11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Slováci milujú mäso. Väčšina z nás si nevie predstaviť večeru bez rezňa, pečenej krkovičky alebo kuracieho stehna. Najčastejšie si vyberáme hydinu, hoci veľmi obľúbené je aj bravčové mäso. A predsa existujú druhy mäsa, ktoré jeme veľmi zriedkavo, hoci sú skutočne chutné.

Foto: shutterstock/hlphoto
Jedným z takýchto druhov mäsa sú hovädzie líčka. Jemné, rozplývajúce sa v ústach a skutočne krehké, ak sú správne pripravené. Líčka sú skutočnou pochúťkou, na ktorú niektorí ľudia pod náporom kuracieho mäsa zabudli. Stojí za to pripomenúť si túto lahodnú chuť.
Hovädzie líčka – čo je to za mäso?
Čo sú to hovädzie líčka? Čo je to za mäso?
- Ako už názov napovedá, ide o časť kravy – hovädzieho mäsa. Presnejšie ide o časť odrezanú z hlavy, konkrétne o lícne svaly. Hoci si niektorí ľudia pravdepodobne myslia, že názov nie je doslovný, v tomto prípade, podobne ako pri labkách alebo mozgu, je to práve naopak. V skutočnosti sú líca lícami kravy.
- Zaujímavé je, že kedysi sa jedli aj bravčové líčka. Chutia naozaj výborne.
Hovädzie líčka – ako chutia?
Už viete, čo sú hovädzie líčka. Ako chutia tieto konkrétne časti kravy? Ak ste o líčkach práve počuli a chceli by ste ich ochutnať, nebudete mať ťažkú úlohu. Líčka ľahko nájdete v dobrých mäsiarstvach.
Odporúča sa však najprv ich zjesť v dobrej reštaurácii, aby ste získali predstavu o chuti, ktorú majú samotné líčka, a tiež – akú chuť nakoniec chcete.
- Líčka sú pomerne výraznou chuťou mäsa, ktoré je pri dobrej tepelnej úprave naozaj vynikajúce. Dajú sa však ľahko pripraviť.
- Vzhľadom na to, že obsahujú pomerne veľké množstvo kolagénu, majú pomerne lepkavú konzistenciu, čo sa niekomu môže zdať zvláštne. Takto by však líčka mali chutiť.
- Okrem toho ich nezabudnite marinovať, pretože sú samy o sebe pomerne tvrdým mäsom. Aby sa zabránilo tejto štruktúre, musia sa marinovať aspoň hodinu a potom dusiť alebo pomaly variť. Tie budú najchutnejšie.
Ako pripraviť hovädzie líčka, aby boli mäkké?
Pravdepodobne vás zaujíma, ako pripraviť hovädzie líčka tak, aby boli jemné a vždy úspešné. Na túto otázku sme už trochu odpovedali – bude tu potrebná marináda. Najlepšie s prídavkom horčice, vďaka ktorej mäso zmäkne. Najdôležitejší je tu však čas.
Hodina v chladničke by mala stačiť, ale ak chcete mať istotu, že líčka budú naozaj mäkké, najlepšie je nechať ich v marináde niekoľko hodín alebo cez noc. Ide o rovnaký princíp ako pri samotnom hovädzom mäse. Okrem toho je potrebné líčka poriadne uvariť – jemne opiecť a potom povariť vo vývare alebo omáčke. Líčka majú výbornú chuť aj pri pomalom varení.
Hovädzie líčka – ako ich pripraviť?
Hovädzie líčka sú skutočnou pochúťkou. Je škoda, že sme zabudli, ako dobre chutia, a tak ich používame len zriedka. Je najvyšší čas to zmeniť. Ako na to? Tým, že sa ich naučíte dobre pripraviť. Tu je niekoľko spôsobov prípravy hovädzích líčok, ktoré môžete použiť doma a vychutnať si jedlo ako v reštaurácii.
Pomaly varené hovädzie líčka
Každú prípravu hovädzích líčok začnite umytím a očistením blán. To sa zopakuje pri všetkých spôsoboch varenia.
- Potom je potrebné mäso opiecť z oboch strán na dobre rozohriatej panvici s olivovým alebo repkovým olejom.
- Mäso preložíme do hrnca, pridáme cibuľu, roztlačený cesnak, nové korenie, bobkový list a všetko zalejeme vývarom a trochou červeného vína (stačí pohár). Líčka musia byť zaliate tekutinou.
- Všetko privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme 2,5 hodiny alebo aj 3 hodiny. Po tomto čase budú dokonalé a veľmi mäkké.
Hovädzie líčka dusené vo víne sa môžu dať aj do predhriatej rúry na približne 3 hodiny. Hrniec však musí byť určený na tento typ úlohy.
Hovädzie líčka vo vlastnej omáčke
Jedno z najchutnejších jedál, ktoré môžete z hovädzích líčok pripraviť. Je tiež jednoduché na prípravu.
- Umyté a očistené líčka osolíme a okoreníme, potom ich obalíme v múke.
- Opečieme ich na oleji a pridáme do hrnca.
- Pridáme kúsky cibule, cesnak, mrkvu, zeler a bobkový list.
- Prilejeme dva poháre vína a hrniec prikryjeme. Prikryté varíme 3,5 hodiny na veľmi miernom ohni.
Víno sa odparí, zatiaľ čo líčka vydajú veľa vlastnej omáčky, ktorá dodá pokrmu veľmi intenzívnu mäsitú chuť.
Pečené bravčové líčka
Rovnako chutné jedlo, hoci oveľa jednoduchšie na prípravu.
- Začneme umytím a očistením mäsa. Osolíme a okoreníme. Samozrejme, môžeme ho vopred marinovať, napríklad v horčici a oleji. Potom si budeme istí, že keď ho vytiahneme z rúry, bude mäkké a šťavnaté.
- Mäso vložíme do rúry, pridáme olúpaný cesnak, bobkový list a tymián. Podlejeme trochou vývaru a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na jednu hodinu.
- Po tomto čase skontrolujeme, či je mäso mäkké. Medzitým tiež skontrolujeme, či nie je potrebné pridať ešte trochu vývaru alebo vína.
Grilované alebo vyprážané hovädzie líčka – nie sú veľmi dobrý nápad
Toto mäso potrebuje naozaj dlhú tepelnú úpravu, aby bolo dokonalé, jemné a naozaj dobre prepečené. Ak sa nechcete stretnúť s nedopečeným, tvrdým kusom mäsa, radšej neriskujte s takýmto experimentovaním.
- Hovädzie líčka s hubami, koreňovou zeleninou alebo inými prísadami z rastlinného sveta budú chutiť skvele. Zeleninu môžeme pridať do vývaru a variť ju spolu s mäsom. Omáčka tak bude ešte aromatickejšia.
Hovädzie líčka – s čím podávať?

Foto: shutterstock/ismishko
- Najčastejšie sa podávajú so zemiakmi (varenými alebo šťuchanými). Výborne však chutia aj s kašou – najmä ak ste ich pripravili s vlastnou omáčkou. V takom prípade sa omáčka dokonale spojí s chuťou pohánkovej alebo prosnej kaše.
- Líčka môžete podávať aj s opečenou koreňovou zeleninou, zelerom, petržlenom a mrkvou. Takéto kombinácie sú vždy bezpečné s mäsom, najmä s hovädzím. Ak chcete, pripravte zo zeleniny pyré. Stačí zeleninu opiecť a potom ju rozmixovať s trochou olivového oleja.
Hovädzie mäso má v našej krajine veľa priaznivcov, no na líčka sme akoby zabudli. Je načase to zmeniť a pripomenúť si, ako skvelo chutia hovädzie líčka. Sú vynikajúce v akejkoľvek úprave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú zamatové a plné kolagénu a Slováci sa ich boja. Líčka v tejto omáčke sú poézia
Ak kuracie mäso takto nemarinujete, bude mäkké a šťavnaté. Začnite s receptom okamžite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.