11.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NPDstock).
Hovädzie mäso je dobrým zdrojom vysokokvalitných bielkovín, železa a vitamínov skupiny B. Nie je to lacné mäso, pretože kilogram v supermarkete stojí aj vyše 15 EUR. Táto cena sa však zdá byť nízka v porovnaní s najdrahším hovädzím mäsom wagyu matsusaka. Toto pochádza z Japonska a stojí až 470 EUR za kilogram. Prečo je také drahé?

Foto: shutterstock/NPDstock
Wagyu matsusaka je jedno z najluxusnejších mias na svete. Hoci sa bežné hovädzie mäso v obchode už zdá drahé, cena hovädzieho mäsa wagyu z neho robí mäso pre skutočne bohatých. Ukazuje sa, že existuje jeden dominantný faktor, ktorý ovplyvňuje cenu produktu.
Wagyu matsusaka – najdrahšie hovädzie mäso na svete
Hovädzie mäso Wagyu matsusaka pochádza z Japonska. Ide o výnimočné mäso z vybraných plemien dobytka wagyu, ktoré sa chovajú tradičnou metódou. Surové hovädzie mäso má svetločervenú farbu s výrazným, ľahkým tukom. Vyznačuje sa intenzívnym mramorovaním. V svaloch sú rovnomerne rozložené malé tukové žilky. To mäsu dodáva jemnú, maslovú konzistenciu.
Po tepelnom spracovaní sa mäso wagyu matsusaka stáva šťavnatým a tak mäkkým, že sa doslova topí v ústach. Vyznačuje sa hlbokou umami chuťou, je sladké a orieškové. Nevyžaduje použitie intenzívneho korenia a mnohých prísad.
Toto je jedno z najcennejších hovädzích mias na svete. Najčastejšie sa podáva v prestížnych reštauráciách. Podáva sa nakrájané na tenké plátky a krátko osmažené, napr. v japonských steakoch sukiyaki, shabu shabu alebo teppanyaki.
Prečo je wagyu drahé mäso?
Za kilogram exkluzívnej japonskej sviečkovice alebo roštenky zaplatíte od 170 EUR do dokonca 500 EUR. To je neporovnateľne viac ako už aj tak nie až tak lacné hovädzie mäso z obchodu. Prečo je mäso wagyu drahé? Dominantným faktorom ovplyvňujúcim vysokú cenu je spôsob chovu, ktorý je v Japonsku už považovaný za umenie.
V prvom rade musí hovädzie mäso pochádzať od kráv jedného zo štyroch japonských plemien – Kuroge Washu, Akage Washu alebo Akaushi, Mukaku Washu a Nihon Tankaku Washu. Vyžadujú si dlhší chov, pretože musia dosiahnuť hmotnosť okolo 680 kg. Počas chovu zvierat sa kladie veľký dôraz na ich pohodu, správnu výživu a zníženie stresu. Kravám sa podáva najlepšie, ekologické a certifikované krmivo (obilniny, zemiaky, ryža, strukoviny a dokonca aj jedlá s prídavkom piva alebo saké). Chová sa na pastvinách, nikdy nie v izolácii, a niekedy sa im poskytujú špeciálne masáže. Vďaka tomu mäso dosahuje mimoriadnu kvalitu.
Hovädzie mäso sa potom vyváža do iných krajín. Ceny zvyšujú aj dane, clá a poplatky spojené s prepravnou logistikou. Výroba Wagyu matsusaka je drahá a trvá dlho, a preto je mäso také drahé.
@the_pix1977 #wagyu ♬ suono originale – pix1977
Vlastnosti wagyu
Milovníci hovädzieho mäsa považujú wagyu matsusaka za kaviár spomedzi ostatných druhov tohto mäsa. Chuť však nie je všetko – pozornosť znalcov priťahujú aj vlastnosti wagyu.
Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Hoci obsahuje o viac ako 30 percent viac tuku ako typické hovädzie mäso, je bohaté na mononenasýtené tuky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Vyznačuje sa tiež vysokým obsahom bielkovín, fosforu a železa. Dodáva telu aj vitamíny skupiny B.
Wagyu je mastné a kalorické mäso, takže porcia 100 až 150 gramov je pre jednu osobu viac než dosť. Stojí však za zmienku, že je stále zdravšie ako bravčové alebo hovädzie mäso z iných plemien. Len sa neodporúča vo veľkých množstvách ľuďom s chorobami obehového systému alebo poruchami lipidov.
@culinarychefsedge 🎥@space_tamnik 일본 Top 20 스테이크 레스토랑 중 하나로, 최고 등급의 A5 와규를 사용한 오마카세를 선보이는 아자부노트입니다. 오랜 시간 불에 달군 핫스톤에 구워주는 안심이 시그니처 메뉴로, 눈 앞에서 조리 과정을 볼 수 있어 특별한데요. 입에서 녹는 지방질 부위부터 탄력 있는 식감의 부위까지, 한 번의 식사로 와규의 진면모를 경험할 수 있습니다. 인테리어는 에도 시대의 앤티크 접시와 예술품으로 장식되어 따뜻하고 고풍스러운 분위기를 자아냅니다. 메뉴는 계절마다 변하지만, 항상 최고 등급의 와규가 중심입니다. 다만, 코스 진행 속도가 3시간 정도로 느리니 참고해주세요. [Azabu Note] @azabu.note • 위치: Tokyo, Minato City, Azabujuban, 2 Chome−9−5 遠上ビル 1F • 영업: 17:30 – 23:00 • 참고: 예약 권장 • 메뉴: 13품 코스 (28,000엔) Azabu Note is one of the top 20 steak restaurants in Japan, offering an omakase experience with the finest A5 Wagyu. The signature dish, tenderloin grilled on a hot stone, is prepared right in front of you, making the experience unique. You can savor the full spectrum of Wagyu, from melt-in-your-mouth fatty cuts to springy, textured pieces, all in one meal. The interior is adorned with antique plates and artworks from the Edo period, creating a warm and vintage atmosphere. While the menu changes with the seasons, the focus is always on the highest grade Wagyu. Please note that the course can take about 3 hours to complete. [Azabu Note] @azabu.note • Location: Tokyo, Minato City, Azabujuban, 2 Chome−9−5 Tojo Building 1F • Hours: 17:30 – 23:00 • Note: Reservations recommended • Menu: 13-course meal (¥28,000) #tokyofood #wagyu #steak #와규 #도쿄여행 #오마카세 ♬ original sound – Culinary Chefs Edge
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.