premiešame.
- Tekutinu prelejeme cez jemné sitko do čistej misy (ovocie môžeme prepasírovať, ale v šťave by nemali byť žiadne kúsky ovocia).
- Prisypeme cukor (na liter získanej tekutiny potrebujeme približne 100 g cukru). Ak sme získali asi 2,5 litra tekutiny, mali by sme pridať asi 250 gramov cukru. Tekutinu s cukrom povaríme a premiešame.
- Hotovú šťavu z bazových plodov nalejeme do čistých, vyvarených pohárov a pasterizujeme približne 20 – 30 minút (poháre so závitovým uzáverom vložímee do hrnca s teplou vodou a privedieme do varu). Necháme vychladnúť.
Ako piť šťavu z bazy čiernej?
Šťavu z bazy čiernej sa oplatí používať ako prírodnú podporu imunitného systému, srdca a očí. Vyznačuje sa intenzívnou, trpkou chuťou, ktorá sa často opisuje ako mierne kyslo-sladká.
Najlepšie je piť 1-2 polievkové lyžice neriedené alebo ako prídavok do čaju, vody alebo kokteilu. Toto množstvo je úplne postačujúce na podporu organizmu. Počas jesenného a zimného obdobia, t. j. pri zvýšenom prechladnutí, môžete porciu zvýšiť na 3-4 polievkové lyžice denne. Šťava má hrejivý účinok, ak sa pridá do čaju s medom a citrónom.

Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach
Ako pri všetkých prírodných prípravkoch, aj tento sa oplatí zavádzať opatrne a sledovať reakciu organizmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čierna baza znižuje hladinu cukru a pomáha pri chudnutí. Stačí piť šťavu z bazy čiernej počas 7 dní
Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.